29 Mart 2024 Cuma
Anasayfa > HABERLER > İl içi özür için normların güncellenmesi beklenmelidir

İl içi özür için normların güncellenmesi beklenmelidir

08.10.2015 16:06 12 14 16 18 yazdır
Öğretmenlerin Aile Birliği Mazeretine Bağlı Yer Değiştirme Duyurusu için norm kadroların güncellenmesi beklenmelidir
İl içi özür için normların güncellenmesi beklenmelidir

Bilindiği üzere Milli Eğitim Bakanlığı İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü ilk defa 01.10.2015 tarih ve 9729512 sayılı yazıları ile Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın "Ailenin korunması ve çocuk hakları" başlıklı 41. maddesinde; "Aile, Türk toplumunun temelidir ve eşler arasında eşitliğe dayanır. Devlet, ailenin huzur ve refahı ile özellikle ananın ve çocukların korunması ve aile planlamasının öğretimi ile uygulanmasını sağlamak için gerekli tedbirleri alır, teşkilatı kurar." hükmüne yer verildiğini hatırlamıştır.

Aynı yazıda öğretmenlerin görev yaptıkları yerler bakımından coğrafi durum, ulaşım şartları ve benzeri nedenlerle aile birliği sağlanamayan öğretmenlerin, norm kadro kapsamında il içinde öğretmen ihtiyacı bulunan eğitim kurumlarına yer değiştirmelerinin yapılmasını emretmişlerdir.

İşte o yazıyı konu alan haberimiz;

MEB norm kadro ile il içi tayin yapacak

Bu yazı ilk defa bir il içi özür durumu düzeltilmesi yazısı olması anlamında, MEB adına olumlu bir adım olmuştur.

Fakat yazının belirgin dört hatası bulunmaktadır.

1- Yazı; yaz dönemi özür durumu kılavuzunda belirlenen kriterler çerçevesinde il içi özür durumu yapılsın demeliydi.

Ülkemizde 81 il bulunmakta ve her ilin de yayınlanan yazıyı farklı yorumlayacağını ve farklı uygulamalara gideceğini buradan söylemek herhalde hata olmayacaktır. Bu yazı üzerine her il kendi kafasına göre yorumlama yaparak il içi özür durumu atamalarını yapacak bir uygulama birliği olmayacaktır.


Örneğin Hatay ili normlar güncellenmeden duyuruya çıkmış ve ilçeleri rotasyon dönemindeki gibi gruplandırmıştır. Hatay İl Milli Eğitim Müdürlüğünün duyurusu için tıklayınız.


Hatay İl Milli Eğitim Müdürlüğünün duyurusundaki ilçe gruplandırmaları ve normlar güncellenmeden yer değiştirme yapılmasında kamu yararı bulunmadığı gibi ilçe grupları yapılması yaz dönemi özür durumunda bu şekilde bir uygulama yapılmamasından dolayı Anayasanın eşitlik ilkesine de aykırılık bulunmaktadır.

Bunun yerine yazı, yaz dönemi özür durumu kılavuzunda belirlenen kriterler çerçevesinde il içi özür durumu yapılsın demeliydi.


Kısacası yazı, il içi özür durumu bulunan öğretmenlerin kaderini İl Milli Eğitim Müdürlüklerinin eline bırakmamalıydı.


2- Yazı; normlar kadrolar bakanlıkça onaylandıktan sonra il içi özür durumu yer değiştirmesi yapılsın demeliydi.

Bilindiği üzere Milli Eğitim Bakanlığı İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğünün 01/10/2015 tarih ve 9704870 sayılı yazıları ile, 2014-2015 Eğitim - Öğretim yılına esas olmak üzere eğitim kurumlarının norm kadrolarının güncellenmesine ilişkin iş ve işlemlerinin 12 Ekim -11 Kasım tarihleri arasında yapılması planlanmıştır.

İşte norm güncellemesi işlemlerini konu alan haberimiz;


Öğretmenler, normlarına sahip çıkmalı

Norm kadrolar güncellenmeden, MEB tarafından onaylanmadan yapılacak bir il içi özür durumu yer değiştirmesi yerinde, mantıklı ve kamu yararı gözeten bir uygulama olmayacaktır.


Bunun yerine yazı,normlar kadrolar bakanlıkça onaylandıktan sonra il içi özür durumu yer değiştirmesi yapılsın demeliydi.


3- Yazı; coğrafi durum, ulaşım şartları ve benzeri nedenlerle aile birliği sağlanamayan öğretmenler yerine il içinde özür durumu bulunan öğretmenler demeliydi.

Bilindiği üzere yaz dönemi özür durumu yer değiştirme duyurusunda coğrafi durum, ulaşım şartları ve benzeri nedenler bir şart olarak duyuruda bulunmamaktadır. Şimdi bakanlık yaz dönemi il içi yer değiştirme duyurusunda il içi özür durumu olan ve norm kadrosu boş olan okulları tercih eden tüm öğretmenlerin yer değiştirmesini gerçekleştirirken şimdi şart sunmak Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın Kanun önünde eşitlikle ilgili 10. maddesinde;


"Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir.

Hiçbir kişiye, aileye, zümreye veya sınıfa imtiyaz tanınamaz.

Devlet organları ve idare makamları bütün işlemlerinde kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadırlar." hükümleri ile bağdaşmamaktadır.


Bunun yerine yazı, coğrafi durum, ulaşım şartları ve benzeri nedenlerle aile birliği sağlanamayan öğretmenler yerine il içinde özür durumu bulunan öğretmenler demeliydi.


4- Yazı; herhangi bir tercihine yerleştirilemeyenler ilçe milli eğitim müdürlüğü emrine atanırlar demeliydi. 


Bilindiği üzere yaz dönemi özür durumu yer değiştirme duyurusunda il dışından yer değiştirme başvurusunda bulunan ve  norm kadrosu boş olan okulları tercih eden fakat ataması yapılmayan 41. maddeyi işaretlemiş olup olmadığına bakılmaksızın tüm öğretmenlerin yer değiştirmesini ilçe emrine gerçekleştirirken şu an yapılacak öğretmenlere ilçe emri vermemek Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının Kanun önünde eşitlikle ilgili 10. maddesi hükümleri ile bağdaşmamaktadır.


Bunun yerine yazı, herhangi bir tercihine yerleştirilemeyenler ilçe milli eğitim müdürlüğü emrine atanırlar demeliydi.


Ahmet KANDEMİR

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Kategorinin Diğer Haberleri