ÖÐRETMENLER KURULUNDA MEVZUATA AYKIRI KARAR ALINAMAZ

Öðretmenler Kurulu toplantýlarýnda bir baþkasýnýn oyu ile bir diðerine Angarya yüklenmesi yasal ve hukuki deðildir.

ÖÐRETMENLER KURULUNDA MEVZUATA AYKIRI KARAR ALINAMAZ

Ýlgili mevzuatýna göre, Öðretmenler Kurulu toplantýlarýnda öðretmenlere; oy çokluðu ile kanun, tüzük, yönetmelik, Yönerge, genelge ve talimatlar içerisinde olmayan "Angarya" olarak nitelendirilebilecek görevi olmayan yeni görevler yüklemeye yönelik baðlayýcý kararlar alýnmasý, bir baþkasýnýn oyu ile bir diðerine Angarya yüklenmesi yasal ve hukuki deðildir.

Þöyle ki;

 

Öðretmenler kurulu okulun eðitim - öðretim çalýþmalarýný plânlayan ve deðerlendiren en üst karar organýdýr. Kurul, okulun bütün öðretmenleri ile aday öðretmenlerin katýlýmýndan oluþur.

 

Öðretmenler kurulu aþaðýda yer verdiðimiz yönetmeliklere göre toplanýr ve kararlar alýr.

 

26.07.2014 Tarihli ve 29072 Sayýlý Resmi Gazete'de Yayýmlanan Millî Eðitim Bakanlýðý Okul Öncesi Eðitim ve Ýlköðretim Kurumlarý Yönetmeliði'nin "Öðretmenler kurulu" baþlýklý 34. maddesindeki; "(1) Öðretmenler kurulu, okul müdürünün baþkanlýðýnda varsa müdür baþyardýmcýsý ve müdür yardýmcýlarý ile öðretmenlerden oluþur. Müdürün bulunmadýðý zamanlarda öðretmenler kuruluna varsa müdür baþyardýmcýsý, yoksa görevlendireceði müdür yardýmcýlarýndan biri baþkanlýk eder.

 

(2) Kurul çalýþmalarý ile ilgili olarak;

 

a) Öðretmenler Kurulu, ders yýlý baþlamadan önce, ikinci dönem baþýnda ve ders yýlý sonunda toplanýr. Ayrýca okul müdürünün gerekli gördüðü zamanlarda ve kurul üyelerinin salt çoðunluðunun yazýlý isteði doðrultusunda da kurul toplantýsý yapýlýr.

 

b) Toplantý günleri ve gündemi, en az iki gün önceden imza karþýlýðý ilgililere duyurulur ve gündemin bir örneði öðretmenler odasýna asýlýr. Kurul toplantýsýna baþlamadan önce, gerekli görülen diðer konular da oy çokluðuyla kurul gündemine alýnabilir.

 

c) Kurul toplantýlarýnda belirtilen görüþler ve alýnan kararlar, kurulca seçilen yazman tarafýndan tutanak altýna alýnýr ve imzalanýr. Kararlar oy çokluðuyla alýnýr ve alýnan kararlar, karar defterine yazýlarak uygulanmak üzere toplantýya katýlamayanlar da dâhil yönetici ve öðretmenler tarafýndan imzalanarak dosyasýnda saklanýr.

 

ç) Normal eðitim yapýlan okullarda toplantýlar ders saatleri dýþýnda yapýlýr. Ýkili eðitim yapýlan okullarda ise tüm öðretmenlerin ayný anda toplanmalarýna gerek duyulduðunda, okul yönetimince baðlý bulunduðu millî eðitim müdürlüðüne bilgi vermek þartýyla, yarým gün öðretim yapýlýr.

 

(3) Tek öðretmenli birleþtirilmiþ sýnýflý ilkokullarda öðretmenler kurulu toplantýsý yapýlmaz." hükümleri,

07.09.2013 Tarihli ve28758 Sayýlý Resmi Gazete'de Yayýmlanan Millî Eðitim Bakanlýðý Ortaöðretim Kurumlarý Yönetmeliði'nin " Öðretmenler kurulu " baþlýklý 109. maddesinde;

"(1) Öðretmenler kurulu; eðitim kurumu müdürünün baþkanlýðýnda, müdür baþyardýmcýsý, müdür yardýmcýlarý, öðretmenler, uzman ve eðitici personelden oluþur.

