29 Mart 2024 Cuma
Anasayfa > HABERLER > MEB: Tatile gelen resmi bayramlarda ek ders ücreti ödenir

MEB: Tatile gelen resmi bayramlarda ek ders ücreti ödenir

15.11.2016 10:19 12 14 16 18 yazdır
Cumhuriyet Bayramı nedeniyle yapılamayan Egzersiz çalışmaları, destekleme ve yetiştirme kursları, kulüp çalışmaları vs faaliyetlerine ek ders ücreti ödenecektir.
MEB: Tatile gelen resmi bayramlarda ek ders ücreti ödenir

"Tatile gelen resmi bayramlarda ek ders ücreti ödenir" haberimiz de "Cuma ve Cumartesi gününe gelen Cumhuriyet Bayramı nedeniyle bugünlerde yapılan eğitim ve öğretim faaliyetleri (Egzersiz çalışmaları, destekleme ve yetiştirme kursları, kulüp çalışmaları vs) tatil nedeniyle yapılamayacağından bu eğitim ve öğretim faaliyetlerine ek ders ücreti ödenecek mi?" sorusuna cevap aramıştık.

Cevaben;

"Milli Eğitim Bakanlığı Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın "Ders görevinin yapılmış sayılacağı haller" başlıklı 16. maddesinin 1. fıkrası (b) bendindeki; "b)İl düzeyinde milli ve mahalli bayramların kutlamaları için kurulan hazırlık komitelerinde görevlendirilen yönetici ve öğretmenler, milli ve mahalli bayramların hazırlık çalışmalarına katılan yönetici ve öğretmenler, söz konusu bayramların hazırlık çalışmalarına ve törenlerine sınıf veya okul bütünlüğünde katılan öğrencilerin öğrenim gördüğü eğitim kurumlarının yönetici ve öğretmenleri ile milli bayramlar nedeniyle tatil edilen günlerde ders görevlerini yerine getiremeyen yönetici ve öğretmenler, bu sürelerde üzerlerinde bulunan aylık karşılığı ders, varsa ek ders, ders niteliğinde yönetim ve hazırlık ve planlama görevlerini yapmış sayılırlar." hükümlerine istinaden milli bayramlar nedeniyle tatil edilen günlerde ders görevlerini yerine getiremeyen yönetici ve öğretmenler, bu sürelerde üzerlerinde bulunan aylık karşılığı ders, varsa ek ders, ders niteliğinde yönetim ve hazırlık ve planlama görevlerini yapmış sayılmaktadırlar.

09.03.1981 tarihli ve 17284 sayılı resmi gazetede yayımlanan 2429 sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanunun 1. maddesindeki; 1923 yılında Cumhuriyetin ilan edildiği 29 Ekim günü Ulusal Bayramdır. Türkiye'nin içinde ve dışında Devlet adına yalnız bugün tören yapılır. Bayram 28 Ekim günü saat 13.00'ten itibaren başlar ve 29 Ekim günü devam eder." Hükümlerince 28 ekim Cuma günü öğleden sonra başlayan Cumhuriyet Bayramı 29 Ekim gece 24:00'da bitmektedir.

Buna göre Milli Eğitim Bakanlığı Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın "Ders görevinin yapılmış sayılacağı haller" başlıklı 16. maddesinin 1. fıkrası (b) bendindeki; "...milli bayramlar nedeniyle tatil edilen günlerde ders görevlerini yerine getiremeyen yönetici ve öğretmenler, bu sürelerde üzerlerinde bulunan aylık karşılığı ders, varsa ek ders, ders niteliğinde yönetim ve hazırlık ve planlama görevlerini yapmış sayılırlar." hükümlerine istinaden Cuma günü öğleden sonra başlayan ve Cumartesi gece 24:00'da biten Cumhuriyet Bayramı nedeniyle yapılamayan eğitim ve öğretim faaliyetleri (Egzersiz çalışmaları, destekleme ve yetiştirme kursları, kulüp çalışmaları vs ) tatil nedeniyle yapılamayacağından bu eğitim ve öğretim faaliyetlerine ek ders ücreti ödenecektir."

