VATAN BİR BÜTÜNDÜR PARÇALANAMAZ

Erzurum Kongresi kararları, vatanın kurtuluşuna, milletimizin bağımsızlığına kavuşmasına zemin oluşturan bir mahiyettedir.

 Türk Eğitim-Sen Osmaniye İl Başkanı Ahmet KANDEMİR Erzurum Kongresi nedeniyle bir mesaj yayınladı.

23 Temmuz 1919'da tek katlı bir ilkokul salonunda 62 delegenin bir araya gelmesiyle oluşan kongrede alınan kararlarla Türkiye Cumhuriyeti'nin temelleri atılmış, işgalci devletler karşısında Anadolu halkı arasında gelişen milli mücadele ruhunu canlandırılmış ve bağımsızlık ateşini körüklenmiştir.

Türk milleti, Atatürk önderliğinde destansı bir mücadele vererek zafere ulaştırdığı Kurtuluş Savaşı'nın, sonuçları ve mazlum milletlere yol gösteren etkisiyle tarihe mal olmuştur bu bağlamda Erzurum Kongresi;  Vatanın kurtuluşuna, milletin bağımsızlığına kavuşmasına zemin oluşturan bir mahiyettedir. İnancın, azmin, kararlılığın, vatan ve bayrak sevgisinin eseri olan bu büyük zafer, atalarımızın canı pahasına vatan yaptıkları toprakların kurtarılmasını, bağımsızlığımızın korunmasını, modern Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasını sağlamıştır

Vatanın kurtuluşunun ancak milletle birlikte başarılabileceğine inanan Atatürk'ün, Kurtuluş Savaşı'nın çalışmalarını yürütürken, milli iradenin üstün kılınmasına imkan tanıyacak adımlara büyük önem vermiş ve Erzurum Kongresi'nin de bu itibarla İstiklal Savaşı'nın tarihi dönemeçlerinden biri olmuştur.

Bölgesel bir kongre olarak planlanmasına rağmen ülkenin kaderini derinden etkileyen önemli
kararlar alınmış aynı zamanda, milli mücadelenin esas programı da hazırlanmıştır. Bu mücadelenin nihai hedefinde kayıtsız şartsız bağımsızlık ve milli egemenlik vardır. Erzurum Kongresi kararları, vatanın kurtuluşuna, milletimizin bağımsızlığına kavuşmasına zemin oluşturan bir mahiyettedir. Kongre kararlarıyla Türk milletinin vatanına, bağımsızlığına ve egemenliğine her şart altında sahip çıkacağı güçlü şekilde dünyaya ilan edilmiştir.

Kongre'de milli hudutlar içinde vatanın bir bütün olduğu, manda ve himaye altına girmenin kabul edilmeyeceği kesin bir kararlılıkla vurgulanırken, ilk kez bir hükümet kurma fikrinden söz edilerek, milli egemenliğin hayata geçirilmesi yolunda önemli bir adım atılmıştır.

Bunlar, milletin iradesiyle yeni bir devletin doğuşunu müjdeleyen kararlardır. Aynı zamanda yediden yetmişe tüm vatandaşlarımızın üzerinde birleştiği milli bir mutabakatı ortaya koyan kararlardır.

Tarih ve tüm dünya, Samsun'da meşalesi yakılan, Amasya Genelgesi ve Erzurum Kongresi ile devam eden istiklal mücadelesinde, bir milletin tüm fertleriyle inanılmaz gayretine, vatan ve bayrak sevgisine tanıklık etmiştir. Yok edilmek istenen, vatanı parçalanmak istenen Türk milletinin yeniden dirilişine tanıklık etmiştir. İşte Cumhuriyetimizi dimdik ayakta tutan ve büyük başarılara ulaştıran bu büyük
güçtür, bu büyük iradedir. Milletimizin bağımsız ve özgür yaşama kararlılığı, Türkiye Cumhuriyeti'nin tarih sahnesindeki yerini almasının ve emin adımlarla hedeflerine yürümesinin yolunu açmıştır.

Mondros Mütarekesi ile adeta işgale açılan topraklarda, Erzurum'da toplanan kongre, milli iradeye dayalı kurulacak hükümetin ilk adımı olmuştur. Alınan kararlar bölgesel olarak toplanan bu kongrenin önemini tarih sayfalarına "ulusal önemde" şeklinde yazdırmıştır. Sivas Kongresi kararları, Erzurum Kongresi kararlarına dayanmış, Misak-ı Millî'de Erzurum Kongresi kararları yer almış, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin toplanış ve açılış gerekçesi Erzurum Kongresi kararlarına oturtulmuştur. Hatta Mudanya ve Lozan antlaşmalarının bağımsızlığı savunan ruhu; ilhamını Erzurum Kongresi kararlarından alınmıştır.

İçinden geçmekte olduğumuz süreçte, Erzurum Kongresi'nde alınan hayati kararların siyasi irade ve yetkililere kongrede alınan "Millî sınırlar içinde bulunan vatan parçaları bir bütündür. Birbirinden ayrılamaz" kararını hatırlatma gereği duymaktayız.

İşte tam da bu noktada Türkiye Kamu-Sen olarak Erzurum Kongresi'nde alınan kararları hatırlatma gereği duymaktayız: "Milli sınırlar içinde vatan bölünmez bir bütündür; parçalanamaz. Her türlü yabancı işgal ve müdahalesine karşı ve Osmanlı Hükümeti'nin iş yapamaz duruma gelmesi hâlinde, millet topyekün kendisini savunacak ve direnecektir." "Hıristiyan azınlıklara siyasî hâkimiyet ve sosyal dengemizi bozacak ayrıcalıklar verilemez." "Manda ve himaye kabul olunamaz."

Türk milleti, millet olma şuuruyla birlik, beraberlik ve dayanışma  ruhuyla tüm sorunların ve tehditlerin üstesinden gelerek, bugünkü  nesillere büyük bir devlet, mutlu ve huzurlu bir gelecek armağan etmiştir.

Bu güven ile ülkeyi Atatürk'ün gösterdiği muasır medeniyetler seviyesi ve daha da üzerine çıkarmak için var gücümüzle çalışacağız. Milletimizin hasletleri ve tarihi başarılarla örülü büyük geçmişi, bizlere bu yolda güç kazandırmaktadır.

Büyük Atatürk ve silah arkadaşlarının evlatları olarak, onların aldığı kararların sonuna dek savunucusu olacağımızı belirtirken, Türkiye Cumhuriyeti devletinin ilelebet payidar kalacağı şiarından vazgeçmeyeceğimizi herkesin bilmesini istiyoruz. Erzurum Kongresi'nin toplanışının yıldönümünü kutlu olsun.

Türk Eğitim Sen Osmaniye İl Başkanı

Ahmet KANDEMİR


23.07.2021 00:01
YORUMLAR
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.