29 Mart 2024 Cuma
Anasayfa > HABERLER > MTSK Direksiyon Sınavı Süresiz Görev Vermeme Cezası Bir Yıla Düşürüldü

MTSK Direksiyon Sınavı Süresiz Görev Vermeme Cezası Bir Yıla Düşürüldü

29.03.2015 16:22 12 14 16 18 yazdır
MTSK Direksiyon Sınavında görev alıpta herhangi bir ksuuru görülenlere verilen Süresiz Görev Vermeme Cezası Bir Yıla Düşürüldü.
MTSK Direksiyon Sınavı Süresiz Görev Vermeme Cezası Bir Yıla Düşürüldü
Milli Eğitim Bakanlığı'nca Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Direksiyon Eğitimi Dersi Sınav Yönergesi'nde 20 Mart itibariyle değişikliğe gidildi. Bir çok değişikliğin yapıldığı yönergede eski yönergeye göre süresiz olarak verilmekte olan bir daha görev vermeme cezasına süre yönünden sınırlandırma getirilerek bir yılla sınırlandırıldı.

Yeni yönerge de eski yönergeye göre süresiz ceza alanlarda unutulmadı. Yönergenin ekinde yer alan geçici madde ile de eski yönergeye göre verilen süresiz cezalar bir yılla sınırlandırıldı.

Eski yönergeye göre süresiz ceza alanların bu haktan yararlanabilmeleri için görev yaptıkları okul müdürlüklerine dilekçe vererek süresiz olarak verilen cezalarının bir yılla sınırlandırılmasını istemeleri gerekmektedir. Bir yıllık sürenin bitiminde ise tekrardan görev alma talebinde bulunabileceklerdir.


Sendikamız hukuk bürosunca hazırlanan dilekçe örneği için tıklayınız


ÖZELMOTORLUTAŞITSÜRÜCÜLERİKURSUDİREKSİYONEĞİTİMİDERSİSINAVYÖNERGESİ

 

 

BİRİNCİBÖLÜM

GenelHükümler

 

Amaç

MADDE1-(1)BuYönergeninamacıözelmotorlutaşıtsürücülerikurslarıdireksiyoneğitimidersisınavlarına,sınavyürütmekomisyonlarınınoluşumunavesınavücretlerineilişkinusulveesaslarıbelirlemektir.

 

Kapsam

MADDE2-(1)BuYönerge,özelmotorlutaşıtsürücülerikurslarınındireksiyoneğitimidersisınavlarını,sınavyürütmekomisyonlarınınoluşumunuvesınavücretlerininbelirlenmesineilişkinusulveesaslarıkapsar.

 

Dayanak

MADDE3-(1)BuYönerge,13/10/1983tarihlive2918sayılıKarayollarıTrafikKanunu,8/2/2007tarihlive5580sayılıÖzelÖğretimKurumlarıKanunuve29/05/2013tarihlive28661sayılıResmîGazete'deyayınlananÖzelMotorluTaşıtSürücüleriKursuYönetmeliğinedayanılarakhazırlanmıştır.

 

Tanımlar

MADDE4-(1)BuYönergedegeçen;

a)   Bakanlık:MillîEğitimBakanlığını,

b)   Genelmüdürlük:ÖzelÖğretimKurumlarıGenelMüdürlüğünü,

(Değişik:MakamOluru20/3/2015-3101472)c)Gerigeriparketme:"A1","A2"ve"H(motosiklet)"sınıfıaraçlarhariçparkedecekaracınbirbuçukkatıuzunluğundaki(farklıuzunluklardakiHB/SEDAN araçlariçinayrıayrı)vearacıngenişliğinden50cmfazlaolanikiaraçveyakonilerinarasındakiyatayvedikeyçizgilerlebelirlenenalanatekhamledegirip,bualaniçindeenfazlaikihamleyaparakaracıkaldırıma veyakonilereçarpmadankaldırımaparalelvekaldırımilearaçarasındakimesafenin 50cm denfazlaolmayacakşekildeparkyapmayı,"D"sınıfıaraçlardagerigeriparketmeişlemleriisearacarömorktakılıolarakaracınsağaveyasola gerigerigidipdönüşüsağlanarakbelirlenenalanaparkyapmayı,

ç)Gerigitme:"A1","A2"ve"H(motosiklet)"sınıfıaraçlarhariçaracışeritihlaliyapmadan25 metre gerigerigötürmeyi,

(Değişik:MakamOluru20/3/2015-3101472)d)Eğimliyoldaaracıhareketettirme:"A1","A2"ve"H(motosiklet)"sınıfı araçlarhariçenaz%7 çıkışeğimliyoldaaracıdurdurup,30saniyebeklediktensonraelfrenikullanmaksızıneğimliyoldaaracı50cmdenfazla gerikaçırmadantekrarilerihareketettirmeyi,

e)   İlsınavsorumlusu:İlmillîeğitimmüdürünü,


f)   Kurs:Özelmotorlutaşıtsürücülerikursunu,

g)   Kursiyer:Özelmotorlutaşıtsürücülerikursundaöğrenimgörenkursiyeri,

h)   Sınav:Direksiyoneğitimidersisınavını,

ı)Yönetmelik:ÖzelMotorluTaşıtSürücüleriKursuYönetmeliğiniifadeeder.