 

(2) Kurul; müdürün, müdürün bulunmadýðý durumlarda müdürlüðe vekâlet edenin baþkanlýðýnda toplanýr. Gerektiðinde ilgili gündem maddelerinde görüþ ve düþüncesine baþvurulmak üzere eðitim kurumunun özelliðine göre; ilgili sektör temsilcileri, eðitici/öðretici personel, usta öðretici, proje uzmaný, proje koordinatörü, teknisyen, iþ saðlýðý ve güvenliði uzmaný, okul öðrenci temsilcisi, pansiyon öðrenci temsilcisi ile okul aile birliði baþkaný da kurul toplantýsýna çaðrýlýr.

 

(3) Olaðanüstü durumlar dýþýnda öðretmenler kurulu; Eylül ayýnýn ilk 3 iþgünü içinde, ikinci dönemin ilk haftasýnýn ilk 2 iþgünü içinde, ders yýlý bitimini takip eden haftanýn ilk 2 iþgünü içinde konuyla ilgili hazýrlanacak ve kurul üyelerine toplantý öncesi e-Kurul ve Zümre Modülü üzerinden duyurulacak gündem ile toplanýr. Gündemin bir örneði ayrýca öðretmenler odasýna asýlýr. Toplantýlarýn tarihi, yeri ve gündemi en az 5 gün önceden ilgililere yazýlý olarak gerektiðinde e-posta ve/veya diðer iletiþim araçlarýyla da duyurulur.

 

(4) Öðretmenler kurulu, ders yýlý baþlamadan önce, ikinci dönem baþýnda ve ders yýlý sonunda toplanýr. Ayrýca eðitim kurumu müdürünün gerekli gördüðü durumlarda ve/veya kurul üyelerinin salt çoðunluðunun yazýlý isteði doðrultusunda da kurul toplantýsý yapýlýr.

 

(5) Öðretmenler kurulu toplantýlarý ders saatleri dýþýnda yapýlýr. Ancak, gerekli hâllerde okul müdürünün önerisi, il/ilçe millî eðitim müdürlüðünün onayýyla ders saatleri içinde de kurul toplantýsý yapýlabilir. Bu durumda öðrenciler izinli sayýlýr.

 

(6) Ders yýlý baþlamadan önce, ikinci dönem baþýnda, ders yýlý sonunda ve eðitim kurumu müdürünün gerekli gördüðü durumlarda ve/veya kurul üyelerinin salt çoðunluðunun yazýlý isteði doðrultusunda yapýlacak olan eðitim kurumu öðretmenler kurulu toplantýlarýnda aþaðýda yer verilen maddelerden ilgili görülenler ile eðitim kurumu müdürünün gerekli gördüðü konular, kurul üyelerinin salt çoðunluðunun kararýyla gündeme alýnmasý kararlaþtýrýlan konular eðitim kurumlarýnýn kademe ve türüne göre gündeme alýnýr ve görüþülerek karara baðlanýr. Kararlar oy çokluðuyla alýnýr. Eþitlik hâlinde kurul baþkanýnýn katýldýðý görüþ kabul edilir. Gündem ve alýnan kararlar e-Kurul ve Zümre Modülüne iþlenir ve kararlar müdürün onayýndan sonra uygulamaya konulur. Ayrýca, kurul tutanaðý, toplantýya katýlmayanlar da dâhil eðitim kurumunun ilgili tüm personeli tarafýndan imzalanýr ve eðitim kurumu yönetimince saklanýr.

