19 Nisan 2024 Cuma
Anasayfa > HABERLER > Dünya İnsan Hakları Basın Bildirisi

Dünya İnsan Hakları Basın Bildirisi

09.12.2014 15:33 12 14 16 18 yazdır
10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü Türk Eğitim Sen Osmaniye Şubesi Basın Bildirisi Atanan 130 müdürden 113'ü Eğitim Bir Sen üyesidir.
Dünya İnsan Hakları Basın Bildirisi

14 Mart 2014 tarih ve 28941 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Millî Eğitim Temel Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair 6528 sayılı Kanunun 25. maddesi ile 652 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye eklenen Geçici 10 Madde'nin 8. fıkrasında yer alan "Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla halen Okul ve Kurum Müdürü, Müdür Başyardımcısı ve Yardımcısı olarak görev yapanlardan görev süresi dört yıl ve daha fazla olanların görevi, 2013-2014 ders yılının bitimi itibarıyla başka bir işleme gerek kalmaksızın sona erer. Görev süreleri dört yıldan daha az olanların görevi ise bu sürenin tamamlanmasını takip eden ilk ders yılının bitimi itibarıyla başka bir işleme gerek kalmaksızın sona erer." hükümleri bulunmaktadır.

 

Millî Eğitim Temel Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 22. maddesiyle değiştirilen 652 Sayılı KHK'nın 37. maddesinin (8) numaralı fıkrasında "Okul ve Kurum Müdürleri, İl Milli Eğitim Müdürünün teklifi üzerine, Müdür Başyardımcısı ve Yardımcıları ise Okul veya Kurum Müdürünün inhası ve İl Milli Eğitim Müdürünün teklifi üzerine Vali tarafından dört yıllığına görevlendirilir. Bu görevlendirmelerin süre tamamlanmadan sonlandırılması, süresi dolanların yeniden görevlendirilmesi ile bu fıkranın uygulanmasına ilişkin diğer usul ve esaslar yönetmelikle düzenlenir. Bu fıkra kapsamındaki görevlendirmeler özlük hakları, atama ve terfi yönünden kazanılmış hak doğurmaz." hükümleri bulunmaktadır.

 

Yukarıda yer verilen değişiklikler ile birlikte Okul ve Kurum Müdürleri, İl Millî Eğitim Müdürünün teklifi üzerine, Müdür Başyardımcısı ve Yardımcıları ise Okul veya Kurum Müdürünün inhası ve İl Millî Eğitim Müdürünün teklifi üzerine Vali tarafından dört yıllığına görevlendirilecektir. Bu görevlendirmelerin süre tamamlanmadan sonlandırılması, süresi dolanların yeniden görevlendirilmesi ile bu fıkranın uygulanmasına ilişkin diğer usul ve esaslar ise 10 Haziran 2014 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Görevlendirilmelerine İlişkin Yönetmelik ile belirlenmiştir.

 

Müdürlükte dört yıllık görev süresini dolduranlar ilgi yönetmelik ekindeki Ek-1'de yer alan" Görev Süreleri Uzatılacak Eğitim Kurumu Müdürleri Değerlendirme Formu" üzerinden değerlendirilmiştir. Ek-1'de yer alan Form üzerinden yapılan değerlendirme sonucunda 100 üzerinden 75 ve daha üstü puan almaları halinde, il millî eğitim müdürünün teklifi üzerine valinin onayı ile görev süreleri uzatılmıştır. Ancak; 100 üzerinden 75 puandan düşük alan kişilerin görev süreleri uzatılmamıştır.

Okul müdürlerinin görev sürelerin uzatılması için kurulun komisyonlarda görev alan İl/İlçe Milli Eğitim Müdürleri ile Şube Müdürlerinin tamamına yakını yeni atanmış değerlendirecekleri okul müdürlerinin hiç birisini tanınamamaktadırlar.

 

Okul müdürlerini değerlendiren şube müdürlerinin görevleri hukuksuzdur.

