20 Nisan 2024 Cumartesi
Anasayfa > HABERLER > NİTELİKLİ OKULLAR ?

NİTELİKLİ OKULLAR ?

16.04.2018 15:55 12 14 16 18 yazdır
Liselere Geçiş Sistemi ile ilgili olarak;
NİTELİKLİ OKULLAR ?

Liselere Geçiş Sistemi ile ilgili olarak;

“LİSELER MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI'NIN KONTROLÜNDE KENDİ SINAVLARINI YAPAR”

 Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan 16 Eylül 2017 tarihinde: "TEOG konusunu Sayın Başbakan'la detaylıca konuştuk. Uygulamaya girmesine bir mani yok. Hemen bu adımın atılması mümkün. Liseler Milli Eğitim Bakanlığı'nın kontrolünde kendi sınavlarını yapar." demişti.

“ADALET İNANCINI SARSMAYACAK BİR DEĞERLENDİRME MEKANİZMASI MUTLAKA OLMALI”

 MEB Müsteşarı Sayın Yusuf Tekin 18 Eylül 2017 tarihinde; Liselere geçişte bir ölçme ve değerlendirmenin mutlaka olması gerektiğini belirten Tekin, “Bu geçişle ilgili kamuoyunu rahatlatacak, objektiviteyi ve adalet inancını sarsmayacak bir değerlendirme mekanizması mutlaka olmalı.” demişti.

“HERKES İSTEDİĞİ LİSEYE GİDEBİLECEK”

 Başbakan Binali Yıldırım ise 19 Eylül 2017 tarihinde; “Herkes istediği liseye gidebilecek.” demişti.

“TEOG'UN KALDIRILMASI TÜRKİYE'NİN ÖNÜNÜN AÇILMASIDIR. KİMSE MAĞDUR EDİLMEYECEK.”

Milli Eğitim Bakanı Sayın İsmet Yılmaz 19 Eylül 2017 tarihinde; “Bu sene TEOG sınavı yapılacak mı?” sorusuna “Uygulanmayacak. Bu sene TEOG yapılmayacak, TEOG'un kaldırılması Türkiye'nin önünün açılmasıdır. Kimse mağdur edilmeyecek. Yöntemle ilgili çalışmalarımız sürüyor." demişti.

“ŞİMDİDEN GÖÇLER BAŞLADI, GÜZEL OKULUN YANINDA EVİM KİRA VAR' DENİYOR.”

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz yeni açıklanan liseye geçiş sistemi ile ilgili eleştirilere cevaben 7 Kasım 2017 tarihinde; "Öğrenci kendisi seçecek. İsterse girer, isterse girmez. O zaman da evinin yanında tercih ettiği okula girecek. 'Tercihle serbestlik mi olur?' Evet, tercihinizi serbest iradeyle yaparsanız pekâlâ hem tercih ettiğiniz hem de istediğiniz yere gireceksiniz. 'Hiç kimseyi istemediği bir bölüme göndermeyeceğiz.' dememize rağmen yine basında, önemli olan tepki oluşturmak, 'Çocuklarımızı zorla imam hatibe göndereceksiniz, meslek lisesine göndereceksiniz.' deniyor. Böyle bir şey yok. Eğitim bölgelerinde, o bölgede olan öğrencilerin hepsini alacak kadar birimler oluşturacağız. Arkadaşlar bu konuda çalışıyorlar. Mayısta açıklayacağımızı söyledik. Dolayısıyla hiç kimse merak etmesin. 'Şimdiden göçler başladı', 'Güzel okulun yanında evim kira var' deniyor. Biz şu anda ortaokulu, adrese dayalı olarak yapıyoruz. Ortaokulda adrese dayalı olarak yaptığımız halde evini satıp başka yere taşınanı gördünüz mü? Hiç merak etmeyin. İlkokul da ortaokul da lise de aynıdır. Önümüzdeki dönemde evlatlarımızı çok daha iyi bir eğitim sistemine kavuşturacağız." demişti.

“HERKES MUTLAKA LİSEYE İSTEDİĞİ BİR YERE KAYDINI YAPTIRACAK.”