 

(7) Öðretmenler kurulunda;

 

a) Bir önceki toplantýda alýnan kararlar,

 

b) Bakanlýk emirleri, mevzuat deðiþiklikleri, ilgili mevzuat, MEBBÝS, e-Okul ve e-Pansiyon uygulamalarý,

 

c) Stratejik planlama, eðitimde toplam kalite yönetimi ile okul geliþim ve yönetim ekibi çalýþmalarýna iliþkin iþ ve iþlemleri,

 

ç) Öðrencilerin baþarý, devam ve devamsýzlýk, ödül ve disiplin durumlarý, okul birincisinin tespiti,

 

d) Personel ve öðrenci kýlýk ve kýyafetiyle ilgili hususlar,

 

e) Ýstenen baþarý düzeyine ulaþamayan öðrencilerin yetiþtirilmesi için yapýlacak çalýþmalar,

 

f) Destekleme ve yetiþtirme kurslarý ile ilgili ihtiyaçlarýn tespiti ve kurslarda verimliliðin artýrýlmasý,

 

g) Yerel, ulusal ve uluslararasý düzeyde yapýlan sýnav ve yarýþmalar,

 

ð) Öðretim programlarýnýn uygulanmasýna yönelik hususlar,

 

h) Ders kitabý, eðitim aracý ve bireysel öðrenme materyalleri,

 

ý) Zümre toplantýlarý, yýllýk planlar, ders planlarý ve özel eðitim ihtiyacý olan öðrenciler için bireyselleþtirilmiþ eðitim programlarý (BEP),

 

i) Okul rehberlik hizmetleri,

 

j) Eðitim kurumu, ilçe, il, yurt içi ve yurt dýþýnda düzenlenecek bilimsel, sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif etkinlikler ve yarýþmalar ile geziler, öðrenci kulüp ve topluma hizmet çalýþmalarý,

 

k) Tamamlanmýþ proje çalýþmalarý ile planlanan projeler,

 

l) Kardeþ okul uygulamalarý,

 

m) Deðerler eðitimi çalýþmalarýna yer verilmesi,

 

n) Faaliyet gösterecek öðrenci kulüplerinin belirlenmesi,

 

o) Sýnýf/þube rehber öðretmen ile öðrenci kulübü danýþman öðretmenlerinin belirlenmesi,

 

ö) Kurul ve komisyonlara öðretmen seçimi ve görev daðýlýmýnýn yapýlmasý,

 

p) Nöbet uygulamalarýyla ilgili esaslar,

 

r) Pansiyon ve Belletici öðretmenlik uygulamalarý,

 

s) Okul aile birliði ve veli toplantýlarý,

 

þ) Okul çevre iliþkileri,

 

t) Kurum kültürü oluþturulmasý çalýþmalarý,

 

u) Okulda ve çevrede Türkçenin doðru, güzel ve etkili kullanýlmasý,

 

ü) Çocuk haklarýna iliþkin uygulamalar,

 

v) Hizmet içi eðitim ihtiyaçlarýnýn belirlenmesi,

 

y) Mezunlarýn izlenmesi,

 

z) Ýþ saðlýðý ve güvenliði ile ilgili hususlar,

 

aa) Denetim ve rehberlik çalýþmalarý,

 

ve benzeri konular gündeme alýnarak görüþülür, deðerlendirilir ve yeni kararlar alýnýr.

 

(8) Mesleki ve teknik eðitim veren eðitim kurumlarýnda ayrýca; yapýlacak proje, tasarým, üretim ve hizmet çalýþmalarý, hayat boyu eðitimle ilgili konular, tanýtým, yönlendirme, mesleki rehberlik çalýþmalarý, istihdama yönelik mesleki eðitim hizmetleri, saðlýk ve güvenlik gibi konulardan, toplantýnýn yapýldýðý döneme göre gerekli olanlar da görüþülür." hükümleri uyarýnca öðretmenler kurulu toplantýlarý yapýlmaktadýr.

Bu bilgiler ýþýðýnda,

1- Ders yýlý baþlamadan önce, ikinci dönem baþýnda ve ders yýlý sonunda öðretmenler kurulu toplantýsý yapýlmaktadýr. Ayrýca okul müdürünün gerekli gördüðü zamanlarda ve kurul üyelerinin salt çoðunluðunun yazýlý isteði doðrultusunda da kurul toplantýsý yapýlmaktadýr.