 

İKİNCİBÖLÜM

DireksiyonEğitimiDersiİlSınavSorumlusuveDireksiyonEğitimiDersiSınavYürütmeKomisyonu

 

DireksiyoneğitimidersisınavyürütmekomisyonununoluşumuMADDE5-(1)Direksiyoneğitimidersisınavyürütmekomisyonu:a)Büyükşehirstatüsündekiillerde;ilçelerde,

b)Büyükşehirstatüsündeolmayanillerde;merkezilçeilediğerilçelerde,kurulur.

(2)    Sınavyürütmekomisyonlarıil/ilçemillîeğitimmüdürününonayıylahersınaviçin:

a)   Büyükşehirstatüsündeolmayanillerinmerkezilçelerinde (Mülga:MakamOluru20/3/2015-3101472)(?)kurslarınişveişlemleriniyürütmeklegörevlimillîeğitimmüdüryardımcısı(Ekibare:MakamOluru20/3/2015-3101472)

/şubemüdürününbaşkanlığında,birikurslarınişveişlemleriniyürütmeklegörevlişubemüdürüdiğerimillîeğitimmüdüryardımcısı/şubemüdürüolmaküzereüçkişidenoluşur.(Mülga:MakamOluru20/3/2015-3101472)(?)

b)       Büyükşehirstatüsündeolanillerinbütünilçelerindevediğerillerinilçelerindeilçemillîeğitimmüdürününveyagörevlendireceğişubemüdürününbaşkanlığında,birikurslarabakmaklagörevliikişubemüdürüolmaküzereüçkişidenoluşur.İlçemillieğitimmüdürlüğündeikişubemüdürübulunmamasıdurumunda,üyesayısımillîeğitimmüdürlüğünceokulmüdürlerindenseçilerektamamlanır.

(Ek:MakamOluru20/3/2015-3101472)c)Sınavagirecekkursiyersayısı

250vedahafazlaolanilçelerdedireksiyoneğitimidersisınavyürütmekomisyonunailçemillî  eğitimşubemüdürlerindenbiri  dördüncüüyeolarakgörevlendirebilir.

(3)    Sınavsürecinikontroledecekvedenetleyecekleriledireksiyoneğitimidersisınavyürütmekomisyonundagörevalanlaraynıyıliçerisindedireksiyoneğitimidersisınavıuygulama(Değişikibare:MakamOluru20/3/2015-3101472)vedeğerlendirmekomisyonundagörevalamazlar.

(4)    GenelMüdürlükçegerekligörülmesidurumunda,ilsınavsorumlusunun,direksiyoneğitimidersisınavyürütmekomisyonunun,sınavsürecinikontroledecekvedenetleyecekleriledireksiyoneğitimidersisınavuygulamavedeğerlendirmekomisyonununişveişlemlerininkontrolvedenetimiamacıylaBakanlıktemsilcisidegörevlendirilebilir.


Direksiyoneğitimidersiilsınavsorumlusuvedireksiyoneğitimidersisınavyürütmekomisyonunungörevleri

MADDE6-(1) İlmillîeğitimmüdürüdireksiyoneğitimidersiilsınavsorumlusuolarak;

a)   SınavlarınYönetmelikvebuYönergeyeuygunyapılmasınısağlar.

b)      Sınavlara,direksiyoneğitimidersisınavuygulamavedeğerlendirmekomisyonlarına,sınavsürecinikontroledecekvedenetleyecekleriledireksiyoneğitimidersisınavyürütmekomisyonlarınarehberlikedervedenetler.

c)     Direksiyoneğitimidersisınavyürütmekomisyonlarının,sınavımevzuathükümlerineuygunolarakyapmadığınıveyasınavgüzergâhındabulunmadığınıtespitetmesidurumundayadagerekgörmesihâlinde,oilçeninbir sonrakisınavındagörevalacakolandireksiyoneğitimidersisınavyürütmekomisyonunun başkanveüyelerini(Mülga: MakamOluru20/3/2015-3101472)(?)millieğitimmüdüryardımcısıve/veyaşubemüdürleriarasındangörevlendirir.

ç)Sınavgüzergâhımevzuathükümlerineuygunolmayanveyailsınavsorumlusunungerekgörmesihâlindeilçelerinsınavınıgüzergâhıuygunolanilçedeyapılmasınısağlar.

(Değişik:MakamOluru20/3/2015-3101472)d)Büyükşehirstatüsündekiillerdeilsınavsorumlusuyardımcısıolarakmaarifmüfettişleribaşkanıvekurslarınişveişlemleriniyürütmeklegörevlimillîeğitimmüdüryardımcısı/şubemüdürügörevlendirir.Büyükşehirstatüsündeolmayanillerdeiseilsınavsorumlusuyardımcısıolarakmaarifmüfettişleribaşkanıgörevlendirir.İlçelerdegörevyapmaküzeresınavsürecinikontroledecekvedenetleyecekpersonelingörevlendirilmesiyapılırkensınavgüzergâhındabulunacaklarıyerleride(sınavbaşlangıçalanı,ikiaraçveyakonilerarasınagerigeriparketme,25metregerigeri gitme,eğimli yolda aracıdurdurup tekrarhareket ettirmealanıvevarsa "A1"ve"A2"sınavalanı)belirleyecektir.