Başbakan Binali Yıldırım TEOG'un kaldırılmasının ardından getirilen yeni sisteme ilişkin, 16 Kasım 2017 tarihinde; Yıldırım "Bu gelen sistemin özelliği şu; ortaokul bitti, 8. sınıftan son dört yıla, yani liseye geçerken önceki sistemde herkes imtihana giriyor. Şimdi bunu kaldırdık, mecburiyet yok. İsteyen girsin, isteyen girmesin. İster sınava girsin, ister girmesin. Herkes mutlaka liseye istediği bir yere kaydını yaptıracak.” demişti. 

“TÜM ÇOCUKLARIMIZI İSTEDİKLERİ OKULA GÖNDERECEĞİMİZİ TAAHHÜT EDİYORUZ”

MEB Müsteşarı Sayın Yusuf Tekin 8 Ocak 2018 tarihinde; “Tüm çocuklarımızı istedikleri okula göndereceğimizi taahhüt ediyoruz. Bunun için üç çemberli bir sistem oluşturduk.” demişti. 

FEN LİSELERİ, SOSYAL BİLİMLER LİSELERİ, PROJE OKULLARI VE ANADOLU MESLEK LİSELERİNİN ANADOLU TEKNİK PROGRAMLARINA MERKEZİ SINAVLA KAYIT YAPILACAK

MEB tarafından14 Şubat 2018 tarihinde; liselere geçişi düzenleyen yönetmelikte, Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelikte ile değişiklik yaparak Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri, Proje Okulları ve Anadolu Meslek Liselerinin Anadolu Teknik Programlarına merkezi sınavla geçiş olmasını kararlaştırmıştır.

BAŞVURULAR 11-18 NİSAN 2018 TARİHLERİ ARASINDA ELEKTRONİK ORTAMDA YAPILACAK

MEB tarafından10 Nisan 2018 tarihinde; Sınavla Öğrenci Alacak Ortaöğretim Kurumlarına İlişkin Yapılacak 2018 Yılı Merkezi Sınav Başvuru ve Uygulama Kılavuzu" ile sınavla öğrenci alan okul listeleri ve kontenjanları 10 Nisan 2018 tarihinde www.meb.gov.tr adresinde yayımlanarak kamuoyu ile paylaşılmıştır.

Merkezi Sınava isteğe bağlı olup sınava katılmak isteyenler, başvurularını 11-18 Nisan 2018 tarihleri arasında elektronik ortam üzerinden öğrenim gördükleri okullara yapacaklardır.

“YÜZDE 10 ÖĞRENCİLERİN KISMI SINAVLA ÖĞRENCİ ALAN OKULLARA GİDECEK”

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, 12 Nisan 2018 tarihinde; sınavla öğrenci alacak okul listesini, hangi kriterlere göre hazırlandığını açıkladı. Yılmaz, illerdeki sınava girecek öğrencilerin oranına bakarak belirlediklerini belirterek, “Yüzde 10 öğrencilerin kısmı sınavla öğrenci alan okullara gidecek. Bu oran içerisinde biz okulları belirledik. Yüzde 10 kriterini esas aldık.” dedi.

Sınavla Öğrenci Alacak Ortaöğretim Kurumlarına İlişkin Merkezî Sınav Başvuru Ve Uygulama Kılavuzu ekinde yer alan Merkezi Sınavla Öğrenci Alan Ortaöğretim Kurumları yani nitelikli okullar listesini incelediğimizde;

NİTELİKLİ OKUL OLARAK BELİRLEME DİĞER OKULLARIN NİTELİKSİZ OLDUĞUNU ORTAYA ÇIKARMAKTA MIDIR?

Yıllardır başarılı öğrenciler tarafından rağbet gören ve tercih edilen okullar sınavsız öğrenci alan okullar arasına alınmış, başarı düzeyi daha düşük okullarımız ise sınavla öğrenci alan okullar listesinde yer almıştır. Nitelikli okul olarak belirleme diğer okulların niteliksiz olduğunu ortaya çıkarmakta mıdır?