 

Şöyle ki; 31 Ağustos 2013 tarih ve 28751 sayılı Resmi gazete  "Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmelik" yayımlanmıştır. Bakanlar Kurulunun bu çerçeve yönetmeliği doğrultusunda Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 12 Ekim 2013 tarihinde 28793 sayılı Resmi Gazetede "Millî Eğitim Bakanlığı Personelinin Görevde Yükselme, Unvan Değişikliği Ve Yer Değiştirme Suretiyle Atanması Hakkında Yönetmelik" yayınlamıştır. Milli Eğitim Bakanlığının söz konusu yönetmeliği doğrultusunda 29 Aralık 2013 tarihinde ÖSYM' ce yazılı sınav yapmıştır.

 

Ardından 10-28 /02/2014 tarihleri arasında sözlü sınavları yapmıştır. Bu doğrultuda da atamalar 16.04.2014 tarihinde sadece sözlü / mülakat puanı esas alınarak yapılmıştır.

 

Ancak atamalar yapılmadan önce Türk Eğitim-Sen tarafından sadece sözlü sınav puanı esas alınarak atama yapılması işlemi ve çeşitli maddelerin iptali için ilgili yönetmelikler Danıştay nezdinde davaya konu edilmiştir. Bu doğrultuda Danıştay 5. Dairesinin 2013/8367E ve Danıştay 2. Dairesinin 2013/10363E sayılı yürütmeyi durdurma kararları verilmiştir.  Her iki kararda da özetle, Şube Müdürlüğü atamaları için; sadece sözlü sınavla atama yapılamayacağı, objektif olan yazılı sınavının değerlendirme dışı bırakılamayıp belirleyici olması gerektiğinden söz edilmiştir.

 

Türk Eğitim-Sen olarak 22.07.2014 tarih ve 1122 sayılı yazı ile davalı idareye başvuruda bulunarak Danıştay 2. Dairesi tarafından yürütmesi durdurulan 21/1. Madde kapsamında tek başına sözlü sınav sonuçlarına göre oluşturulan başarı sıralamaları esas alınarak yapılan şube müdürü atamalarının tümünün iptalini talep edilmiştir. Ancak, MEB yapılan atamaları iptal etmediği gibi bu şube müdürleri imza yetkileri olmamasına rağmen hiç tanımadıkları okul müdürlerini değerlendirmiştir

 

Yapılan değerlendirmelerde tam bir kıyım yapılmış 8 bine yakın okul müdürü sendikal ayrıma tabi tutularak büyük bir çoğunlukla Eğitim Bir sen üyesi olmayan okul müdürleri başarısız bulunmuşlardır.

 

Üstelik puanlamalarda öyle trajikomik olaylar da yaşanmıştır ki; ölen insanlara 100 puan verilmiş, belediye başkan yardımcısına, kurum değiştirenlere, emekli olanlara 75 ve üzerinde puan verilmiştir. Hatta geçici ilçe müdürleri bile kendilerine 100 tam puan vermiştir.

 

İlimizde ise;

 

"KAMU GÖREVLİLERİ ETİK SÖZLEŞMESİ"nin "Görevimi insan haklarına saygı, saydamlık, katılımcılık, dürüstlük, hesap verebilirlik, kamu yararını gözetme ve hukukun üstünlüğü ilkeleri doğrultusunda yerine getirmeyi, Dil, din, felsefi inanç, siyasi düşünce, ırk, yaş, bedensel engelli ve cinsiyet ayrımı yapmadan, fırsat eşitliğini engelleyici davranış ve uygulamalara meydan vermeden tarafsızlık içerisinde hizmet gereklerine uygun davranmayı" taahhüt eden maddelerine ve Kamu Görevlileri Etik Kurulunca hazırlanan yönetmeliklerle belirlenen etik davranış ilke ve değerlerine aykırı davranmak suretiyle, okul yöneticilerinin mağduriyetine ve kamu zararına neden olmuştur.