(Değişik:MakamOluru20/3/2015-3101472)e)Sınavagirecekkursiyersayısı200vedahafazlaolanilçelerdedireksiyoneğitimidersisınavlarındailtemsilcisiolarakilmillîeğitimmüdüryardımcısı/şubemüdürügörevlendirebilir.İltemsilcilerisınavlarınmevzuatauygunyapılıpyapılmadığını,sınavdagörevalanpersonelinzamanındavesınavsüresincegörevyerlerindebulunupbulunmadığınıkontrol  eder.Sınavsüresincekarşılaştığımevzuataaykırıdurumlarıraporhalindeilmillieğitimmüdürünebildirir.

(Değişik:MakamOluru14/8/2014-3364465)f)Sınavagirecekkursiyersayısı350vedahafazlaolanilçelerdeyapılandireksiyoneğitimidersisınavlarında,ilmillieğitimmüdürlüklerindekurslarınişveişlemleriniyürütmeklegörevlibirşefvememursınavlailgilihertürlüyazışmayıyapmaküzeregörevlendirebilir."

(Değişik:MakamOluru20/3/2015-3101472)g)Sınavyürütmekomisyonubaşkanveüyeleri,sınavsürecinikontroledecekvedenetleyecekleriledireksiyoneğitimi   dersi   sınavı   uygulama   ve   değerlendirme   komisyonu   başkan   ve


üyelerindengörevinegelmeyen,geçgelenveyasınavdamevzuattabelirtilengörevleriyapmayanveyaaykırıhareketedildiğisınavyürütmekomisyonuveyasınavsürecinikontroledecekvedenetleyeceklertarafındandüzenlenenrapordabelirtilmesidurumundasınavlardaherhangibirincelemeveyasoruşturmayagerekkalmaksızınbiryılsüreylegörevverilmemesinisağlar.

(2)Direksiyoneğitimidersisınavyürütmekomisyonu;

(Değişik:MakamOluru20/3/2015-3101472)a)Sınavlarınmevzuattabelirlenenesaslaragöreyürütülmesindensorumludur.Sınavınbaşlangıçsaatindenbirsaatöncedireksiyoneğitimidersisınavıuygulamavedeğerlendirmekomisyonubaşkanveüyeleriilediğergörevlilerletoplantıyaparaksınavlailgiliaçıklamavegerekliuyarılarıyapar.Başkan,sınavsüresiboyuncasınavgüzergâhındabulunur.Üyeler,sınavsüresincesınavbaşlangıçalanında,ikiaraçveyakonilerarasınagerigeriparketme,25metregerigerigitme,eğimliyoldaaracıdurduruptekrarhareketettirmevevarsa"A1"ve"A2"sınavalanlarındadönüşümlüolarakbulunur.Kursiyersayısının  az olması  veyasınavsürecinikontroledecekvedenetleyecekpersonelingörevinegelmemesidurumundaisebualanlardasüreklibulunurlar.

b)     Yönetmelikeki"DireksiyonSınavDeğerlendirmeFormu"ndayeralan"SınavEsnasında  DeğerlendirilecekDurumlar"ın(Ek-3)ve(Ek-4)uygulanabileceğisınavgüzergâhınıil/ilçetrafikkomisyonubaşkanlarınezdindegirişimde bulunarak;  buformlardabelirtilendavranışlarıölçmeyeuygun,sinyalizeedilmişdönelkavşak,üçveyadahafazlakollukontrollüvekontrolsüzkavşak,çizgivelevhaileyatayvedüşeyişaretlemeyapılmış,  yayaveokulgeçitlerininbulunması(Ekibare:MakamOluru20/3/2015-3101472) direksiyonuygulamasınavında30dakikalıksürenintekturdatamamlanmasıgibiözellikleritaşıyanuygunbirgüzergâhbelirleyerekilgilibirimdenizinalır.Sınavgüzergâhıolarakbelirlenenyollara"A2","C","D"ve"E"sertifikasınıfıaraçlarıngirmesininyasakolmasıdurumundabusertifikasınıflarıiçinfarklıdireksiyoneğitimisınavgüzergâhıdabelirlenebilir.

c)      Sınavgüzergâhlarındagerekliincelemeleriyaparaksınavlarınusulüneuygun,sağlıklıvegüvenlikiçindeyürütülmesiiçingerekliönlemlerialır.Ayrıca,gerekgörülmesihâlindesınavgüzergâhındagüvenliğisağlamaküzere(Ek-1)tablodabelirtilensayıdail/ilçeemniyetmüdürlüğü/jandarmakomutanlığındangüvenlikpersoneliningörevlendirilmesiiçinilgilibirimlerdentaleptebulunur.

ç)Sınavgüzergâhınınbaşlangıcındaresmîokulbinasıbulunmasıdurumunda,buokuliçinbirbinasorumlusuvebirhizmetligörevlendirereksınavgörevlilerincesınavgünükullanılmasınısağlar.

d)    Sınavlailgilihertürlüyazışmayıyapmaküzere(Ek-1)tablodabelirtilensayıdapersonelgörevlendirir.

e)    TeorikderslerinsınavsonuçlarıaçıklandıktansonrabirişgünüiçerisindekurslardabaşarısızolaraktekrardireksiyoneğitimidersisınavınakatılacakkursiyerlerdedikkatealınarakherkursiçinsınavtarihlerivekursiyerkontenjanlarınıbelirleyerekÖzelMTSKModülünegirilmesinisağlar.


f)     KurslarınkendilerineÖzelMTSKModülündebelirlenensınavtarihivekontenjanınagöresınavücretiniyatırankursiyerleriledireksiyonustaöğreticisivedireksiyoneğitimvesınavaracınıseçerekkursiyerlerinsınavtarihineengeçdört işgünükalanakadarÖzelMTSKModülünegirilmesinisağlar.

g)      MillîeğitimmüdürlüklerincekurslartarafındanÖzelMTSKModülünegirilenkursiyerleriledireksiyonustaöğreticisivedireksiyoneğitimvesınavaracınınkontrollerini yapıp, 14kursiyerdenaz olandireksiyoneğitimisınavtakipve sonuçlistelerini  14  kursiyere tamamlayarakveyadengeli  dağıtaraksınavtarihindenengeçikiişgünüönceonaylanmasınısağlar.