NİTELİKLİ OKUL LİSTESİNDE 33 İLDE RAĞBET GÖREN VE TERCİH EDİLEN ANADOLU LİSELERİ YER ALMAMIŞTIR

Kastamonu, Çorum, Yozgat, Amasya, Çankırı, Kırıkkale, Kırklareli, Kırşehir, Kilis, Giresun, Gümüşhane, Iğdır, Isparta, Karabük, Karaman, Kütahya, Ordu, Ardahan, Artvin, Bayburt, Bilecik, Bolu, Burdur, Çanakkale, Edirne, Erzincan, Rize, Sinop, Tokat, Trabzon, Tunceli, Uşak ve Yalova’da hiç Anadolu lisesi yok.

Toplam 33 ilde sınavla öğrenci alacak okullar içerisinde Üniversitelerimizin bilim üreten Tıp, Mühendislik, Bilgi Teknolojileri, Yazılım gibi hayati önem taşıyan bölümlerinin öğrenci ihtiyacını karşılayan rağbet gören ve tercih edilen Anadolu Liseleri yer almamıştır.

Sayın Bakan, “Eğer fen ve sosyal bilimler lisesi yüzde 10 kriterine yaklaşmışsa bir Anadolu lisesini daha eklemedik. Eğer bu oran yakalanmadıysa Anadolu liseleri de listeye dahil edildi” demiştir. Bu çok yanlış bir yaklaşımdır. Anadolu liseleri akademik eğitim açısından hayati öneme sahiptir. Dolayısıyla her ilde mutlaka rağbet gören ve tercih edilen tüm Anadolu Liseleri Merkezi Sınavla Öğrenci Alan Ortaöğretim Kurumlarını yani nitelikli okullar listesine eklenmelidir.

ANADOLU LİSELERİNİN SAYISI İHTİYACIN ÇOK ALTINDA KALMAKTADIR. BU DURUM AKADEMİK EĞİTİME DARBE VURACAKTIR

Öte yandan 48 ilde Anadolu lisesi var ama sayısı yeterli mi? Kesinlikle hayır. Anadolu liselerinin sayısı ihtiyacın çok altında kalmaktadır. Bu durum başarı düzeyi yüksek olan öğrencilerimizin akademik eğitiminin önünü tıkayacak, akademik eğitime darbe vuracaktır.

Başarılı kimi okullara listede yer verilmezken, proje okullarının dışında, proje müfredatı uygulayan okulların da listede olması kafalarda ciddi soru işaretleri yaratmaktadır.

YÜKSEK PUANLI ÖĞRENCİ ALAN VE RAĞBET GÖREN BİR ÇOK ANADOLU LİSESİ İSE LİSTEDE YER ALMAMAKTADIR.

Merkezi Sınavla öğrenci alacak okulların belirlenme sürecinde mahalli kaynaklardan görüş alınmış mıdır? Yerleşim bölgelerinin sosyal durumları, nüfusu, iş kollarının çeşitliliği ve niteliği ve yüzölçümü gibi konularda ARGE birimleri bir araştırma yapmış mıdır? Önceki yıllarda sınavla öğrenci alan ve başarı düzeyi yüksek olan birçok Anadolu Lisesinin merkezi sınavla öğrenci alacak okullar arasına girememesinin gerekçeleri nelerdir? Bu sorulara cevap alınmadığı sürece bu sistemin uygulanabilirliği tartışmalıdır.

Osmaniye  İlimizde ise bir tane Anadolu Lisesi listede yer almasına karşılık yüksek puanlı öğrenci alan ve rağbet gören bir çok Anadolu Lisesi ise listede yer almamaktadır.

RESMEN DEVLET ELİYLE ÖZEL OKUL DAYATILMASI YAPILMAKTADIR.

