19 Nisan 2024 Cuma
Anasayfa > HABERLER > TORPİL YÖNETMELİĞİNİN YÜRÜTMESİ DURDURULDU

TORPİL YÖNETMELİĞİNİN YÜRÜTMESİ DURDURULDU

02.06.2016 13:14 12 14 16 18 yazdır
Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk'un 30.05.2016 tarihli basın açıklamasıdır.
TORPİL YÖNETMELİĞİNİN YÜRÜTMESİ DURDURULDU

Türk Eğitim-Sen yine çok önemli bir kararın daha alınmasını sağladı. Bilindiği gibi okul müdür yardımcılığı ve müdür başyardımcılığına yapılacak atamalarda sadece yazılı sınav ve puan üstünlüğü kıstas olarak getirilmişti. Ancak şu anda görev yapan okul müdür yardımcıları bir yönetmelik değişikliği ile bunun dışında tutulmuştu. Türk Eğitim-Sen bu haksızlığa sessiz kalmadı ve Danıştay nezdinde iptal davası açtı.

Öte yandan Türk Eğitim-Sen, kurucu müdür olarak görev yapmakta oldukları eğitim kurumuna, bu kuruma müdür normunun verildiği ilk dönemde müdür olarak görevlendirilme isteğinde bulunanlar ile müdürlükte dört yıllık görev süresini tamamlayanlardan hâlen müdür olarak görev yaptıkları eğitim kurumuna yeniden müdür olarak görevlendirilme isteğinde bulunanlara, söz konusu eğitim kurumları ile sınırlı olmak üzere, ilave sekiz puan verilmesi ile ilgili düzenleme yapılmıştı. Sendikamız bu konuyla ilgili de Danıştay'a başvurmuştu.

Türk Eğitim-Sen olarak açtığımız dava neticelendi. Buna göre; Danıştay 2. Dairesinin 2016/287 E. sayılı ve 22.03.2016 tarihli kararıyla;

27.01.2016 tarih ve 29606 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Görevlendirilmelerine Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmeliğin; 2. maddesi ile;  06.10.2015 tarih ve 29494 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Görevlendirilmelerine Dair Yönetmeliğin 24. maddesine eklenen; "(5) Dört yıllık görev süresini dolduran müdür başyardımcıları ve müdür yardımcılarının görev süreleri, eğitim kurumu müdürünün inhası, il millî eğitim müdürünün teklifi ve valinin onayı ile dört yıl süreyle uzatılabilir." hükmünün; 3. Maddesi ile; 06.10.2015 tarih ve 29494 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Görevlendirilmelerine Dair Yönetmeliğin 26. maddesinin değiştirilen 3. Fıkrasında yer alan  "(3)Kurucu müdür olarak görev yapmakta oldukları eğitim kurumuna, bu kuruma müdür normunun verildiği ilk dönemde müdür olarak görevlendirilme isteğinde bulunanlar ile müdürlükte dört yıllık görev süresini tamamlayanlardan hâlen müdür olarak görev yaptıkları eğitim kurumuna yeniden müdür olarak görevlendirilme isteğinde bulunanlara, söz konusu eğitim kurumları ile sınırlı olmak üzere, bu maddenin birinci ve ikinci fıkralarına göre belirlenen puanlara sekiz puan daha ilave edilir." hükmünün yürütmesi durdurulmuştur.

Kararın gerekçesinde, müdür yardımcılığı ve müdür başyardımcılığı görevlerine yapılacak olan görevlendirmelerde öğretmenler ile yöneticiler arasında farklı usullerin belirlenmesine olanak tanıyan herhangi bir yasal düzenleme bulunmadığından, "müdür yardımcıları ve müdür başyardımcılarının yazılı sınav sonucuna göre belirlenmesi" yönündeki kurala istisna getiren yönetmelik hükmünde hukuka uyarlık bulunmadığı, diğer yandan kurucu müdür olarak görev yapmakta oldukları eğitim kurumuna, bu kuruma müdür normunun verildiği ilk dönemde müdür olarak görevlendirilme isteğinde bulunanlar ile müdürlükte dört yıllık görev süresini tamamlayanlardan hâlen müdür olarak görev yaptıkları eğitim kurumuna yeniden müdür olarak görevlendirilme isteğinde bulunanlara, söz konusu eğitim kurumları ile sınırlı olmak üzere, ilave sekiz puan verilmesi ile ilgili düzenlemenin adaylar arasındaki fırsat eşitliğini ölçüsüz ve orantısız şekilde ortadan kaldırması nedeniyle hukuka aykırı olduğu ifade edilmiş, dava konusu yönetmeliğin ülke genelinde uygulanması ve yönetici adaylarının tamamını ilgilendirmesinden dolayı telafisi güç zararlara yol açacağı belirtilerek yürütmesi durdurulmuştur. Genel Başkan İsmail Koncuk yaptığı açıklamada şunları kaydetti: "Müdür  yardımcılığı  ve baş müdür  yardımcılığı  görevlerinin müdür inhası ile 4 yıl uzatılması ve okul müdürlerine 8 ek puan verilmesinin yürütmesi durdurulmuştur. Türk Eğitim Sen olarak açtığımız dava ile bir haksızlığı daha engellemiş olduk. Yönetici adaylarına hayırlı olsun. İyi ki Türk Eğitim Sen var. Türk Eğitim-Sen camiası olarak her türlü hukuksuzluğa karşı dik duruşumuzu sürdüreceğimiz konusunda kararlığımızı bir kez daha ifade ediyorum."

 

İlgili Mahkeme Kararı İçin Tıklayınız.

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Kategorinin Diğer Haberleri