ğ)ÖzelMTSKModülündenalınandireksiyoneğitimisınavtakipvesonuçlistesidışındahiçbirkursiyerindireksiyoneğitimidersisınavınaalınmamasınıvekursiyerlereverilenrandevusaatlerineuyulmasınısağlar.

(Değişik:MakamOluru20/3/2015-3101472)h)Sınavdagörevlendirilmeküzereil/ilçemillîeğitimmüdürlüğüpersoneliarasından(Ek-1)tablodabelirtilensayıdagörevlendirmeyapar.Görevlilerinadlarına"GörevlendirmeFormu"(Ek-

2)   düzenler.Görevlendirilenüyelerarasında"A1","A2","C","D"ve"E"sınıfısürücübelgesiolanbaşkanveüyelerinbulunmasıhâlindebusertifikalarınsınavıiçinbubaşkanveüyeleregörevverir.

ı)Sınavdagörevalanlarınsınavdakigörevlerinitanıtanfarklırenklerde kimlikbelgesinidüzenlervesınavsüresincetakmalarınısağlar.

i)    Direksiyoneğitimidersisınavuygulamavedeğerlendirmekomisyonuilediğergörevlilerdensınavdamevzuataaykırıhareketettiğitespitedilenlere,herhangibirincelemeveyasoruşturmayagerekkalmaksızın(Değişikibare:MakamOluru20/3/2015-3101472)biryılsüreylegörevverilmemesinisağlar.

j)     Yüzcezapuanını dolduranlara,alkollüolarakaraçkullanmaveyahızsınırınınaşılmasıgibikural  ihlallerinedeniylesürücübelgesi  gerialınanlaradireksiyoneğitimidersisınavıuygulamavedeğerlendirmekomisyonundagörevvermez.

k)       Sınavbaşlangıçsaatinden1saatöncesınavuygulamalarıileilgilidireksiyoneğitimidersisınavıuygulamavedeğerlendirmekomisyonubaşkanveüyeleriiletoplantıyapar.Başkanveüyelerinhangikursiyerlerinsınavınıyapacaklarınıveyedeküyelerisınavgünüsabahıkurayöntemiylebelirler.BelirlenenbaşkanveüyelerinkimlikbilgilerininÖzelMTSKModülünegirilmesinisağlar.Sınavlardasürekliolarakaynıkişilerigörevlendirmez.(Ekibare:  Makam  Oluru20/3/2015-3101472)Komisyonvearaçlaranumaravererekbunumaralararacınönvearkasınadışarıdangörülecekşekilde(enaz400punto)konulur.

l)      Kurslardan,kursiyerlerinbelirtilengünvesaattesınavyerindehazırbulunmalarınıister.Sınavdagörevliolankişilerledireksiyoneğitimvesınavaraçlarınınsınavdanöncesınavyerindehazırbulunmalarınısağlar.

m)      ÖzelMTSKModülüüzerindenalınan;sınavtarihi,kursiyerlerinT.C.kimliknumarası,advesoyadı,sınavsaati,direksiyoneğitimvesınavaracınınplakası,sınavdagörevalacakustaöğreticininT.C.kimliknumarasıileadve


soyadınınyeraldığıdireksiyoneğitimisınavtakipvesonuçlistesiilesınavdagerekliolandiğersınavevrakınınsınavsaatindenöncedireksiyoneğitimidersisınavuygulamavedeğerlendirmekomisyonunaulaşmasınısağlar.

n)       Sınavlarıntamamlanmasındansonra,direksiyoneğitimidersisınavıuygulamavedeğerlendirmekomisyonutarafındanteslimedilen,direksiyoneğitimisınavtakipvesonuçlistesindekisınavsonuçlarınıÖzelMTSKModülünegirerekbirörneğinikursmüdürlüğüneverir,birörneğinidemillîeğitimmüdürlüğündekorur.Diğerbelgeleriiseikiyılsüreilesaklar.Kursmüdürlerine,direksiyoneğitimisınavtakip  vesonuçlistesindekibilgileri,Yönetmelikeki"ÖzelMotorluTaşıtSürücüleriKursuKayıtDefteri"ne(Ek-2)kaydetmelerinibildirir.

o)       Direksiyoneğitimidersisınavlarınıdenetler,gereklirehberliğiveyamüdahaleyiyapar.

ö)Sınavsürecinikontroledecekvedenetleyecekleredireksiyoneğitimisınavtakipvesonuç listeleriniverir.

p)     Sınavgünüarızalanandireksiyoneğitimvesınavaracınınyerineaynıkursun,şartlarıtaşıyanveyabaşkabirkursunsınavgünüeğitimyapılmayandireksiyoneğitim vesınavaracı ileyapılabilmesiiçintutanaktutar.Şartlarıtaşıyanaraçbulunamamasıhâlindedurum3işgünüiçerisinderesmiyazıileBakanlığabildirilerekkursiyerlerinÖzelMTSKModülüüzerindensınavhaklarıiadeedilir.