Fen Liselerinin kapasite sorunu nedeniyle, ihtiyacı, akademik başarısı yüksek olan Anadolu Liseleri karşılamaktaydı. Fakat nitelikli okullar arasına alınan Anadolu Liselerinin yok denecek kadar az olmasından başarı düzeyi yüksek olan öğrencilerimizi durumu iyi olan veliler özel okullara kaydettireceklerdir. Orta gelir düzeyinde ise Anne-babaların dişinden tırnağından artırarak çocuğunu özel okula gönderecek, peki dişinden, tırnağından bile artıramayan, parası olmayanlar ne yapacaktır? MEB, yeni ortaöğretime geçiş sistemi ile adeta özel okulların önünü açmıştır. Bu da özel okullarda patlama yaratacaktır. Daha önceleri ekonomik teşvik paketleri ile öğrencileri velileri özel okullara yönlendiren Bakanlık, bu kez de puan oyunuyla öğrencileri özel okullara yönlendirmektedir. Resmen devlet eliyle özel okul dayatılması yapılmaktadır.

1 MİLYON 300 BİN ÖĞRENCİ, FARKLI TÜRDE VE FARKLI BAŞARI DÜZEYİNDE OLAN ORTA ÖĞRETİM KURUMLARINA NASIL YERLEŞTİRİLECEK?

Fırsat eşitsizliğinin tavan yaptığı ülkemizde, bu durum daha fazla eşitsizliğe pirim vermeyecek mi? Türkiye’deki bölgeler, iller hatta mahalleler arasındaki uçurum ortadan kaldırılmadıkça, tüm çocuklar aynı imkanlara sahip olmadıkça, hangi sistemi getirirseniz getirin eğitimde ne başarı sağlayabilirsiniz, ne de uluslararası alanda rekabet edebilirsiniz.

Bu tespitlerimiz ve yukarıda yer verdiğimiz yetkililerin ve siyasilerin söylemleri üzerine şimdi soru şu: Ortaokuldan liseye geçiş yapacak 1 milyon 300 bin öğrenci, farklı türde ve farklı başarı düzeyinde olan orta öğretim kurumlarına nasıl yerleştirilecek?

MESELEYİ İMAM HATİPLER ETRAFINDA ÇEVİRMEK DE DOĞRU DEĞİL

Mesele TEOG’un kaldırılıp kaldırılmaması değil. Meseleyi İmam Hatipler etrafında çevirmek de doğru değil. Mesele türleri ve başarı düzeyleri farklı ortaöğretim kurumlarına hangi kriterlere göre öğrencileri yerleştireceğinizdir.

PEKİ, O ZAMAN 1 MİLYON 300 BİN ÖĞRENCİ İSTEDİKLERİ LİSEYE KAYIT YAPTIRABİLECEKLER Mİ?

Yetkililerin ve siyasilerin söylemleri bunun mümkün olabileceği müjdesini veriyor.  İyi de nasıl? Bu okulların tür ve başarı düzeyleri birbirinden farklı olduğuna göre ve her okulun alabileceği öğrenci sayısı sınırlı olacağından ötürü tek başına öğrenci ya da velinin isteği bir okula yerleşmek için yeterli olamaz. Yeterli olmayacağına göre yetkililer ve siyasiler niye “Herkes istediği liseye gidebilecek.” diyor.

Konuyu Osmaniye özelinde örnekler ile açıklayalım, Bakanlığın açıkladığı nitelikli okullar arasında Osmaniye Merkez İlçede;

No

İl/ilçe

Okul Adı

2017 Taban Puanı

1

Osmaniye/Merkez

Necmettin Erbakan Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi

 

272,484

2

Osmaniye/Merkez

Şehit Mehmet Karacatilki Anadolu İmam Hatip Lisesi

 

432,120

3

Osmaniye/Merkez

Mehmet Akif Ersoy Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

 

247,444

4

Osmaniye/Merkez

Osmaniye Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

 

161,757

5

Osmaniye/Merkez

Hasan Aybaba Anadolu Lisesi

 

482,118

6

Osmaniye/Merkez

TOBB Osmaniye Fen Lisesi

 

493,054

7

Osmaniye/Merkez

Tosçelik Sosyal Bilimler Lisesi

 

433,480

Okulları bulunuyor.

TOPRAKKALE, SUMBAS, HASANBEYLİ İLÇELERİMİZ İSE HARİTADA YOK.


