7 Mart Kadirli Kurtuluş Bayramı Kutlu Olsun

Kadirli düşman işgalinden 7 Mart 1920 tarihinde kurtulmuştur.

Esareti tarih boyunca kabul etmeyen ecdadımız kurtuluş savaşını şanla şerefle ve destansı mücadeleyle kazanmıştır.  7 Mart bu destanın Kadirli'ye yansıyan yüzüdür. Atalarımızın Fransız ve Ermenilere karşı Çukurova'da yaptıkları mücadele sonucunda  7 Mart 1920 de Kadirli düşman işgalinden kurtulmuştur.


Yurdumuza saldıran Fransızlara karşı ülkemizin her bölgesinde olduğu gibi Kadirli de de onurlu bir mücadele verilmiştir. Kadirli'nin kahraman evlatları bütün sorun ve sıkıntılara, yokluk ve zorluklara rağmen işgal güçlerine karşı canı pahasına bu cennet toprakları düşman işgalinden kurtarmışlardır.


Bize bu güzel Kadirli'yi bırakan aziz şehitlerimiz ve gazilerimize sonsuz şükranlarımızı sunuyoruz.


Düşman işgali altında yaşamanın ne kadar zor olduğunu ancak o günleri görenler bilir.

Maraş şehir merkezindeki kalede Türk bayrağının indirilmesi ile başlayan savaş aylarca sürdü. Binlerce insan hayatın kaybetti. 12 Şubat 1920 günü Maraş şehrinden Fransızlar çekildi.



Mustafa Kemal Paşa'nın Fransız işgali altındaki Kozan Sancağı ve onun bir parçası olan Kars kazasının düşman işgalinden kurtarılması için Andırın'a gönderdiği Osman Tufan Kesim köyüne geldi. Yaycıoğlu İbrahim Ağa'nın konağına yerleşti.  Ve Kuvayı milliye teşkilatını kurma çalışmalarına başladı. Yaycıoğlu İbrahim Ağa'nın damadı Evliya Efendi Maraş harbinde şehit düşmüştü.


Mart 1920 tarihinin başlarında Kadirli'de önemli olaylar yaşandı. Bir yanda Kozan şehir merkezinde yaşayan Türklere karşı yapılan baskı ve zulümler dayanılmaz olmuştu. Kadirli'nin Andırın'a sınır olan yerlerinde Hamam,  Nürpet, Tahta, Bahadırlı'da karakolları olsa da bölge nüfusunun büyük çoğunluğu Türklerde idi.  Nürpet karakolundaki Türk asıllı jandarmalar ani bir hareketle Kuvayı milliye saflarına geçip Kesim köyüne Osman Tufan'ın yanına gidince geride kalan Ermeni silahlılar ve kumandan Tomukyan panik içinde kaldılar.


    Kadirli şehir merkezinde yaşayan Ermeniler Müftü Osman Nuri Efendi'yi ziyaret ederek "şehirde yaşamaları için güvence verilmesini" istediler. Müftü Osman Nuri  Efendi de:


"Kozan buraya yakın oradaki Türkler şehirden ayrılarak buraya Kars'a (Kadirli'ye) geliyor. Sizi de güvenlik içinde Kozan'a gönderelim. Ortalık bir hal olursa aramızdaki meseleleri çözeriz" dedi. Kadirli halkı Müftü'nün bu düşünücesine destek verdi. Çok sayıda  ata arabası bulunarak Kadirli Ermenileri Kozan'a taşında. Kozan'daki Türkler de Kadirli'ye geldi. Bu olaylar mart 1920'nin başlarında gerçekleşti.  Kozan'ın bir dağ kasabası olan Haçin'de kuvayı milliyeciler ile Fransızların desteklediği Ermeniler arasındaki savaş 7 mart 1920 tarihinde başlamıştı.


Savaş görmüş Kadirli'nin insanları aradan geçen yıllar sonra 1943 yılında bir araya gelerek Ermenilerin Kadirli'den ayrılarak Kozan'a gitmesi olayının 7 Mart 1920 günü gerçekleştiğini kabul ederek o günü Kurtuluş bayramı olarak kabul ettiler.


Mart 1920 tarihi içinde önemli gelişmeler oldu. Osman Tufan imzalı 5 Mart 1920 tarihli belgede milli kuvvetlerin Kars'a (Kadirli) giriş için hazırlık yapmaları istendi.

 
Kadirli'de heyecanlı bir bekleyiş var. Osman Tufan 22 Mart 1920 günü Haruniye cephesinden "Kars'a hareket edeceği ancak zihnim rahat değildir" diyordu.


MUSTAFA KEMAL PAŞA'DAN  GELEN HAREKET EMRİ

Ankara'da Mustafa kemal Paşa imzalı  emir ile Kilikya olarak da isimlendirilen Adana'da Silifke'den Maraş sınırına varıncaya kadar her yerde toplu ileri hareket edilmesi emri geldi. Bu emir çerçevesinde Andırın kesim köyündeki kuvayı milliye çetelerinin Kadirli'ye doğru gitmesi gerekiyordu. Osman Tufan Hatıralar kitabında kendisine ileri hareket emrinin 26 Mart günü ulaştığını açıklıyor.


Kuvayı milliye çeteleri 26 Mart günü Kesim köyünden hareket ederek Mehirli köyüne geldi. Çeteler Mehirli hocasının gösterdiği evlerde misafir kaldılar. Ve ertesi 27 mart günü sabah namazı vaktinde sayıları 500'ü aşan Kuvayı milliye çeteleri Söğütlüdere köyünden Kadirli'ye davul zurna eşliğinde ve en önde de bayrağı tutarak giriş yaptı.

Kuvayı Milliye çetelerinin Kadirli'ye girişi heyecanlı oldu. Kadirli Müftüsü Osman Nuri Hoca ve şehrin ileri gelenleri, halk çeteleri karşıladı. Osman Tufan kendisini karşılayanlara "Asıl kuvvet sizdedir" diyerek halkın bütün imkanları ile Kuvayı milliye saflarında mücadele etmesi gerektiğini söylüyordu.


Osman Tufan Rüştiye Mektebini karargah olarak kullandı. Kendirli'nin Konağı olarak bilinen tarihi binada çeteler barınmaya başladı. O sırada Kozan'dan gelenler de Kadirli'de idi. Milli Mücadelenin merkezi Kadirli olmuştu.


07.03.2021 00:00
YORUMLAR
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.