(Ek:MakamOluru20/3/2015-3101472)r)Direksiyonustaöğreticisisınavagelmediğindedurumututanaklatespitederekkurstagörevlibaşkabirdireksiyonustaöğreticisiiledireksiyoneğitimidersisınavınınyapılmasınısağlar.

 

Sınavsürecinikontroledecekvedenetleyecekleringörevlendirilmesivegörevleri

MADDE7-(Değişik:MakamOluru20/3/2015-3101472)(1)Direksiyoneğitimidersisınavlarındasürecikontroletmekvedenetlemekamacıylaenazüçyıllıksürücübelgesinesahip(Ek-1)Tablodabelirtilensayıdamaarifmüfettişiveyamaarifmüfettişyardımcısıgörevlendirilir.Yeterlisayıdamaarifmüfettişi,maarifmüfettişyardımcısıbulunmamasıdurumundailmillîeğitimmüdüryardımcısı,şubemüdürüveyailçemillîeğitimşubemüdürlerideilmillîeğitimmüdürlüğüncegörevlendirilir.

(Değişik:MakamOluru20/3/2015-3101472)(2)Direksiyoneğitimidersisınavlarındasürecikontroletmekvedenetlemekamacıyla görevalanmaarifmüfettişi, maarifmüfettiş yardımcısımillîeğitimmüdüryardımcısı,şubemüdürü,ilçemillîeğitim şubemüdürleri aynıyıliçerisindedireksiyon eğitimidersi sınavıuygulamavedeğerlendirmekomisyonundagörevalamaz.

 

(Değişik:MakamOluru20/3/2015-3101472)(3)Direksiyoneğitimidersisınavlarındasürecikontroletmekvedenetlemekamacıylagörevlendirilenlerkomisyonlaramüdahaleetmedensınavbaşlangıçalanındavarsa"A1"ve"A2"


sınavalanlarındavesınavgüzergâhında,ikiaraçveyakonilerarasınagerigeriparketme,25metregerigerigitmeveeğimliyoldaaracı durduruptekrarhareketettirmedurumlarınınyapıldığısınavalanındabulunarak;

a)     Sınavbaşlangıçsaatinin30dakikaöncesindensınavalanındabulunarak(Ek-4)formaişlemeküzere,sınavdakullanılacakdireksiyoneğitimaraçlarının,"H(otomobil)"ve"H(motosiklet)"sınıflarıhariç,özelamaçlı(Otomatikveyayarıotomatikviteslilerdâhil)olupolmadığı,çiftfren,çiftdebriyaj("A1","A2","F","H(motosiklet)"sınıflarıhariç)vetekdireksiyonsistemiilearacınyedekpedallarınabastığındasesliveyaışıklıuyarıcıaletbulunupbulunmadığını,

b)       Direksiyoneğitimisınavtakipvesonuçlistesindeisimleribulunankursiyerlerin,sınavlaraeğitiminialdıklarısertifikasınıfınauygunveplakasıbelirtilmişolanaraçlarlagiripgirmediklerini,

c)   Sınaviçinbelirtilensınavsüresineuyulupuyulmadığını,ç)(Mülga:MakamOluru20/3/2015-3101472)(?)

d)   Sınavlailgili Yönetmelikve buYönergede belirtilendiğerkurallarauyulupuyulmadığını,

e)     Direksiyoneğitimidersisınavıuygulamavedeğerlendirmekomisyonubaşkanveüyelerinindireksiyoneğitimisınavtakipvesonuçlistesindeadınınolupolmadığını,

f)     Sınavaracındabulunandireksiyonustaöğreticisinindireksiyoneğitimisınavtakipvesonuçlistesindeadınınolupolmadığını,

g)   Sınavdagörevlipersonelingörevyerinezamanındagelipgelmediğinikontroleder.Düzenlediği(Ek-4)formusınavbaşlamadanöncedireksiyon

eğitimidersisınavıuygulamavedeğerlendirmekomisyonunaveyaaraçtagörevliustaöğreticiyeteslimeder.

(Değişik:MakamOluru14/8/2014-3364465)(4)Sınavbaşlangıçyeriilesınavgüzergâhındagerigeriparketme,gerigitmeveeğimliyoldaaracıhareketettirmealanıileA1,A2veH(motosiklet)sertifikasınıfıaraçlarınsınavlarınınyapıldığıalanvegerekgörülendiğeralanlardagörevlisınavsürecinikontroledecekvedenetleyeceklertarafından;Yönetmelikeki(Ek-3)ve(Ek-4)'deyeralandavranışlarıkursiyer yaptığıhâlde sınavısonlandırmayankomisyonlarıtespitedereksınavlardabirdahagörevalmamasınıteklifettiklerininadvesoyadlarınındayeraldığı"DireksiyonEğitimiDersiSınavıDenetimFormu"(Ek-3)'üdüzenleyerekilçemillieğitimmüdürlüğünegönderilmeküzereilmillîeğitimmüdürlüğüneverir.

