28 Mart 2024 Perşembe
Anasayfa > Yazarlar > CİHAT KARAKUŞ > Süt İzninin Kullanımında İlk Söz Anneye Aittir!
CİHAT KARAKUŞ

Süt İzninin Kullanımında İlk Söz Anneye Aittir!

07.02.2014 14:47 12 14 16 18 yazdır
Yazar : CİHAT KARAKUŞ

Bilindiği üzere 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 104. maddesinin A fıkrasında;"(Değişik: 14/7/2004 - 5223/1 md.) Memura doğum yapmasından önce 8 hafta ve doğum yaptığı tarihten itibaren 8 hafta olmak üzere toplam 16 hafta süre ile aylıklı izin verilir. Çoğul gebelik halinde, doğumdan önceki 8 haftalık süreye 2 hafta süre eklenir. Ancak sağlık durumu uygun olduğu takdirde, tabibin onayı ile memur isterse doğumdan önceki 3 haftaya kadar işyerinde çalışabilir. Bu durumda, memurun çalıştığı süreler, doğum sonrası sürelere eklenir. Yukarıda öngörülen süreler memurun sağlık durumuna göre tabip raporunda belirlenecek miktarda uzatılabilir. Memurlara, bir yaşından küçük çocuklarını emzirmeleri için günde toplam bir buçuk saat süt izni verilir. Süt izninin kullanımında annenin saat seçimi hakkı vardır." denilerek doğum ve süt izinlerinin kullanımına ilişkin açıklama yapılmıştır. Kanun maddesi uyarınca bir yaşından küçük çocuğu olan annenin günlük bir buçuk saat süt izni kullanma hakkı mevcuttur.

                Konuya ilişkin Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan İzin Bülteninde süt izninin kullanımına ilişkin olarak 657 Sayılı DMK'ya atıfta bulunulmuş ve bu izin verilmesi kanunen zorunlu olan mazeret izinleri arasında sayılmıştır.  Buradan da açıkça görüleceği üzere süt izni verilmesi zorunlu olup bu iznin kullanımında amirin takdir hakkı yoktur.

                Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü'nün 27.12.2004 tarih ve 93570 sayılı yazısında benzer açıklamalar yer almış ve konunun önemine binaen öğretmen ve yöneticilerin hiçbir tarafın mağduriyetine meydan verilmemesi için gereken hassasiyeti göstermeleri gerektiği belirtilmiştir.

                Diğer taraftan Konya ilinde görev yapan bir öğretmenin süt izninin kullanımının idarece kısıtlanması üzerine Konya İdare Mahkemesi'nde açmış olduğu davada; idare mahkemesi süt izninin saatini belirleme konusunda saat seçim hakkının açık ve net bir şekilde anneye ait olduğunun mevzuat hükümlerinde belirtildiği düşüncesinden hareketle, idarenin getirmiş olduğu kısıtlamanın telafisi güç ve imkansız zararlara yol açacağını göz önünde bulundurarak idari işlemin yürütmesini durdurmuştur.

                Yukarıdaki mevzuat hükümleri ve mahkeme kararlarından da anlaşılacağı üzere süt izninin kullanımını belirleme ve saatini seçme konusunda ilk söz anneye aittir.

                Bu iznin kullanımında;

ü  Branş öğretmenlerinin ders programları, annenin süt iznini kullanmak istediği saatler boş bırakılacak şekilde düzenlenmelidir.

ü  Sınıf öğretmenlerinde ise bu izni kullanmak isteyen öğretmene 4. veya 5. sınıflar verilerek (1., 2. ve 3. sınıfı okutan öğretmenin sınıfı değiştirilerek); annenin izin istediği saatte derse branş öğretmenlerinin girmelerini sağlayacak şekilde ders programı düzenlenmelidir.

Okul yöneticilerimiz ders programlarını yukarıda belirttiğimiz şekilde düzenlemeleri durumunda eğitim öğretimde meydana gelebilecek aksaklıklar en aza indirilecek olup hiçbir tarafın mağduriyetine meydan verilmeyecektir.

Bu arada Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan açıklamalarda okul öncesi öğretmenlerinin bu izni nasıl kullanacakları konusunda herhangi bir bilgiye yer verilmemiştir. Ancak, 657 sayılı DMK'da tüm memurlara süt izni kullanma hakkı tanındığından okul yöneticilerimizin okul öncesi öğretmenlerimizin süt izinlerini kullanabilmeleri için okulun imkanları ölçüsünde gereken hassasiyeti göstermeleri gerekmektedir.

Yazarın Son Yazıları
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.