Demiş ve Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğünün 22/04/2011 tarihli ve 27503 sayılı ve "Ek ders ücreti" konulu yazılarına yer vererek,

İşte o görüş yazısı;

Bu görüş yazısının, yukarıda yer verdiğimiz Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın "Ders görevinin yapılmış sayılacağı haller" başlıklı 16. maddesinin 1. fıkrası (b) bendine yer vererek "...milli bayramlar nedeniyle tatil edilen günlerde ders görevlerini yerine getiremeyen yönetici ve öğretmenler, bu sürelerde üzerlerinde bulunan aylık karşılığı ders, varsa ek ders, ders niteliğinde yönetim ve hazırlık ve planlama görevlerini yapmış sayılır." dediğini açıklamıştık.

Bu konuda işlem yapmayan İl Milli Eğitim Müdürlükleri Bakanlığa görüş sormuş olup Milli Eğitim Bakanlığı İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü 08/11/2016 tarihli ve 12560519 sayılı ve "Ek ders ücreti" konulu yazıları ile cevap vererek konuya açıklık getirmişlerdir.

İşte o görüş yazısı;

Söz konusu bu görüş yazısı Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğünün 27/07/2007 tarihli ve 49720 sayılı yazısına atıfta bulunarak milli bayramlarda ek derslerin ödenmesi gerektiğini açıklamıştır.

İşte o görüş yazısı;

Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğünün 27/07/2007 tarihli ve 49720 sayılı yazısının 1. maddesindeki "1) İlgi Karar kapsamında ek ders ücretinden yararlanmakta olan Bakanlığımızın merkez ve taşra teşkilatı personeli, söz konusu değişikliğin yürürlüğe girdiği 21/07/2007 tarihinden itibaren milli bayramlar (Cumhuriyet Bayramı, Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı, Zafer Bayramı) nedeniyle tatil edilen günlerde üzerlerinde bulunan aylık karşılığı ders, varsa ek ders, ders niteliğinde yönetim ve hazırlık ve planlama görevlerini yapmış sayılacaklardır.

İlgili yönetmelikleri gereği bu bayramlar nedeniyle bazı eğitim kurumlarında bir günden fazla tatil edilen günler de aynı kapsamda değerlendirilecektir. Söz konusu bayram günlerinde izinli ve raporlu durumda olanlar ise, bu günlere ilişkin ders ve ek ders görevlerini yapmış sayılmayacaklardır." açıklamaları ile milli bayramlarda ek derslerin ödenmesi gerektiğini açıklamıştır.

Ayrıca yazının köşesinde yer alan notta "Personel Genel Müdürlüğü Şube Müdür Ahmet Aytaç Tören Katılsın Katılmasın Herkesin Ücreti ödenecek" Notu dikkat çekmektedir.

Dolayısıyla Milli Eğitim Bakanlığı Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın "Ders görevinin yapılmış sayılacağı haller" başlıklı 16. maddesinin 1. fıkrası (b) bendindeki; "...milli bayramlar nedeniyle tatil edilen günlerde ders görevlerini yerine getiremeyen yönetici ve öğretmenler, bu sürelerde üzerlerinde bulunan aylık karşılığı ders, varsa ek ders, ders niteliğinde yönetim ve hazırlık ve planlama görevlerini yapmış sayılırlar." hükümlerine istinaden Cuma günü öğleden sonra başlayan ve Cumartesi gece 24:00'da biten Cumhuriyet Bayramı nedeniyle yapılamayan eğitim ve öğretim faaliyetleri (Egzersiz çalışmaları, destekleme ve yetiştirme kursları, kulüp çalışmaları vs ) tatil nedeniyle yapılamayacağından bu eğitim ve öğretim faaliyetlerine ek ders ücreti ödenecektir.

Ahmet KANDEMİR

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Kategorinin Diğer Haberleri