 

(Ek:MakamOluru20/3/2015-3101472)Güvenlikpersoneliningörevleri(Ek:MakamOluru20/3/2015-3101472)MADDE7/A-(1)İl/ilçeemniyet

müdürlüğü/jandarmakomutanlığından  direksiyoneğitimidersisınavıiçingörevlendirilengüvenlikpersoneli;

a)   Görevyerinderesmikıyafetlegörevyapar.

b)      Direksiyoneğitimidersi  sınav  başlamasaatinden  öncesınavyürütmekomisyonunagiderekkimlikve iletişimbilgileriniverir.


c)    Direksiyoneğitimidersisınavgüzergâhındadolaşaraksınavsonunakadargerekligüvenlikönlemlerinialıpsınavıngüvenliğinive huzurunusağlar.

ç)Sınavıngüvenliğinive  huzurunubozacakdurumlarınoluşmasıhalindegereklimüdahaleyiyapar.

d)       Sınavbitimindesınavyürütmekomisyonunagidereksınavücretininkendisineödenebilmesiiçingereklibilgivebelgeleriverir.

 

Direksiyoneğitimidersisınavıuygulamavedeğerlendirmekomisyonunungörevleri

MADDE8-(1)Direksiyoneğitimidersisınavıuygulamavedeğerlendirmekomisyonubaşkanveüyeleri,sınavbaşlangıçsaatinden1saatöncesınavyürütmekomisyonutarafındanbelirlenenyerdeyapılacaktoplantıyakatılaraksınavevrakınıteslimalır.

(2)   Sınavdan30dakikaöncesınavalanındahazırbulunarak:

a)   Sınavaracının,sınavsürecinikontroledecekvedenetleyeceklertarafındanincelenipuygungörülmesivekurstarafındangörevlendirilenustaöğreticinindireksiyoneğitimisınavtakipvesonuç listesine görekimliktespitiyapılarak(Ek-

4)formaişlenir.Sınavsürecinikontroledecekvedenetleyeceklerinzamanında(Ek-4)formudüzenlememesihâlindebuformkursiyerlerinmağduriyetinesebebiyetvermemekiçinsınavyürütmekomisyonutarafındandüzenlenir.(Ek-4)formdüzenlenmedenosınavaracıilesınavabaşlanmaz.

b)       Direksiyoneğitimisınavtakipvesonuçlistesindeisimleribulunankursiyerlerin,kimlikbilgileriilesınavlaraeğitiminialdıklarısertifikasınıfınauygunveplakasıbelirtilmişolanaraçlarlagiripgirmediklerinikontroleder.

(Ek:MakamOluru20/3/2015-3101472)c)Sınavagirecekkursiyerinkimliğinitespitetmeküzere;sınavgirişbelgesiilenüfuscüzdanı/pasaport/dahaöncedenalınmışsürücübelgesinikarşılaştırıpkontroledereksınavıbaşlatır.Ancakaskerolankişilerinnüfuscüzdanlarıbirlikleritarafındanalınmışisebunlarınaskerikimlikbelgeleriylesınavaalınmalarınısağlar.

(Ek:  Makam  Oluru  20/3/2015-3101472)  ç)  "B",  "C",  "D",  "E"  ve  "H

(Otomobil)"sınıfısertifikasınavlarındagörevalandireksiyoneğitimidersisınavıuygulamavedeğerlendirmekomisyonubaşkanı,ilkyedikursiyerinsınavınıyaptıktansonraüyeilearaçtakiyerlerinideğiştirir.İlkyedikursiyerinsınavınınkomisyonüyesi,sonyedikursiyerinsınavındakomisyonbaşkanıolarakaracınön koltuğundaoturarakgörevyapar."A1","A2"ve "H (motosiklet)"sınıfısertifikasınavlarındagörevalandireksiyoneğitimidersisınavıuygulamavedeğerlendirmekomisyonubaşkanıveüyesideilkyedikursiyerdensonradeğiştirilir.

(Ek:MakamOluru20/3/2015-3101472)d)Direksiyoneğitimidersisınavında,direksiyoneğitimi dersisınavıuygulamavedeğerlendirmekomisyonuüyesigerigeriparketmealanındaaraçtaninerekbualandayapılmasıgerekendavranışlarınYönergenin4üncümaddesininbirincifıkrasının(c)bendineuygunluğunudeğerlendirir.


(3)   Sınavı,kursiyerlerinalacağısertifikasınıfınauygunaraçlarlayapar.(4)SınavınıyaptığıkursiyerleriYönetmelikeki"DireksiyonEğitimiDersi

SınavıDeğerlendirmeFormu"(EK-3)veya(EK-4)'egöredeğerlendirir.

(5)    BütünkursiyerlerinsınavlarıtamamlandıktansonraÖzelMTSKModülüüzerindenalınandireksiyoneğitimisınavtakipvesonuçlistesinesınavsonuçlarınıyazarakimzalarvesınavyürütmekomisyonunateslimeder.

(6)   "A1", "A2"ve"H (motosiklet)"sınıfısertifikasınavlarınınakantrafiktekibölümündesınavgüzergâhındasınavaraçlarınıkurstarafındanteminedilenaraçlatakipederekkursiyeriYönetmelikeki"DireksiyonEğitimiDersiSınavıDeğerlendirmeFormu"(Ek-3)'egöredeğerlendirir.

