19 Nisan 2024 Cuma
Anasayfa > HABERLER > Rehber öğretmen dağılımı atama modülü düzeltilerek dengelenebilir

Rehber öğretmen dağılımı atama modülü düzeltilerek dengelenebilir

17.05.2015 23:40 12 14 16 18 yazdır
Rehber öğretmen dağılımı atama modülü düzeltilerek dengelenebilir
Rehber öğretmen dağılımı atama modülü düzeltilerek dengelenebilir

06 Kasım 2012 tarihinde "Rehber öğretmenlerin normu yanlış hesaplanıyor" haberimizde; "Okullarda bulunacak olan rehber öğretmenlerin normları diğer öğretmenlerin normlarından farklıdır. Fakat hem bakanlık hem de tüm milli eğitim müdürlükleri ile okul ve kurumlar aynı hatayı yaparak rehber öğretmen norm kadrolarını diğer öğretmenlerin norm kadroları gibi belirlemektedir. Sisteme kaydedilen rehber öğretmen norm kadroları boş göründüğünden de bu boş kadrolara yer değiştirmeler suretiyle atamalar yapılmaktadır." açıklamamızla diyerek yetkilileri uyarmıştık.


Akabinde


29 Ekim 2013 tarihinde "MEB'de Rehber Öğretmen sorunu" haberimizde; "1 den fazla Rehber Öğretmen bulunan okul ve kurumlardaki Rehber Öğretmenlerin aynı yerleşim yerinde hiç Rehber Öğretmeni olmayan öncelikle YİBO - yatılı ve pansiyonlu okullar olmak üzere isteğe bağlı yer değiştirmelerinin sağlanması için duyuruya çıkılması, il içi ve il dışı atama dönemlerinde hiç Rehber Öğretmeni bulunmayan okul ve kurumların tercihe açılması ve en az bir Rehber Öğretmeni olan okulların tercihe kapatılması gerekmektedir." açıklamamızla yetkilileri uyarmıştık.


Çözüm yolu olarakta 11 Temmuz 2014tarihinde "Yer değiştirmeler öncesinde MEB'e öneriler"haberimizde; "İl içi yer değiştirmelerinde tüm dolu ve boş kadrolar öğretmenlerin tercihlerine yansıtıldığından Rehber öğretmen olan bir okula ikinci rehber öğretmen atanabilmektedir.


Çünkü; hem eski yönetmelikte hemde Milli Egitim Bakanlığı Yönetici ve Ögretmenlerinin Norm Kadrolarına ilişkin Yönetmeligin 21. maddesinin 4. fıkrasında "Bir yerleşim merkezindeki her egitim kurumunda en az bir rehber ogretmen norm kadrosu doldurulmadan ikinci ve müteakip norm kadrolara öğretmen atanmaz" hükmü yer almaktadır.


Bu durumun önlenebilmesi için il içi yer değiştirmelerde Atama Modülü üzerinden birden fazla rehber öğretmeni bulunan okullardaki diğer rehber öğretmen kadrolarını (branş) kapatma yetkisi verilmelidir. Çünkü atama modülündeki yazılım buna imkan vermemektedir. (Özür durumu yer değiştirmeleri ile il dışı yer değiştirmelerinde branşlar tercihlere kapatılabilmektedir. Sadece il içi yer değiştirmelerde bu yetki yoktur.)" demiştik.


Milli Eğitim Bakanlığı bizim konuya dikkat çekmemizden ve çözüm önerisi sunmamızın üzerinden 2,5 yıl sonra Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğünün 04.05.2015 tarih ve 4610486 sayılı yazıları ile; tüm öğrencilerimizin rehberlik hizmetlerinden yararlanabilmesi bir yerleşim merkezindeki her eğitim kurumunda bir rehberlik öğretmeni olacak şekilde rehberlik öğretmeni normlarının planlanmasını istemiştir.






Tabi istemekle bu işlem oluyor mu olmuyor. Çünkü il içinde tüm kadrolar tercihe yansıtıldığından rehber öğretmenler istediği gibi yer değiştirebiliyor bu nedenle Bakanlığın atama modülünde bu işleme müdahale etmesi gerekmektedir.

Şöyle ki; il içi yer değiştirmelerde Atama Modülü üzerinden birden fazla rehber öğretmeni bulunan okullardaki diğer rehber öğretmen kadroları (branş) açık gözükmektedir. Bu kadroların kapatılması gerekmektedir.. Çünkü atama modülündeki yazılım buna imkan vermemektedir. (İl Milli Eğitim Müdürlüklerinin Özür durumu yer değiştirmeleri ile il dışı yer değiştirmelerinde branşlar tercihlere kapatılabilmektedir. Sadece il içi yer değiştirmelerde bu yetki yoktur.)


Bu iş Rehber öğretmen boş branşlarını kapatma ile de çözülmez. Çünkü binlerce okulun olduğu bir ilde bu branşları tek tek kapatmak ciddi bir iş yükü oluşturmaktadır. Bu işlem atama modülündeki yazılımın düzenlenmesi ile çözülmelidir.


Ahmet KANDEMİR

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Kategorinin Diğer Haberleri