2- Okul Öncesi Eðitim ve Ýlköðretim Kurumlarýnda; toplantý günleri ve gündemi, en az iki gün önceden imza karþýlýðý ilgililere duyurulur ve gündemin bir örneði öðretmenler odasýna asýlýr.

Ortaöðretim Kurumlarýnda; olaðanüstü durumlar dýþýnda toplantýlarýn zamaný, yeri ve gündemi bir hafta önceden ilgililere yazýlý olarak duyurulur ve gündemin bir örneði öðretmenler odasýna asýlýr.

3- Kurul toplantýsýna baþlamadan önce, gerekli görülen diðer konular da oy çokluðuyla kurul gündemine alýnabilir.

4- Kurul toplantýlarýnda belirtilen görüþler ve alýnan kararlar, kurulca seçilen yazman tarafýndan tutanak altýna alýnýr ve imzalanýr. Kararlar oy çokluðuyla alýnýr ve alýnan kararlar, karar defterine yazýlarak uygulanmak üzere toplantýya katýlamayanlar da dâhil yönetici ve öðretmenler tarafýndan imzalanarak dosyasýnda saklanýr.

Peki, Öðretmenler Kurulu Toplantýlarýnda Hangi Kararlar Alýnamaz

Öðretmenler kurulu toplantýlarý kanun, tüzük, yönetmelik, Yönerge, genelge ve talimatlar çerçevesi içinde: Öðretim iþlerinin düzenli yürütülmesi, okulun düzen ve disiplin iþleri, öðrencilerin eðitim ve yetiþtirilmeleri gibi eðitim-öðretim iþleri ve okul müdürünün tespit edeceði hususlarla, Bakanlýkça bildirilecek konular üzerinde görüþmeler yapýlarak, oy çokluðu ile, uygulamaya yönelik, somut ve baðlayýcý kararlar alýnýr.

Kurulda yapýlan tüm görüþmeler ve öðretmenlerin önerileri, ayrýntýlý olarak isimleri altýnda tutanaða yansýtýlýr.

Kurulun devamý sýrasýnda tutulan tutanak toplantýya katýlan tüm öðretmenlerce imzalanýr. Müsvette olarak adlandýrýlan bu tutanaklar asýl tutanak düzgün bir imla ve anlatýmla hazýrlanýp toplantýya katýlanlarýn imzasý tamamlanýncaya kadar saklanýr.

Kararlarýn tümüne veya bir kýsmýna katýlmayanlar, tutanakta kanaatlerini (þerh düþerek) belirtirler.

Toplantý tarihinde mazereti dolayýsýyla toplantýda bulunamayan öðretmenler de, daha sonra, "Okudum ve bilgi edindim" diyerek kurul tutanaklarýný imzalarlar. Kurul yapýldýðýnda okulda bulunamayan veya daha sonra gelen öðretmenler de bir önceki kurul kararýný okuyup imzalarlar.

Yapýlan toplantýlarda, bir önceki toplantýda alýnan kararlarýn gerçekleþme durumu gözden geçirilip varsa aksayan hususlarla bunlarýn nedenleri üzerinde durularak giderilmesi yönünde yeni kararlar alýnýr.

Öðretmenler kurulu toplantýlarýnda alýnan kararlar kanun, tüzük, yönetmelik, Yönerge, genelge ve talimatlar içerisinde kalmak zorundadýr.

