19 Nisan 2024 Cuma
Anasayfa > HABERLER > YENİ EĞİTİM-ÖĞRETİM YILINA SORUNLARLA GİRİYORUZ.

YENİ EĞİTİM-ÖĞRETİM YILINA SORUNLARLA GİRİYORUZ.

27.09.2015 23:30 12 14 16 18 yazdır
Atanmayan yüzbinlerce öğretmen atanmayı beklemektedir. İl içi özür durumu gözetilmeyen öğretmenler ailerinden uzaklarda görev yapmaktadır.
YENİ EĞİTİM-ÖĞRETİM YILINA SORUNLARLA GİRİYORUZ.

Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen Osmaniye İl Başkanı Ahmet Kandemir'in, 2015-2016 eğitim-öğretim yılının başlaması dolayısıyla yaptığı basın açıklamasıdır.


                        YENİ EĞİTİM-ÖĞRETİM YILINA SORUNLARLA GİRİYORUZ.


2015-2016 Eğitim-Öğretim Yılı başlıyor. Bu eğitim-öğretim yılı da yine büyük zorluklara gebedir. Ülkemiz hala eğitimde çağ atlamayı, dünya ülkeleri ile rekabet edebilmeyi, eğitimde kendini yenilemeyi başarabilmiş değildir. Bunda en önemli etken, yanlış eğitim politikalarıdır. Özellikle son 13 yıldır siyasi aktörlerin eğitime kendi çıkarları doğrultusunda yön verme çabaları, çözüme odaklı değil, sorun yaratan politika yürütmeleri, eğitime yatırım noktasında yetersiz kalmaları, kadrolaşmaktan, eğitimin asıl meselelerini göz ardı etmeleri bugünkü sonucu doğurmuştur. Dışı süslü, içi boş olan sistemler ihdas edilmesi, eğitimcileri mağdur ve mutsuz eden mevzuat düzenlemeleri, eğitimi koltuk kapmaca oyununa çeviren, yandaşı yücelten, yandaş olmayanı ötekileştiren uygulamalar, yeni eğitim-öğretim yılında eğitim çalışanlarını, öğrencileri, velileri olumsuz yönde etkileyecektir.


İşte çözülmeyi bekleyen sorunlar;


Atanmayan yüzbinlerce öğretmen atanmayı beklemektedir.


İl içi özür durumu gözetilmeyen öğretmenler ailelerinden uzaklarda görev yapmaktadır.


MEB, özür durumu sorunlarını hep seçim öncesinde il emri ile çözmektedir. Bu soruna kalıcı bir çözüm bulunmalıdır.


Kendi alanında çalışmayan binlerce öğretmen alanlarında görev yapmayı beklemektedir.


Atanmaları Danıştay'ca hukuksuz bulunan binlerce Şube müdürü görevlerinin başındadır. Hukuksuzca görevlerine devam etmektedir. 


Görevden alınan Milli Eğitim Müdür Yardımcıları Anayasa Mahkemesi kararı uyarınca görevlerine geri dönderilmemektedir. Bu yöneticilerin yerine atanan Milli Eğitim Müdür Yardımcıları görevlerine Hukuksuzca devam etmektedir.


Atanmaları Danıştay'ca hukuksuz bulunan binlerce Şube müdürü görevlerinin başındadır. Hukuksuzca görevlerine devam etmektedir. 


Atanmaları Danıştay'ca hukuksuz bulunan binlerce okul müdürü görevlerinin başındadır. Hukuksuzca görevlerine devam etmektedir. 


Atanmaları Danıştay'ca hukuksuz bulunan binlerce okul müdür yardımcısı görevlerinin başındadır. Hukuksuzca görevlerine devam etmektedir. 


Görevden alınmaları idare mahkemelerince hukuksuz bulunan binlerce okul müdürü görevlerine iade edilmemektedir.


Mesleki eğitim yüz yüze uygulamalarında hafta sonu görevlendirilen öğretmenler kurs ücretlerinin iki katına çıkartılması ile haksızlığa uğratılmışlardır.


Öğretmen dışındaki eğitim çalışanları öğrencilerini kontenjandan faydalanarak bursluluk sınavlarına girdirememektedirler.