İlçelerimizde ise;

 

No

İl/ilçe

Okul Adı

2017 Taban Puanı

1

Osmaniye/Kadirli

Kadirli Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

 

221,492

2

Osmaniye/Kadirli

Kadirli Fen Lisesi

486,192

3

Osmaniye/Düziçi

Düziçi Fen Lisesi

 

478,599

Kadirli' deki Anadolu Liselerimiz nerede? Düziçi ve Bahçe ilçelerimizdeki Anadolu liseleri ve Meslek liselerinin hiç biri listeye girememiş, Toprakkale, Sumbas, Hasanbeyli ilçelerimiz ise haritada yok.

PEKİ, OSMANİYE MERKEZ İLÇEDE GEÇEN YIL RAĞBET GÖREN VE TERCİH EDİLEN OKULLAR HANGİLERİYDİ; 

No

İl/ilçe

Okul Adı

2017 Taban Puanı

1

Osmaniye/Merkez

TOBB Osmaniye Fen Lisesi

 

493,054

2

Osmaniye/Merkez

Hasan Aybaba Anadolu Lisesi

482,118

3

Osmaniye/Merkez

 

Osmaniye Anadolu Lisesi

 

475,008

4

Osmaniye/Merkez

Adnan Oğuz Anadolu Lisesi

 

464,001

5

Osmaniye/Merkez

Şehit Binbaşı Adil Karagöz Anadolu Lisesi

 

443,204

6

Osmaniye/Merkez

Tosçelik Sosyal Bilimler Lisesi

 

433,480

7

Osmaniye/Merkez

Şehit Mehmet Karacatilki Anadolu İmam Hatip Lisesi

432,120

8

Osmaniye/Merkez

Ahmet Cevdet Paşa Anadolu Lisesi

 

423,692

9

Osmaniye/Merkez

İbn-i Sina Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

 

405,294

Buna göre geçen yıl Osmaniye Merkezde rağbet gören ve tercih edilen 7 lise türünden bir İmam hatip lisesi türünden birde sağlık meslek lisesi türünden okul vardı.

MERKEZ OSMANİYE ANADOLU LİSESİ NEREDE?

Bu okullardan sadece dördü Merkezi Sınavla Öğrenci Alan Ortaöğretim Kurumlarını yani nitelikli okul statüsüne alında ve merkezi sistem sınavıyla bu okullara öğrenci alınacak.

1- Osmaniye Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

2- Hasan Aybaba Anadolu Lisesi

3- TOBB Osmaniye Fen Lisesi

4- Tosçelik Sosyal Bilimler Lisesi

Önceki yıllarda devletin uyguladığı politikalar şu şekildeydi merkezdeki okullar şehrin dışına çekiliyor kampüsler oluşturularak eğitim-öğretim yapılıyordu.

Örneğin Osmaniye Merkez ilçede şehrin dışında bulunan eğitim kampüsünde;

1- Hasan Aybaba Anadolu Lisesi

2- TOBB Osmaniye Fen Lisesi

3- Tosçelik Sosyal Bilimler Lisesi

4- Osmaniye Merkez Osmaniye Anadolu Lisesi

5- Osmaniye Merkez Abdurrahman Keskiner Güzel Sanatlar Lisesi

Liseleri bulunmaktadır. Bu liselerden;

1- Hasan Aybaba Anadolu Lisesi

2- TOBB Osmaniye Fen Lisesi

3- Tosçelik Sosyal Bilimler Lisesi

Üçü merkezi sistemle öğrenci alacağından bir sorun yok, Osmaniye Merkez Abdurrahman Keskiner Güzel Sanatlar Lisesi de yetenek sınavı ile öğrenci alacağından bunda da bir sorun bulunmamaktadır.

