29 Mart 2024 Cuma
Anasayfa > HABERLER > MEB'deki Toplantıda Neler Konuşuldu?

MEB'deki Toplantıda Neler Konuşuldu?

21.12.2016 15:30 12 14 16 18 yazdır
Norm Kadro Modülündeki Yazılım ve Bölge Normu hakkında MEB'de yapılan toplantıda neler konuşuldu?
MEB'deki Toplantıda Neler Konuşuldu?
www.memurlar.net internet sitesinde;

 "Norm Kadro Modülündeki yazılım yanlış mı çalışıyor?"


"Norm kadro modülündeki yazılım kesin yanlış çalışıyor"


Haberlerim üzerine Milli Eğitim Bakanlığı Norm Kadro Dairesi Başkanlığı yetkilileri telefonla tarafıma ulaşarak konu hakkında tarafımdan bilgi almışlar (www.memurlar.net mevzuat yazarı sıfatım nedeniyle) fakat yaptığımız telefon görüşmesinde konunun izahı detaylı bir şekilde yapılamamıştır.


Bu gelişme üzerine Milli Eğitim Bakanlığı İnsan Kaynakları Genel Müdürü Hamza AYDOĞDU tarafından bilgi paylaşımında bulunulması için Milli Eğitim Bakanlığına davet edildim.


Türk Eğitim Sen ve Türkiye Kamu Sen Genel Başkanım İsmail KONCUK'un izni ile 12 Aralık 2016 Pazartesi günü Milli Eğitim Bakanlığında Genel Müdürüm Hamza AYDOĞDU başkanlığında, Norm Kadro ve Atama Dairesi Başkanları ve Şube Müdürleri, memurlar.net yazarları olarak Ahmet KANDEMİR ve Maksut BALMUK'un katıldığı ve karşılıklı bilgi alışverişinde bulunduğumuz çok verimli bir toplantı gerçekleştirdik.


Toplantıda görüşülen Bölge Normu ile ilgili konular;


1- Kaliteli ve verimli bir eğitim ortamının oluşturulabilmesi için yapılması gereken öğrenciyi alan öğretmeniyle verimli bir şekilde sınıfta buluşturmaktır. Bunun için 6-31 saat arasına 1. Normu, 31- 42 arasına 2. normu vermektir.  61. Saate (42+15dahil)  kadar her okula 3 norm vermektir.  Yönetmelik bu normları vermesine karşılık Bölge Normu geri almaktadır. Bölge Normunda yaşanılan sorun bilgisayar yazılımının Yönetmeliğin verdiği normu Bölge Normundan iptal ederek başka okula aktarmasıdır.


Bir okula verilen Bölge Normundaki öğretmenin diğer okullardaki artık derslere girdirilerek öğretmen den tasarruf edilmesi uygulamada hiç bir işe yaramamaktadır.  Olan öğrenciye olmakta, genellikle aynı okuldaki alan dışı başka bir öğretmenle veya ücretli öğretmenlerle ders görmek zorunda kalmaktalar veya okul yöneticilerinin kâğıt üzerinde dersi doldurması ile karşı karşıya kalmaktadırlar.  


Bölge normundaki öğretmenin diğer okullardaki gireceği artık derslere okullardaki koordinasyon zorluğu, haftalık ders programının planlanamaması, okuldaki ders programın dışarıdan gelen öğretmen göre hazırlanmak zorunda olunması, gibi zorluklar nedeniyle hiç bir okul bölge normundaki öğretmeni kendi okulunda derse girdirmemektedir.


Eğitim bölgeleri belirlenirken büyük şehirlerde uzak bir okulda aynı bölgeye dahil edilmekte aynı bölgedeki okular arasında öğretmenlerin ulaşım sorunları göz ardı edilmektedir.  Köyler aynı eğitim bölgesine bağlanmakta bir köyden diğer köye öğretmen nasıl ulaşarak derse gireceği hesaplanmamaktadır. Dolayısıyla bölge normundan girilmesi gereken derslere ulaşım sıkıntısı meydana gelmekte bu nedenler den dolayı da Okul yöneticileri tarafından artık kalan dersler; 6 saat üzeri artı 6 saat ek derse girerek, ya da okuldan alan dışı diğer öğretmenlerle olmadı ücretli öğretmenlerle doldurulmaktadır.


2- Meslekcilerde 120 saatten sonra (şu an 200 saat) bölge normu, Kültürcülerde 61 saatten sonra Bölge Normu uygulanmalıdır.