 

Sınavaalınmayacaklar

MADDE9-(1)Sınavlardakomisyonlarınveyadiğergörevlilerinçalışmasınıtehditveyazorkullanarakengelleyenyadaengellettirenkursiyerlerhakkındaişlemyapılabilmesiiçindireksiyoneğitimidersisınavıyürütmekomisyonutarafındanolaytutanakla tespit edilir. Budurumil/ilçemillieğitimmüdürlüğüncesınavtarihindensonrakiilk iş günüiçerisindeÖzelMTSKmodülüne girilereksözkonusukursiyerinsınavtarihiitibariiledörtaysınavhakkıkullandırılmaz.

(Ek:MakamOluru20/3/2015-3101472)(2)Direksiyoneğitimidersisınavındadireksiyoneğitimidersisınavıuygulamavedeğerlendirmekomisyonunamüdahale ederek komisyonunçalışmasınıengelleyicidavranışlardabulunandireksiyonustaöğreticileridireksiyoneğitimidersisınavlarındabiryılsüreylegörevalamaz.

 

ÜÇÜNCÜBÖLÜM

SınavÜcretleri

 

Kursiyerlerdenalınacaksınavücretleri

MADDE10-(1)(Değişikibare:MakamOluru20/3/2015-3101472) SınavdagörevalanlarınücretlerininödenmesiiçinkursiyerlerdenBakanlıkçaheryılertesiyılınOcakayındanitibarenuygulanmaküzere belirlenenmiktarda sınavücretialınır.Sınava girecekkursiyerlerveyakursyöneticilerisınavtarihinden6işgünüöncesınavücretlerinimillîeğitimmüdürlüğüncebelirlenenbirbankadaaçılanhesabayatırır.Listevemakbuzkurstarafındanil/ilçemillieğitimmüdürlüğüneverilir.Buücretdışındakursiyerlerdendireksiyoneğitimisınavıiçinherhangibiradaltında ücretalınmaz.

 

Sınavdagörevalanlaraücretödenmesi

MADDE11-(1)Sınavdagörevalanlarsınavgünü;gelirvergilerininhesaplanmasıvesınavücretininödenebilmesiiçinIBANnumarasıileoayiçinuygulananvergidilimioranınısınavyürütmekomisyonunaverirler.

(2)    SınavınyapıldığıdireksiyoneğitimidersisınavyürütmekomisyonuncagörevlendirilecekmutemettarafındanGenelMüdürlüğüninternetsayfasındayer


alansınavücretihesaplamaekranındabelirtilenmiktarlardakibrütsınavücretleriüzerindenvergikesintilerinihesaplayarakilgilivergidairesineyatırır.İlsınavsorumlusuve(Ekibare:MakamOluru20/3/2015-3101472)ilsınavsorumlusuyardımcılarıileilsınavsorumlusuiçingörevlendirilenşoförünücretiilsınavsorumlusununbelirlediğiilçeden,BakanlıktemsilcisininücretiiseBakanlıkçabelirlenenilçetarafındanödenir.GörevlilereödenecekücretGenelMüdürlüğüninternetsayfasındayeralansınavücretihesaplamaekranındanhesaplanır.Sınavdagörevalanlaraödeneceknetsınavücretiisemaaşhesaplarınaengeçüçişgünüiçinde yatırılır.

(3)       İlçelerdegörevlendirilenmutemettarafındanbankahesabındakalanmiktarın(Değişikibare:MakamOluru20/3/2015-3101472)%60'ıilmillîeğitimmüdürlüğüncebelirlenenbirDevletbankasındaaçılanhesapnumarasınaaktarılır.

(Değişik:MakamOluru20/3/2015-3101472)(4)Birayiçindebirdenfazlasınavyapılmasıdurumunda;sınavdagörevalanilsınavsorumlusuvedireksiyoneğitimidersisınavyürütmekomisyonubaşkanınaödeneceknetsınavücreti,enyüksekDevletmemurubrütaylığının3katını,diğergörevlilereödeneceknetsınavücretiiseenyüksekDevlet memurubrütaylığının2katınıgeçemez.

(5)     GenelMüdürlüğüninternetsayfasındayeralansınavücretihesaplamaekranındabelirtilennettutardikkatealınarakbirsınavda;

a)   Direksiyoneğitimidersisınavıilsınavsorumlusu,Bakanlıktemsilcisi(Ekibare:MakamOluru20/3/2015-3101472),ilsınavsorumlusuyardımcısıvesınavyürütmekomisyonubaşkanınaenyüksekDevletmemurubrütaylığının%60'ından,

b)     Sınavyürütmekomisyonuüyelerininherbiriilesınavsürecinikontroledecekvedenetleyeceklere(Ekibare:MakamOluru20/3/2015-3101472)veiltemsilcisineenyüksekDevlet memurubrüt aylığının%45inden,

c)   Direksiyoneğitimidersiuygulamavedeğerlendirmekomisyonubaşkanı veüyesiilebinasorumlusuna(Ekibare:MakamOluru14/8/2014-3364465)veşeflereenyüksekDevletmemurubrütaylığının%30undan,

ç)Direksiyoneğitimidersisınavıuygulamavedeğerlendirmesınavlarındagörevalan(Mülgaibare: Makam Oluru 14/8/2014-3364465)mutemet,memur,şoför,binagörevlisivegüvenlikgörevlisineenyüksekDevletmemurubrütaylığının%25'inden,

dahafazla ücretödenmez.