Kýsacasý oy çokluðu ile kanun, tüzük, yönetmelik, Yönerge, genelge ve talimatlar içerisinde olmayan "Angarya" olarak nitelendirilebilecek 1739 sayýlý Milli Eðitim Temel Kanunu'nun "Öðretmenlik" baþlýklý 43/1 maddesindeki "Öðretmenlik, Devletin eðitim, öðretim ve bununla ilgili yönetim görevlerini üzerine alan özel bir ihtisas mesleðidir." Hükümlerinde yer alan "öðretmenlik Devletin eðitim, öðretim ve bununla ilgili yönetim görevlerini üzerine alan özel bir ihtisas mesleðidir." tanýmý dýþýna çýkarak Öðretmenler Kurulu toplantýlarýnda öðretmenlere görevi olmayan yeni görevler yüklemeye yönelik baðlayýcý kararlar alýnamaz. Bir baþkasýnýn oyu ile bir diðerine Angarya yüklenemez

Örneðin;

Öðretmenlere öðrencilerin evlerini ziyaret etme görevi verilmesi kararý alýnamaz.

Öðretmenlere öðrencileri servis ve taþýma araçlarýna indirme ve bindirme iþlerinde görevi verilmesi kararý alýnamaz.

 

Öðretmenlere Öðrenci/Eðitim Koçu olarak görevi verilmesi kararý alýnamaz.

 

Ortaöðretim kurumlarýnda ortak yapýlan sýnavlar hariç diðer sýnavlarda ve Ýlköðretim kurumlarýnda yapýlan sýnavlarýn tamamýnda öðretmenden Sýnav Analizi yapýlmasý istenmesi kararý alýnamaz.

 

Öðretmenlere Fatih Projesi Muayene ve Geçici Kabul Komisyonlarý ile her türlü komisyon ve kurullarda resen görev verilmesi kararý alýnamaz.


Öðretmenlere okul giriþ ve çýkýþ kapýlarýnda, tuvaletlerde nöbet görevi verilmesi kararý alýnamaz.

 

Yarýyýl ve yaz tatillerinde, cumartesi ve pazar günleri ile mesai günleri saat 17.00'den sonra baþlayan saatlerde her türlü eðitim öðretim faaliyetlerinde öðretmenlere nöbet görevi verilmesi kararý alýnamaz.


Kýsacasý Öðretmenler Kurulu toplantýlarýnda Ek Derse zam kararý alamayacaðýnýza göre Angarya kararý da alamazsýnýz.


ANAYASAMIZDA ANGARYA YASAKTIR

 

Yukarýdaki mevzuat hükümlerine göre; Öðretmenler Kurulu toplantýlarýnda öðretmenlere; oy çokluðu ile kanun, tüzük, yönetmelik, Yönerge, genelge ve talimatlar içerisinde olmayan "Angarya" olarak nitelendirilebilecek, görevi olmayan yeni görevler yüklemeye yönelik baðlayýcý kararlar alýnmasý,Bir baþkasýnýn oyu ile bir diðerine Angarya yüklenmesi yasal ve hukuki deðildir. Ayrýca bu durum Anayasa'mýzýn 18. maddesinde yer alan "Hiç kimse zorla çalýþtýrýlamaz. Angarya yasaktýr." hükümlerine de aykýrýlýk teþkil edecektir.

ULUSLARARASI SÖZLEÞMELERDE ANGARYA YASAKTIR

 

ÝLO diðer adýyla Uluslararasý Çalýþma Örgütü Türkiye'nin imza koyduðu ÝLO sözleþmeleri veya diðer uluslararasý sözleþmeler 1982 Anayasasý'nýn "Milletlerarasý Antlaþmalarý Uygun Bulma" baþlýklý 90. maddesinde yer almaktadýr.

Bilindiði üzere Anayasa'da önemli deðiþiklikler yapýlarak kamu görevlilerine sendika hakký açýkça tanýnmýþ, daha sonra yapýlan bir deðiþiklik ile de Anayasa'nýn 90. maddesinin son fýkrasýna, 22.05.2004 tarih ve 5170 sayýlý Resmi Gazete'de yayýmlanarak yürürlüðe giren 5170 sayýlý yasanýn 7. maddesi ile eklenen son cümle uyarýnca; "Usulüne göre yürürlüðe konulmuþ milletlerarasý andlaþmalar kanun hükmündedir. Bunlar hakkýnda Anayasaya aykýrýlýk iddiasý ile Anayasa Mahkemesine baþvurulamaz. Usulüne göre yürürlüðe konulmuþ temel hak ve özgürlüklere iliþkin milletlerarasý andlaþmalarla kanunlarýn ayný konuda farklý hükümler içermesi nedeniyle çýkabilecek uyuþmazlýklarda milletlerarasý andlaþma hükümleri esas alýnýr." hükümleri ile Uluslararasý Sözleþmeler iç hukukumuzun bir parçasý haline getirilmiþtir.