Öğretmen dışındaki eğitim çalışanları eğitim öğretim yardımı alamamaktadırlar. Her yıl eğitim-öğretim yılı başında ödenen "Eğitim-Öğretime Hazırlık Ödeneği"; brüt bir maaş tutarında ve hizmet sınıfı ayrımı yapılmadan, personelinin tamamına ödenmelidir.   


Yardımcı Hizmetler Sınıfında görev yapanların görev tanımları yapılmamıştır. Bu insanlar angarya işlerde çalıştırılmaktadır, çalışma saatleri esnektir. Bu arkadaşlarımızın görevleri sayılırken 'idarenin vereceği diğer görevleri de yapar' şeklinde ucu açık bir ifade eklenmiştir. Bu durum uygulamada birçok keyfiliğe yol açmaktadır.


Öğretmen dışındaki eğitim çalışanları öğretmenler üç yılda il dışı yer değiştirebiliyor iken beş yılda bir il dışı yer değiştirme hakkına sahiptirler.


Memurun sağlık mazeretine dayanarak yer değiştirme talebinde bulunabilmesi için; kendisi, eşi, annesi, babası, bakmakla yükümlü olduğu çocukları ve yargı kararı ile vasi tayin edildiği kardeşinin hastalığının görev yaptığı yerde tedavisinin mümkün olmadığı veya mevcut görev yerinin söz konusu kişilerin sağlık durumunu tehlikeye düşüreceğini eğitim ve araştırma hastanesi veya üniversite hastanesinden alınacak sağlık kurulu raporu ile belgelendirmesi gerekir. iken bu durum kılavuzda esnetilmiştir. Öğretmenin hasta anne ve babasının öğretmenin görev yaptığı yere göçe zorlanması yönetmelikten kaldırılmalıdır.


Öğretmenlerin ek derslerine ödenen ek ders ücreti çok yetersizdir.


2016 Ocak ayından itibaren ödenecek olan Nöbete ek ders ücretleri oldukça yetersizdir.


Mesleki eğitim okullarına gereken önem gösterilmemektedir. İllerde mesleki eğitim veren okulların açılması alan ve dal çeşitliliğin artırılması gerekmektedir.


Özellikle ilimizde Öğretmen, Sınıf  ve Öğrenci var iken gereksiz yere sınıf öğrenci sayıları artırılarak öğretmenler norm fazlası yapılmaktadır.


Özellikle ilimizde köylerin merkezi ulaşım noktalarına okul yapılması yerine şehir merkezilerine okul yapılmakta köyden kente göç teşvik edilmektedir.


Ulaşımı zor ve zorunlu hizmet olan köy okullarında çalışan  öğretmenler teşvik edilmemektedir.


Özellikle ilimizde kız meslek liseleri kapatılmaya çalışılmaktadır.


Stajyerlik sözlü ve yazılı sınava tabi tutularak bir dizi sınavdan geçmiş ve öğretmen olmuş insanlara mobbing yapılmakta bu öğretmenler siyasete kurban edilmektedir.


Yandaş kayırmacılığına devam edilmektedir.


Öğrenim özrü devre dışı bırakılmıştır.


Çocuğu, öğretmenin görev yaptığı il dışında başka bir ilde Fen veya Anadolu lisesinde okuyanların özrü devre dışı bırakılmıştır.


Rotasyon kılıcı hala öğretmenin boynundadır.


MEB'in görevde yükselme sınavlarının hem içerik olarak sadeleştirilmesi, hem de Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmelikteki sınav taban puanının 60'a düşürülmesi gerekmektedir. Ayrıca görevde yükselme sınavları yıllardır yapılmamaktadır. Taleplerimizden birisi de görevde yükselme sınavlarının bir an önce yapılması ve periyodik hale getirilmesidir.


Eşi Özel sektörde çalışan öğretmenler için; Aile bütünlüğü mazeretine başvurabilmek için yönetmelikte son 3 yıl çalışmış olmak şartı varken, kılavuzla beraber son iki yılda 360gün prim ödemiş ve halen çalışıyor olmak yeterli görülmüştür Bu durum yönetmelikte çözülmelidir.


4/C li personel halen kadro beklemektedir.


Öğretmen dışındaki personelin fazla çalışmalarına ücret ödenmemektedir.


Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Kategorinin Diğer Haberleri