29 Mart 2024 Cuma
Anasayfa > HABERLER > LOZAN; ULUSUMUZUN BAĞIMSIZLIK VE ÖZGÜRLÜK BELGESİDİR

LOZAN; ULUSUMUZUN BAĞIMSIZLIK VE ÖZGÜRLÜK BELGESİDİR

24.07.2021 00:00 12 14 16 18 yazdır
Lozan Antlaşması, Türkiye Cumhuriyeti'nin bağımsızlık vesikası, hukuki senet ve zırhıdır.
LOZAN; ULUSUMUZUN BAĞIMSIZLIK VE ÖZGÜRLÜK BELGESİDİR

Türk Eğitim-Sen Osmaniye İl Başkanı Ahmet KANDEMİR Lozan Barış Antlaşması nedeniyle bir mesaj yayınladı.

Ulusumuzun tarihindeki en önemli antlaşma Lozan Barış Antlaşması'dır. 24 Temmuz 1923 tarihinde İsviçre'nin Lozan şehrinde imzalanan antlaşma ile bütün dünya, emperyalizme karşı vermiş olduğumuz Ulusal Bağımsızlık ve özgürlük mücadelesinin zaferle sonuçlandığını kabul etmiştir.  Türkiye Cumhuriyeti'nin sınırları belirlenmiş bağımsız ve özgür bir devlet olduğu Lozan Antlaşması ile dosta ve düşmana kabul ettirilmiştir.

Aziz milletimizin inanç, cesaret ve fedakârlıkla elde ettiği zafer, Lozan Antlaşması ile diplomasi ve uluslararası hukuk alanına taşınarak tescil edilmiştir. Bu anlaşma, yeni kurulan devletimizin tapusu niteliğindedir. Lozan Antlaşması'nın içeriği, bu anlamda başta milli irade ve demokrasi olmak üzere Türkiye Cumhuriyeti'nin sahip olduğu temel ilkelerin değeri, bugünlerde çok daha iyi anlaşılmaktadır.

Bugün, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun önemli yapıtaşlarından biri olan Lozan Barış Antlaşmasını kutluyoruz. Aynı zamanda Cumhuriyetimizin müjdecisi niteliğindeki Lozan Antlaşması, aziz milletimizin büyük fedakârlıklarla Kurtuluş Savaşımızda verdiği mücadeleyi diplomasi alanında taçlandırdığı tarihi bir dönüm noktasıdır.

Yıllarca süren savaşların ardından Türk milletinin çelik bir irade ve kararlılıkla girdiği uzun ve çetin bir müzakere süreci sonucunda Misak-ı Milli hedeflerinin büyük bir oranda hayata geçirildiği, önemli kazanımlarla Lozan Antlaşması'nın imzalanmıştır.

Ulu Önder Atatürk'ün, "Bu anlaşma, Türk ulusuna karşı yüzyıllardan beri hazırlanmış ve Sevr Antlaşması ile tamamlandığı sanılmış, büyük bir suikastın yıkılışını bildirir bir belgedir. Osmanlı tarihinde benzeri görülmemiş bir siyasal zafer yapıtıdır" .dediği gibi Lozan Antlaşması, Türkiye Cumhuriyeti'nin bağımsızlık vesikası, hukuki senet ve zırhıdır.

Bağrı ateşler içinde yanan bir vatan düşünün; o Türk vatanıdır. Bu ateşi inanç ve iradesiyle söndüren bir Meclis tasavvur edin; o TBMM'dir. Gazilik; şehitliğe çoktan hazır, kefen giymeye dünden razı bir ruh halinin tezahürüdür. İşte söz konusu ruh, TBMM'nin unvanıdır.

Modern Türkiye'nin siyasi ve iktisadi bağımsızlığını tescil eden Lozan Antlaşması'nın imzalanmasının hemen ardından Cumhuriyetin ilan edilmesiyle birlikte milli egemenliğimiz perçinlenmiştir. Büyük özverilerle hak edilmiş bağımsızlığına kavuşan ülkemiz, Lozan Antlaşmasıyla sağlanan barış ortamında ve halkın yönetimine dayalı Cumhuriyet rejimi ile hızlı bir kalkınma sürecine girmiştir. Türkiye Cumhuriyeti'nin dış dünyayla hukuki ilişkilerinin temelleri de Lozan Antlaşmasıyla atılmıştır. Bu temel üzerinde, ilk günden bu yana uluslararası toplumun saygın bir üyesi olarak bölgesel ve küresel barış ve refaha katkıda bulunma hedefi doğrultusunda yürütülen dış politikamız, demokrasi ve ekonomi alanlarındaki gelişme sürecine paralel bir biçimde güçlenmiştir.

Lozan Barış Antlaşması'nın imzalanmasının  Yıldönümünü bu duygularla yürekten kutluyor; Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü, dönemin Türkiye Büyük Millet Meclisi üyelerini, Lozan görüşmelerini yürüten değerli devlet adamı İsmet İnönü başkanlığındaki heyetin kıymetli üyelerini saygı ve rahmetle anıyorum.

Türk Eğitim Sen Osmaniye İl Başkanı

Ahmet KANDEMİR

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Kategorinin Diğer Haberleri