Anayasa'nýn 90. maddesi uyarýnca iç hukukumuzun bir parçasý haline gelen ve bir uyuþmazlýk olmasý halinde yasalardan önce uygulanacak olan temel hak ve özgürlüklere iliþkin uluslararasý sözleþmelerin örgütlenme özgürlüðü ve sendikal haklara iliþkin hükümler içerdiði bilinmektedir.

Buna göre; 13.01.2004 tarih ve 25345sayýlý Resmi Gazetede yayýmlanan Ýþ Saðlýðý ve Güvenliði Ve Çalýþma Ortamýna Ýliþkin 155 Sayýlý Sözleþmesinin 3. maddesi (b) bendindeki; "Bu sözleþmenin amacý bakýmýndan; "b "Ýþçiler" terimi, kamu çalýþanlarý dâhil olmak üzere istihdam edilen bütün kiþileri kapsar." hükümlerince sözleþme metni memurlarý da kapsamaktadýr.

 23.06.1998 tarih ve 23381 sayýlý Resmi Gazetede yayýmlanan Cebri veya Mecburi Çalýþtýrmaya Ýliþkin Sözleþmenin 11. maddesi (b) bendindeki; "Sadece 18'den yukarý ve 45'den aþaðý yaþlarda bulunan saðlam yetiþkin erkekler cebri veya mecburi çalýþtýrmaya tabi olabilirler. Bu sözleþmenin 10 uncu maddesinde öngörülen iþ türleri hariç, aþaðýdaki tedbirler ve þartlar dikkate alýnmalýdýr.

 

b-Öðretmenler öðrenciler ve genel olarak idari personelin muaf tutulmasý;" hükümleri ile memurlarýn cebri ve mecburi çalýþmadan muaf tutulacaðý kayýt altýna alýnmýþtýr.

KANUN, TÜZÜK VE YÖNETMELÝK HÜKÜMLERÝNE AYKIRI EMÝR, YERÝNE GETÝRÝLMEZ

 

Diðer taraftan 23.07.1965  tarihli ve  12056 sayýlý Resmi Gazetede yayýmlanan 657 Sayýlý Devlet Memurlarý Kanununun "Devlet memurlarýnýn görev ve sorumluluklarý" baþlýklý 11. maddesinde "?Devlet memuru amirinden aldýðý emri, Anayasa, kanun, tüzük ve yönetmelik hükümlerine aykýrý görürse, yerine getirmez ve bu aykýrýlýðý o emri verene bildirir. Amir emrinde ýsrar eder ve bu emrini yazý ile yenilerse, memur bu emri yapmaða mecburdur. Ancak emrin yerine getirilmesinden doðacak sorumluluk emri verene aittir. Konusu suç teþkil eden emir, hiçbir suretle yerine getirilmez; yerine getiren kimse sorumluluktan kurtulamaz?" hükmü mevcut olup bu hüküm uyarýnca Öðretmenler Kurulu toplantýlarýnda öðretmenlere; oy çokluðu ile kanun, tüzük, yönetmelik, Yönerge, genelge ve talimatlar içerisinde olmayan "Angarya" olarak nitelendirilebilecek, görevi olmayan yeni görevler yüklemeye yönelik baðlayýcý kararlar alýnmasý, Bir baþkasýnýn oyu ile bir diðerine Angarya yüklenmesi yukarýdaki mevzuat hükümlerine aykýrý olup mevzuata aykýrý olarak verilen bu görevin yerine getirilme imkâný da bulunmamaktadýr.


07.02.2016 22:06
YORUMLAR
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldýrý, þiddete teþvik ve tamamý büyük harfle yazýlan yorumlar onaylanmamaktadýr.