 

Ekli listede bulunan Osmaniye ilinde değerlendirmeye tabi tutulan okul müdürleri başarı ve başarısızlık ve sendikal durumları görülmektedir. Bu eğitim kurumu müdürleri değerlendirmeye tabi tutulmuşlardır.

 

Osmaniye ilimizde değerlendirmeye tabi tutulan 140 okul müdürümüzden 71 okul müdürümüz yetmişbeş ve üzeri puan alarak başarılı bulunmuştur. 69 müdürümüz ise başarısız bulunmuştur. Değerlendirmeye tabi tutulan tüm müdürlerin % 50'si başarılı bulunmuştur.

 

Değerlendirmeye tabi tutulan 35 Türk Eğitim Sen üyesi müdürümüzden 11 kişi başarılı bulunmuş 24 kişi ise başarısız bulunmuştur. Türk Eğitim Sen'li müdürlerin % 31'i başarılı bulunmuştur.

 

Değerlendirmeye tabi tutulan 74 Eğitim Bir Sen üyesi müdürümüzden 56 kişi başarılı bulunmuş 18 kişi ise başarısız bulunmuştur. Eğitim Bir Sen'li müdürlerin % 75'i başarılı bulunmuştur.

 

Eğitim Bir Sen üyesi olmayan müdürler sendikal anlamda rekabet edilen amirleri tarafından sübjektif bakış açısıyla ve siyasi ideolojileri doğrultusunda değerlendirilerek başarısız bulunmuşlardır.

 

Bu bağlamda elimize yeni geçen belgelere göre İlimiz merkez ilçe 23 Nisan Anaokulu müdürü ve ardından Düziçi'nde anaokulu müdürlüğüne atanan Düziçi Türk Eğitim-sen ilçe başkanımıza müdür değerlendirmesinde kendi okul personeli ve okul aile birliğinden tam puan olan 60 puanı alarak ilçe değerlendirmesine gelen müdürümüze Düziçi İlçe Milli Eğitim Müdürü 2 aylık görev süresi olamasın rağmen Ahmet Kıraç'ı tanımamasına rağmen kitap okur mu? değerlenmesine hayır cevabını vererek Osmaniye'nin en çok kitap okuyan okul müdürü olarak tanınan müdürümüze sıfır puan vermiştir.

 

Ayrımcılık yasağı geçmişten bugüne insan hakları hukukunun bir konusu olarak kabul edilmiş ve zamanla, iş hukuku ve sosyal güvenlik hukuku vs. gibi alanlarda diğer hukuk dallarının da bir parçası haline gelmiştir.

 

Yine Anayasamızın 90. maddesindeki "...Usulüne göre yürürlüğe konulmuş temel hak ve özgürlüklere ilişkin milletlerarası andlaşmalarla kanunların aynı konuda farklı hükümler içermesi nedeniyle çıkabilecek uyuşmazlıklarda milletlerarası andlaşma hükümleri esas alınır." Hükmü ile uluslararası sözleşmeler iç hukukumuzun bir parçası haline gelmiştir.

 

Gerek idare gerekse yargı organları, insan hakları konulu uluslararası sözleşmelerle iç hukuktaki bir yasal düzenlemenin çatıştığı durumlarda doğrudan uluslararası sözleşme hükmünü uygulamak zorundadır. Ayrımcılık yasağını içeren maddeler uluslararası hukuk tarafından "doğrudan uygulanabilirlik" kriteri taşıdığı kabul edilen düzenlemelerdir ve taraf devletler tarafından derhal uygulanmaları gerekmektedir.

 

Ayrımcılık yasağı, yasa önünde eşitlik, yasalarca eşit derecede korunma gibi ilkeleri içinde bulunduran temel bir prensip olarak kabul edilmektedir. Ayrımcılığın uluslararası sözleşmelerde doğrudan bir tanımı yapılmamış ancak birçok sözleşmede farklı bağlamlarda da olsa kendine yer bulmuştur.