BAZI OKULLARI HİÇBİR MAHALLE İLE İRTİBATLANDIRAMAZSINIZ, İRTİBATLANDIRMANIZ YAPMACIK OLUR

Sorun şudur. Osmaniye’deki öğrencilerin genelde üçüncü sırada tercih ederek yüksek olan 475,008 puanla yerleştiği Osmaniye Merkez Osmaniye Anadolu Lisesi nasıl öğrenci alacaktır? Aynı durum 423,692 puanla yerleşilen Osmaniye Merkez Ahmet Cevdet Paşa Anadolu Lisesi içinde geçerledir bu okulda şehrin yaklaşık 5 km dışında bulunmaktadır. Bu okulları hiçbir mahalle ile irtibatlandıramazsınız, irtibatlandırmanız yapmacık olur. Çünkü şehrin dışında bulunmaktadır.

Yukarıdaki örneklerini verdiğimiz okullarda hiçbir mahalle ile gerçek manada irtibatlandırılamayan ama rağbet gören ve tercih edilen okullar nasıl öğrenci seçecektir?

MEB’in meslek liselerini teşvik etmek ve standardı yükseltmek için sınavla öğrenci alacak liseler arasında meslek liselerinin sayısının artırılması olumlu olmakla birlikte Meslek Liselerine verilen kontenjanlar kapasitelerinin çok altındadır.

MESLEK LİSELERİNDE SINAVLA ALINAN ÖĞRENCİ İLE VE SINAVSIZ ALINAN ÖĞRENCİ AYNI ORTAMDA MI OLACAKTIR?

Örneğin Osmaniye Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin 9. Sınıf öğrenci kapasitesi 15 şube 510 öğrenci iken, sınav kontenjanı sadece 30 olarak belirlenmiştir. Bu durumda okula sınavla giren öğrenciler ile sınavsız giren öğrenciler bir arada okuyacaktır.

O halde öğrencilerin sınavla bu liselere girmesinin ne anlamı kalacaktır? Bu örnek bile meslek liselerinin listeye sadece göstermelik olarak alındığını ortaya koymaktadır. Bakanlığın amacı gerçekten meslek liselerinin önünü açmak olsa idi, kontenjan oranlarını öğrenci kapasitesine uygun hale getirirdi.

Sınavla Öğrenci Alacak Ortaöğretim Kurumlarına İlişkin Merkezî Sınav Başvuru Ve Uygulama Kılavuzu ekinde yer alan Merkezi Sınavla Öğrenci Alan Ortaöğretim Kurumları yani nitelikli okullar listesinde yaklaşık 20 büyükşehirde bulunan sağlık meslek lisesi Anadolu teknik programına sınavla öğrenci alınacak. Bu okullara 30 kontenjan verilmiş. Aynı zamanda bu okullar Anadolu meslek programına sınavsız da öğrenci alacaklar.

Meslek Liselerinde sınavla alınan öğrenci ile ve sınavsız alınan öğrenci aynı ortamda mı olacaktır? Sınavsız olarak bu tür okullara öğrenci alımında hangi kriter uygulanacaktır, Meslek Lisesinin bulunduğu mahalleden mi öğrenci alınacaktır, yoksa tüm başvuran öğrenciler mi alınacaktır? Turizm Otelcilik, Sağlık Meslek ve diğer meslek lisesi alanlarına kayıt yaptırmak isteyen öğrenciler Bu okullara alınırken nasıl seçilecektir? Önceki yıllarda yaşadığımız diploma notu 5 olan öğrencilerle dolu ama hiçbir akademik başarı yakalayamayan Süper Liseler Sağlık Meslek Liselerinde ortaya çıkacaktır.

Evet önceden Süper Liseler vardı diploma notu 5 olan fakat çarpım tablosu ve dört işlem bilmeyen öğrencilerin kayıt yaptırdığı okullardı ve sonradan kapattılar. Şimdi nitelikli okullar listesine dahil edilmeyen ve diploma notuna göre sınavsız öğrenci alacak olan,  önceden rağbet gören ve tercih edilen tüm Anadolu liseleri ve ondan önce Sağlık Meslek.Liseleri, Süper Liselerle aynı kaderi yaşayacak. 

SAĞLIK MESLEK LİSELERİ, KAPATILARAK SAĞLIK PERSONELİ İHTİYACI YÜKSEK OKULLARDAN MI KARŞILANACAKTIR?