(6)    İlçelerdegörevlendirilenmutemettarafından,sınavgörevlilerineyapılanödemelistesininbirörneği,193sayılıGelirVergisiKanunundayeralanvergimatrahdilimleridikkatealınarakherbirgörevlininkendimatrahdiliminegöredoğruvergioranlarınınuygulanmasınısağlamaküzeremalmüdürlüğüne,ilçedışındansınavdagörevlendirilenlereyapılanödemelistesinideilgilimalmüdürlüklerinegönderilmeküzereilgilibirimegönderir.

(Değişik:MakamOluru20/3/2015-3101472)(7)İlveilçemillîeğitimmüdürlüklerihesaplarındabirikenmiktarönceliklesınavgiderleriileBakanlıkça


veyaBakanlığınuygungörüşüalınarakvalilikçedüzenlenecekhizmetiçieğitimgiderleriveilineğitim-öğretimileilgili diğerihtiyaçlarında kullanılır.İl/ilçemillieğitimmüdürlüklerindebirikenmiktarherayilmillîeğitimmüdürlüklerinceBakanlığabildirilir.

 

DÖRDÜNCÜBÖLÜM

SonHükümler

 

YürürlüktenKaldırılanMevzuat

Madde12-(1)BuYönergeninyürürlüğegirdiğitarihtenitibaren10/06/2013tarihlive16915068/10.04/1306898sayılıMakamOluruileyürürlüğegirenMotorluTaşıtSürücüleriKursuDireksiyonEğitimiDersiSınavYönergesivebuhususlardayazılmışyazılaryürürlüktenkaldırılmıştır.

 

(Ek:  Makam  Oluru  20/3/2015-3101472)  GEÇİCİ  MADDE  1-  (1)  Bu

YönergeninyürürlüğegirdiğitarihtenöncebuYönergenin6ncı  maddesininbirincifıkrasının(g)bendiileikincifıkrasının(i)bendigereğibirdahagörevverilmeyenpersoneldenbiryıllıksüreyidolduranlaratekrardireksiyoneğitimidersisınavlarındagörevverilebilir.

 

Yürürlük

MADDE13-(1)BuYönergeOnaytarihindenitibarenyürürlüğegirer.

 

Yürütme

MADDE14-(1)BuYönergehükümleriniMillîEğitimBakanıyürütür.


EK-1KURSİYERSAYISINAGÖRESINAVLARDAGÖREVALACAKLAR

1-    Sınavlarda sınavsürecinikontrol etmekvedenetlemeküzere100kursiyerekadarbir,100kursiyerdensonrakiher100kursiyerekadardabirmaarifmüfettişi/maarifmüfettiş yardımcısı,(Yeterli sayıdamaarif müfettişi/maarifmüfettiş yardımcısıbulunmamasıdurumundamillîeğitimmüdüryardımcısı/ilmillîeğitimşubemüdürü)

2-      Her14kursiyeriçindireksiyoneğitimidersiuygulamavedeğerlendirmekomisyonunabirbaşkan vebirüye,

3-      Her250kursiyeriçindireksiyoneğitimidersiuygulamavedeğerlendirmekomisyonunabiryedeküyedaha,

4-     Hersınaviçin(özelmotorlutaşıtsürücükurslarınınişveişlemleriniyürütenşef/memura önceliktanınır.)bir şef,bir memur,bir mutemet,birşoför,her 500 kursiyeriçinbirmemurveher350kursiyeriçinbirşofördaha,

5-        Sınavgüzergâhınınbaşlangıcındaresmîokulbinasıbulunmasıdurumundabirbinasorumlusu,birhizmetli,

6-   Hersınavdaenfazlaiki güvenlikgörevlisi,

7-   İl SınavSorumlusuilçelerde görevalmasıhâlindebirşoförveBakanlıktemsilcisiilçelerdegörevalmasıhâlindebirşofördaha

görevlendirilir.


EK-2

 

 

 

GÖREVLENDİRMEFORMU

GÖREVLİELEMANIN:

T.C.KimlikNo

 

AdıSoyadı

 

GörevliOlduğuKurum

 

Görevi

 

SınavdakiGörevi

 

 

 

SınavdaGörevlendirildiği

Tarih

 

 

?../?../??-----?../?../??

 

Yukarıdabelirtilentarihtedireksiyoneğitimidersisınavıuygulama vedeğerlendirmekomisyonubaşkanı/üyesiolarakgörevlendirildiniz.Sınavgünüsınavbaşlamasaatindenyarımsaatöncesınavgüzergâhında hazırbulunmanızkonusundagereğiniricaederim.

 

Tarih

Adı-soyadıUnvanıİmza


 

(ÖnYüzü)

 

 

???.İLİ/İLÇESİDİREKSİYONEĞİTİMİDERSİSINAVIDENETİM FORMU

SınavınYapıldığıTarih

 

SınavınBaşlamaSaati

 

SınavınBitişSaati

 

SınavYürütme KomisyonuveyaSınavSüreciniKontrolEdecekveDenetleyecekGörevlininSınav GüzergâhındaBulunduğuYer

 

MevzuataAykırıHareket ile BuHareketi YapanSınavUygulamaveDeğerlendirme KomisyonununBilgileri

KomisyonNumarası

KomisyonBaşkan/ÜyesininAdı/Soyadı

TespitSaati

SınavYürütme KomisyonuveyaSınavSüreciniKontrolEdecekveDenetleyecekGörevlininTespitleri

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

&nbs

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Kategorinin Diğer Haberleri