 

Uluslararası sözleşmelerde yer alan Ayrımcılık yasağına rağmen yetkililer tarafından yeniden görevlendirilecek ve ilk defa görevlendirilecek müdür adayları arasında sendikal ayrımcılık yapılmıştır.

 

Şöyle ki; boş bulunan okul müdürlükleri için ilgili yönetmelik gereğince başvurularak alınarak sözlü sınav yapılmıştır.

 

Yapılan sözlü sınavlar idareye bu yöndeki başvurularımıza rağmen Danıştay Kararları gereğince kayıt altına alınmamıştır. Yapılan bu sözlü sınavlarda Müdür görevlendirilecek kurum sayısı 146 dır. Sözlü sınava 531 kişi başvurmuş bunlardan Sözlü Sınavdan 70 puan alarak başarılı olan müdür adayı sayısı 310 kişidir. Değerlendirmeye tabi tutulan tüm müdürlerin % 58'si başarılı bulunmuştur.

 

Bu kişilerden 221'i Eğitim Bir Sen'li, Sadece 56 kişi Türk Eğitim Sen'li, 8 kişi Aktif Sen'li 1 kişi Eğitim Sen'li, 3 kişi Eğitim İş'li, 1 kişi Ek Sen'li 20 kişi sendikasızdır.

 

Buna göre; Sözlü sınava giren 161 Türk Eğitim Sen'li müdür adayından 56 kişi başarılı bulunmuş başarı oranı % 34'dür. Sözlü sınava giren 265 Eğitim Bir Sen'li müdür adayından 221 kişi başarılı bulunmuş başarı oranı % 83 dür.

 

Her ne kadar 70 puan verilenler başarılı görülse de aslında 146 kişi atanacağından bazı Eğitim Bir Sen üyesi olmayan müdür adaylarına 70 puan verilerek başarılı olmuş gibi gösterilmişlerdir.

 

Örneğin 85 puan üstü alan müdür adayları sayısı 121 kişidir. Bu kişilerden 111 kişi Eğitim Bir Sen'li, Sadece 8 kişi Türk Eğitim Sen'li 2 kişi ise sendikasızdır.

 

Buna göre; 85 puan üstü alan 121 kişiden Türk Eğitim Sen'li müdür adayından 8 kişi başarılı bulunmuş başarı oranı % 7'dir. Sözlü sınava giren 121 Eğitim Bir Sen'li müdür adayından 111 kişi başarılı bulunmuş başarı oranı %92 dir.

 

Türkiye'deki Genel tabloya baktığımızda ise Sendikalaşma oranı;

 

2002′de 42 bin olan Memur-Sen'in üye sayısı, 2014'te 763 bine ulaştı. Memur-Sen'in 12 yıllık üye artış oranı yüzde 1717 olarak gerçekleşti. Bu artış sendikacılık literatüründe eşine benzerine rastlanmayan bir durumdur.

 

Türk Eğitim-Sen % 22,

Eğitim Bir-Sen % 26.

Eğitim-Sen % 12,

Eğitim-iş % 4,

Aktif Eğitim-Sen % 2,

 

Yöneticilik yapanların oranı;

 

Türk Eğitim-Sen % 9,

Eğitim Bir Sen % 81.

Eğitim-Sen % 4,

Eğitim-İş % 1,

Aktif Eğitim-Sen % 1,

 

10/12/2014

 

Ahmet KANDEMİR

                                                                

Türk Eğitim Sen Osmaniye Şube Başkanı

Ayrımcılık istatistiklerini bilgisayarınıza indirmek için tıklayınız.

Not; Yarın 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Gününde İnsan Haklarına aykırı olan ayrımcılığa karşı tepkimiz içeren tşörtlerimizle Osmaniye Ziraat Bankası önünden Cumhuriyet Meydanına iki kişilik sessiz yürüyüş yapılacaktır. Tüm basınımız davetlidir.

Kamuoyuna saygı ile duyurulur.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Kategorinin Diğer Haberleri