Örneğin Osmaniye Merkez İbn-i Sina Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (Sağlık Meslek Lisesi) de Osmaniye merkeze 10 km uzaklıkta Osmaniye Devlet Hastanesinin yanında bulunmaktadır. Bu okulu hiçbir mahalle ile irtibatlandıramazsınız, çünkü şehrin dışında bulunmaktadır. Sağlık Meslek lisesini bir mahalle ile irtibatlandırıp sadece o mahalledeki okullar sağlıkçı olacak da diyemeyeceğinizden bu okula yapılan başvuruları nasıl değerlendirip öğrencileri nasıl seçeceksiniz? Bu durumda tabi ki tüm sağlık meslek liselerinin merkezi bir sınav yapacağı yada her ilin kendi sınavını yapacağı sonucu ortaya çıkmaktadır. O zaman bu sisteme neden geçilmiştir? Yada Sağlık Meslek Liseleri, kapatılarak sağlık personeli ihtiyacı yüksek okullardan mı karşılanacaktır?

ÇOCUKLARI SINAV STRESİNDEN KURTARIYORUZ DERKEN ÇOCUKLARIMIZ KAPI-KAPI, SINAV-SINAV DİYE GEZECEKTİR

Yetkililer ve siyasilerin yaptıkları açıklamalara göre bu okulların kendi sınavını yaptığını düşünürsek ve bu okullara gitmek isteyen öğrenci bu okulların yaptığı sınavlara ne zaman girecektir? Çocukları sınav stresinden kurtarıyoruz derken çocuklarımız kapı-kapı, sınav-sınav diye gezecektir.

YENİ SİSTEMİN UYGULAMA İMKÂN VE KABİLİYETİ YOKTUR.  OBJEKTİFLİKTEN, DENETLENE BİLİRLİKTEN, GÜVENİLİRLİKTEN VE GEÇERLİLİKTEN UZAK BİR YÖNTEMDİR

Öğrenciler hangi okulun sınavına gireceğine karar verecek ama kazanamayınca hangi okula gidecektir? Bu okulları sınavsız öğrenci alacaksa nasıl bir uygulamaya gidilecektir?

Merkezi sınavın uygulanma ve değerlendirme süreci dikkate alındığında; toplumu tümüyle ilgilendiren bu sistemin uygulanabilirliği görülmemektedir. Dolayısıyla getirilen bu yeni sistemin uygulama imkân ve kabiliyeti yoktur.  Objektiflikten, denetlene bilirlikten, güvenilirlikten ve geçerlilikten uzak bir yöntemdir.

“ÖĞRENCİLER İSTEMEDİĞİ OKULA GİTMEYECEK.” SÖZÜ HAVADA KALACAKTIR

Sınavla okullara yerleşecek öğrencilerin yanı sıra sınavsız okullara yerleşecek öğrenciler de mağduriyet yaşayacaktır. Hatırlarsanız bu sistem ilk gündeme geldiğinde her öğrencinin evine yakın okula gideceği, öğrencilerin istemediği okula gitmeyeceği söylenmişti fakat Liseler öğrencileri Ortaöğretim Başarı Puanına göre alacaktır. Dolayısıyla kontenjan dolduğu zaman öğrencilerin istediği okula gitme şansı olmayacaktır. Okul ve kontenjan sayısının sınırlı olması “Öğrenciler istemediği okula gitmeyecek.” sözü havada kalacaktır.

TÜM OKULLARDA RÜŞVET VE HAMİLİ KART YAKINIMDIR KARTVİZİTLERİYLE ÖĞRENCİ NOTLARI YÜKSELTİLMEYE BAŞLANILACAKTIR

Ortaokul başarı ortalaması barajı konulması ve okulun bulunduğu yerleşim yerinde ikamet şartı getirilmesi torpilin ortaokullara inmesine neden olacaktır. En başından ortaokuldaki bir takım öğrencilerin notları suni olarak yükseltilecektir. Not konusunda büyük baskı gören öğretmenler çalışamaz hale getirilecektir. Ortaokullarda, Liselerde bağış almaya, rüşvet ve hamili kart yakınımdır kartvizitleriyle öğrenci notları yükseltilmeye başlanılacaktır.

