29 Mart 2024 Cuma
Anasayfa > HABERLER > DÜNYA ÖĞRETMENLER GÜNÜNÜZ KUTLU OLSUN

DÜNYA ÖĞRETMENLER GÜNÜNÜZ KUTLU OLSUN

05.10.2021 00:01 12 14 16 18 yazdır
Türkiye'de 24 Kasım'da kutlanan ve önemli tarihlerden biri olan Öğretmenler Günü, 1994'ten beri pek çok ülkede her yıl 5 Ekim günü kutlanıyor.
DÜNYA ÖĞRETMENLER GÜNÜNÜZ KUTLU OLSUN

Türk Eğitim-Sen Osmaniye İl Başkanı Ahmet KANDEMİR, DünyaÖğretmenler Günü dolayısıyla bir mesaj yayınladı.

Türkiye'de 24 Kasım'da kutlanan ve önemli tarihlerden biri olan Öğretmenler Günü, 1994'ten beri pek çok ülkede her yıl 5 Ekim günü kutlanıyor.

Pek çok ülkede 1994'ten beri her yıl 5 Ekim günü UNESCO tavsiyesiyle Öğretmenler Günü olarak kutlanmaktadır. 5 Ekim günü, 1966 yılında Paris'te gerçekleşen "Öğretmenlerin Statüsü Hükümetlerarası Özel Konferansı"'nın sona erip UNESCO temsilcileri ile ILO tarafından "Öğretmenlerin Statüsü Tavsiyesi"'ni oybirliği ile kabul edilişinin yıl dönümüdür.

Bu toplantıda, öğretmenlerin okul ve toplum içindeki işlevleri ve öğretmen sorunlarını dile getiren çalışmalar uluslararası düzeyde ele alınmıştır. Tavsiye kararlarının alındığı  tarihin yıldönümleri de Eğitim Enternasyonali'nin kararı ile 1993'ten bu yana tüm dünyada ve ülkemizde 5 Ekim "Dünya Öğretmenler Günü" olarak kutlanmaktadır.

Ancak bazı ülkeler, kendi kültürel ve tarihi özelliklerine göre Öğretmenler Günü'nü farklı tarihlerde ve şekillerde kutluyor. Örneğin 12 Arap ülkesinde (Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Cezayir, Fas, Katar, Libya, Mısır, Suudi Arabistan, Tunus, Umman, Ürdün, Yemen) her yıl 28 Şubat günü, Öğretmenler Günü olarak kutlanıyor. Bazı ülkelerde bu özel gün tatil ilan edilebiliyor. Peki, Türkiye'de neden 24 Kasım'da kutlanıyor? 24 Kasım 1928 tarihi, Türkiye Cumhuriyeti devletinin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün "Millet Mektepleri'nin Başöğretmenliğini kabul ettiği gündür. Bu sebeple Türkiye'de Öğretmenler Günü her yıl Kasım ayının 24'ünde kutlanır. 

DünyaÖğretmenler Gününüz Kutlu Olsun

Türk Eğitim-Sen Osmaniye İl Başkanı

Ahmet KANDEMİR

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Kategorinin Diğer Haberleri