28 Mart 2024 Perşembe
Anasayfa > HABERLER > Şu anki yönetmeliğe göre özür şartları uymayanların durumu ne olacaktır?

Şu anki yönetmeliğe göre özür şartları uymayanların durumu ne olacaktır?

26.05.2015 00:31 12 14 16 18 yazdır
Daha önceki yıllarda sağlık durumu özrü yada eş durumu özrü ile yer değiştiren fakat şu anki yönetmeliğe göre özür şartları uymayanların durumu ne olacaktır?
Şu anki yönetmeliğe göre özür şartları uymayanların durumu ne olacaktır?

Daha önceki yıllarda sağlık durumu özrü yada eş durumu özrü ile yer değiştiren fakat şu anki yönetmeliğe göre özür şartları uymayanların durumu ne olacaktır?

Şu an yürürlükte bulunan 17.04.2015 Tarihli ve 29329 Sayılı Resmi Gazete'de Yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama Ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin "Mazeret ve engellilik durumuna bağlı yer değiştirmeler" başlıklı 49. maddesi 1. fıkrasındaki; "(1)Öğretmenlerin; aile birliği, sağlık, can güvenliği mazeretlerine veya engellilik durumuna bağlı yer değiştirmeleri hakkında, Devlet Memurları Kanunu ile Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmelik hükümleri uygulanır." hükümlerine göre Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmelik hükümlerine tabi tutularak sağlık durumu özrü ve eş durumu özrü uygulanmaktadır.

Sağlık Durumu Özründe; 06/05/2010 Tarihli Ve 27573 Sayılı Resmi Gazete'de Yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama Ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin "Sağlık durumu özrü" başlıklı 36. maddesindeki tüm hükümlerine uygun yani sağlık kurulu raporunda; kendisi, eşi ve çocuklarının öğretmenin görev yaptığı yerde kalmasının sağlık durumunu tehlikeye koyacağının belirtilmiş olması, anne ve babası ile yargı kararıyla vasi tayin edilmesi kaydıyla kardeşlerinden birisi için ise "başkasının güç ve yardımı olmaksızın hayatını devam ettiremez" ibaresi ile yer değiştiren öğretmenlerin bu raporları şu anki yönetmeliğe uygun değildir.

Çünkü Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmeliğin "Sağlık Mazeretine Bağlı Yer Değişikliği" başlıklı 13. maddesi 1. fıkrasındaki; "Memurun sağlık mazeretine dayanarak yer değiştirme talebinde bulunabilmesi için; kendisi, eşi, annesi, babası, bakmakla yükümlü olduğu çocukları ve yargı kararı ile vasi tayin edildiği kardeşinin hastalığının görev yaptığı yerde tedavisinin mümkün olmadığı veya mevcut görev yerinin söz konusu kişilerin sağlık durumunu tehlikeye düşüreceğini eğitim ve araştırma hastanesi veya üniversite hastanesinden alınacak sağlık kurulu raporu ile belgelendirmesi gerekir." hükümlerine göre rapor alması gerekmektedir.

Bu raporun alınması eski rapora göre yer değiştiren öğretmenler için hayatın akışına aykırı olacağından çünkü öğretmen eski rapora göre yer değiştirmiştir. Bu öğretmene senin raporun uygun degil hadi eski görev yerine geri git denilemeyeceğinden eski raporun geçerli kılınması gerekmektedir.

Eş Durumu Özründe; 06/05/2010 Tarihli Ve 27573 Sayılı Resmi Gazete'de Yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama Ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin "Eş durumu özrü" başlıklı 37. maddesindeki tüm hükümlerine uygun olarak eş durumu özrü yer değişikliği yapanlar yani Başvuru tarihinden itibaren geriye dönük son iki yıllık süre içinde en az 360 gün sigortalı hizmeti olduğunu ve sigortalılığının halen devam ettiğini gösterir belge ile yer değiştiren öğretmenlerin bu raporları şu anki yönetmeliğe uygun değildir.

Çünkü Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmeliğin "Aile Birliği Mazeretine Bağlı Yer Değişikliği" başlıklı 14. maddesi d. fıkrasındaki; "Aile birliği mazeretine dayanarak yer değişikliği memurun d) Kamu personeli olmayan eşinin, talep edilen yerde kesintisiz son üç yıl sosyal güvenlik primi ödemek suretiyle kendi adına veya bir hizmet akdi ile işverene bağlı olarak çalışmış ve halen çalışıyor olması halinde bu durumda olan eşin bulunduğu yere," hükümlerine göre 3 yıl kesintisiz sigorta belgesi bulması gerekmektedir.

Bu belgenin alınması eski belgeye göre yer değiştiren öğretmenler için hayatın akışına aykırı olacağından çünkü öğretmen eski 360 günlük sigorta belgesine göre yer değiştirmiştir. Bu öğretmene senin belgen uygun değil hadi eski görev yerine geri git denilemeyeceğinden eski 360 günlük sigorta belgesin geçerli kılınması gerekmektedir.

Ayrıca;

17.04.2015 Tarihli ve 29329 Sayılı Resmi Gazete'de Yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama Ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin "Zorunlu çalışma yükümlülüğüne bağlı yer değiştirmeler" başlıklı 43. maddesi 3. fıkrasındaki; "(3) Zorunlu çalışma yükümlüsü öğretmenler, aile birliği mazereti veya sağlık mazeretlerinin devam ettiğini her yıl Bakanlıkça belirlenen dönemlerde belgelendirir. Mazeretlerini belgelendiremeyenler, zorunlu çalışma yükümlülüklerini yerine getirmek ya da eksik kalan hizmetlerini tamamlamak üzere bu maddenin birinci fıkrasında öngörülen usulle atanır. " hükümlerine göre eski rapor ve belgelerin kabul edilmesi gerekmektedir.

17.04.2015 Tarihli ve 29329 Sayılı Resmi Gazete'de Yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama Ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin "Zorunlu çalışma yükümlülüğü ertelenecekler" başlıklı 45. maddesi 1. fıkrası (a) bendindeki; "(1) Birinci, ikinci ve üçüncü hizmet alanlarındaki eğitim kurumlarında görev yapmakta olan öğretmenlerden; a) Aile birliği veya sağlık mazeretlerinin devam ettiğini belgelendirenlerin, bir sonraki yer değiştirme dönemine kadar," hükümlerine göre eski rapor ve belgelerin kabul edilmesi gerekmektedir.

Ahmet KANDEMİR

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Kategorinin Diğer Haberleri