DİPLOMA NOTU YÜKSEK AMA İÇİ BOŞ SÜPER LİSELER YENİDEN ORTAYA ÇIKACAKTIR

Öğrenci velileri ve çocuklarımız rağbet gören ve tercih edilen okullara kaydolmak için ortaokula kayıt sürecinden başlanarak bağış, rüşvet, hamili kart yakınımdır kartvizitleriyle öğrenci kaydı yapılacaktır. Liseler yaptıkları sınava tabi ki bir baraj koyacaklar hatta belki coğrafi sınırlamada getireceklerdir. Önceki yıllarda yaşadığımız diploma notu 5 olan öğrencilerle dolu ama hiçbir akademik başarı yakalayamayan Süper Liseler yeniden ortaya çıkacaktır.

EN SONUNDA YİNE BU SİSTEMİ DEĞİŞTİRELİM AÇIKLAMALARINI DUYACAĞIZ

Yerleştirme sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte itirazların yükseleceğini, birçok öğrencinin istemediği okula gitmek zorunda kalacağını, yüzbinlerce öğrencinin mağdur olacağını hep birlikte göreceğiz.

Adrese dayalı kayıtta çember denilen nasıl olacağı belirsiz bir sistem ile karşı karşıya kalacak öğrencilerimize 5 tercih dayatması yapılmaktadır. 3 okul türünden 3’er tane olmak üzere toplam 9 okul tercihi sunulacaktır. Ama öğrencilere 5 tercih hakkı verildiği için her halükarda öğrenciler 2 tercihini istemediği okul türünden yapmak zorunda kalacaktır. En sonunda yine bu sistemi değiştirelim açıklamalarını duyacağız.

ÇOCUĞUNU OKULUN BULUNDUĞU MAHALLEDEKİ BİR YAKINININ EVİNE KAYDETTİRENLER ÇIĞ GİBİ BÜYÜYECEKTİR

Sınavla öğrenci alan okulların listesinin açıklanmasının ardından veliler kendince tedbir geliştirmeye başlayacaktır. Öğrencilerin adres kayıt sistemine göre en yakın okulda kayıt olması zorunluluğu nedeniyle çocuklarını istedikleri okula yazdırmak için kiraya çıkan, semt değişikliğine hazırlanan, misafir adres ile çocuğunu okulun bulunduğu mahalledeki bir yakınının evine kaydettirenler çığ gibi büyüyecektir. Bazı okullar için ciddi yığılmalar söz konusu olacaktır. Bu sistem sahte adres beyanına da zemin hazırlamıştır.

ÖNÜMÜZDEKİ AYLAR ÇOK SICAK GEÇECEK

Yerleştirme sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte itirazların yükseleceğini, birçok öğrencinin istemediği okula gitmek zorunda kalacağını, yüzbinlerce öğrencinin mağdur olacağını hep birlikte göreceğiz. Anlaşılan o ki, velilerimiz ve öğrencilerimiz için önümüzdeki aylar çok sıcak geçecek.

ÇÖZÜM İKİ MERKEZİ SINAV YAPILMALI BU SINAVLARDAN ALINAN PUANLARIN EN YÜKSEĞİ ÖĞRENCİNİN LİSELERE YERLEŞTİRİLMESİNDE KULLANILMALIDIR

Liselere öğrenci yerleştirmede son sınıfta ikinci dönem sonuna doğru 15 gün arayla iki merkezi sınav yapılmalı bu sınavlardan alınan puanların en yükseği öğrencinin Liselere yerleştirilmesinde kullanılacak puan olmalıdır. Öğrenci ilk sınavda yeterli puan aldığını düşünüyorsa ikinci sınava girmeme hakkını kullanabilmelidir. Merkezi yerlerde bulunan ve genellikle rağbet görmeyen ve tercih edilmeyen okullara sınavla öğrenci alınmamalıdır.

Ahmet KANDEMİR Türkiye Kamu Sen  ve Türk Eğitim Sen Osmaniye İl Başkanı

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Kategorinin Diğer Haberleri