3- Yeni açılan okullarda sadece 1. sınıf öğrencileri olduğundan tam olarak eğitim öğretime verimli başlanılamamaktadır. Bu nedenle bu okullara direkt olarak 6 saatten sonra öğretmen normları verilmeli, bağımsız okul kapsamında degerldnrlmeldir.


4- Bölge Normu kaldırılarak artık 15 saate norm verilmeli ve diğer okullardaki artık derslere ek dersini dolduramayanların girmesi sağlanmalı ya da Bölge normunun okullara verilmesi yerine ilçe milli eğitimlere verilmesi gerekmektedir.


5- Norm kadro taslak ders yüklerinin öğretmene tebliğ edilmesi uygulamasına geçilmesi sorunları oldukça azalmıştır. Fakat yine de hile ile ders yükünü yükseltip sonra azaltıp öğretmenlerin norm fazlası olunması sağlanmaktadır.  Tebligatın norm kadro belirlenme işlemlerinin her aşamasında yapılması gerekmektedir.

6- Okul yöneticilerinin toplantılara katılma, okuldaki sorunlarla ilgilenme, gelen misafirlerle ilgilenme gibi hususlar nedeniyle girmek zorunda kaldığı aylık karşılığı ders yüklerine kâğıt üzerinde girmektedirler bu zorunluluk verimli olmadığından iptal edilmelidir.

7- Norm kadro atamalarında uygulama birliğinin sağlanması için bir genelge, yönerge veya kılavuz çıkarılması kaçınılmazdır Her il kendi farklı yorumuna göre atamaları gerçekleştirmektedir.

Bakanlık yetkililerince yukarıda belirttiğim konular da yapılan görüşmeler sonunda bölge normunun yazılımında değil de uygulamadan kaynaklanan sıkıntılar olduğu kanaatine varılmıştır.

Fakat yazılımın bizim dediğimiz şekilde güncellenmesi halinde öğretmen ihtiyacının yüzde %30 artması gündeme geleceğinden öğretmen ihtiyacının artmasının yeni norm kadro demek olması bu konunun da Maliye Bakanlığını ilgilendirmesi gerçeğinden hareketle şu an için bunun mümkün olmadığı yetkililerce belirtilmiştir. Bu işlem yani yazılımın dediğimiz gibi düzeltilmesi bize göre mümkün olmakla birlikte 15-20 bin arası yeni norm kadro açılacak ve 15-20 bin arasındaki öğretmen norm kadro fazlası olmaktan kurtulacaktır. En önemlisi öğrenci öğretmenle sınıfta buluşacaktır. Tabi ki norm artacak buda yeni öğretmen alımını tetikleyecektir.


Bölge normundan kaynaklanan sıkıntıların giderilmesi için, eğitim bölgelerinin daraltılması birbirine yakın okullardan seçilmesi, meslek liselerinin bağımsız okul olması, köy okullarının bağımsız okul olması, birbirine yakın okullardan daha çok eğitim bölgesi yapılması, yeni açılan okulların kadrosunu tamamlayana kadar bağımsız okul olması, bölge normundaki öğretmenin aynı bölgedeki diğer artık derslere girmesinin sağlanması, taslak normun ve norm kadro modülüne giren normun öğretmene tebliğ edilmesi, normu olmayan okullara atama yapılmaması, öğretmen, öğrenci ve fiziki imkân var ise sınıf mevcutlarının (Sınıf öğretmenlerinde 10 öğrenci konu ile ilgili haber için bakınız  )  yönetmelikte öngörülen seviyelere çekilmesi hususlarında bir genelge ile sorunun çözülmesi, alandaki uygulayıcılara daha çok Hizmetiçi Eğitim verilmesi, yazılan görüş ve açıklayıcı yazıların daha anlaşılır yazılması hususlarında kanat oluşmuştur.


Göstermiş oldukları nazik ilgi ve alakadan dolayı Milli Eğitim Bakanlığı İnsan Kaynakları Genel Müdürü Hamza AYDOĞDU ve Daire Başkanları ile Şube Müdürlerine, Atama ve Norm Kadro Dairesi Başkanlığı personeline teşekkür ederim.


Türk Eğitim Sen ve Türkiye Kamu Sen Osmaniye İl Başkanı

Ahmet KANDEMİR

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Kategorinin Diğer Haberleri