19 Nisan 2024 Cuma
Anasayfa > HABERLER > Cumartesi ve Pazar Günleri Yıllık İzne Dahil Edilemez

Cumartesi ve Pazar Günleri Yıllık İzne Dahil Edilemez

18.11.2015 21:27 12 14 16 18 yazdır
Yıllık izinlerin başlangıç ve bitişine denk gelen Cumartesi ve Pazar günleri yıllık izne dahil edilemez.
Cumartesi ve Pazar Günleri Yıllık İzne Dahil Edilemez

Sayı

ŞMT.400.80/

18/11/2015

Konu

:  Yıllık İzin

 

 

 

OSMANİYE VALİLİĞİNE

(İl Milli Eğitim Müdürlüğü)

 

 

İlgi:    a) 11.08.2003 tarih ve 25196 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Ekonomik, Sosyal

     ve Kültürel Haklara İlişkin Uluslararası Sözleşme

         b) T.C. Anayasası

c) 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu

         d) Milli Eğitim Bakanlığı İzin Yönergesi

         e) Devlet Personel Başkanlığı'nın 26.05.2008 tarih ve 9556 sayılı görüş yazısı

         f) Devlet Personel Başkanlığı'nın 13.07.2012 tarih ve 11967 sayılı görüş yazısı

 

Sendikamıza Osmaniye İl Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde görev yapan memurlara yıllık izinlerin kullandırılmasında, yıllık izin başlangıcı ve bitiminde ki hafta sonlarının da yıllık izinle birleştirilerek yıllık izne dahil edildiği, memurların mağduriyetine sebebiyet verildiği yönünde bilgiler gelmektedir.

 

         Bilindiği üzere İlgi (a) Sözleşmenin 7. maddesinde "Bu Sözleşme'ye taraf devletler, herkesin adil ve elverişli çalışma koşullarından yararlanmak hakkını kabul ederler. Bu hak özellikle şunları güvence altına alır.

            d) Dinlenme, boş zaman, çalışma saatlerinin makul ölçülerde sınırlanması, ücretli dönemsel tatiller ve resmi tatillerde ücret verilmesi." hükmü ile İlgi (b) Anayasa'nın "Çalışma şartları ve dinlenme hakkı" başlıklı 50. maddesinde; "?Dinlenmek, çalışanların hakkıdır. Ücretli hafta ve bayram tatili ile ücretli yıllık izin hakları ve şartları kanunla düzenlenir." hükmü yer almaktadır.

 

Bu hükümlere istinaden İlgi (c) Kanunun "İzin" başlıklı 23.maddesinde "Devlet memurları, bu kanunda gösterilen süre ve şartlarla izin hakkına sahiptirler." hükmü ile memurlara belli süre ve şartlarda izin verileceği, "Yıllık İzin" başlıklı 102.maddesinde "Devlet memurlarının yıllık izin süresi, hizmeti 1 yıldan on yıla kadar (On yıl dahil) olanlar için yirmi gün, hizmeti on yıldan fazla olanlar için 30 gündür. Zorunlu hallerde bu sürelere gidiş ve dönüş için en çok ikişer gün eklenebilir." hükmü ile verilecek izinlerin hizmete bağlı olarak izin süreleri, "Yıllık izinlerin kullanılışı" başlıklı 103. maddesinde "Yıllık izinler, amirin uygun bulacağı zamanlarda, toptan veya ihtiyaca göre kısım kısım kullanılabilir. Birbirini izliyen iki yılın izni bir arada verilebilir. (Değişik cümle: 6/7/1995 - KHK - 562/2 md.) Cari yıl ile bir önceki yıl hariç, önceki yıllara ait kullanılmayan izin hakları düşer. Öğretmenler yaz tatili ile dinlenme tatillerinde izinli sayılırlar. Bunlara, hastalık ve diğer mazeret izinleri dışında, ayrıca yıllık izin verilmez. Hizmetleri sırasında radyoaktif ışınlarla çalışan personele, her yıl yıllık izinlerine ilaveten bir aylık sağlık izni verilir." hükmü ile yıllık izinlerin kullanımına ilişkin düzenlemelere yer verilmiştir.

 

         İlgi (d) Yönergenin ise 6.,  7. ve 8. maddeleri ile Kanunda ifade edilen yıllık izinlerin kullanılışı, süreleri, izin vermeye yetkili amirler ve amirlerin yetkilerinin sınırları konularında detaylı açıklamalara yer verilmiştir.

 

Diğer taraftan, mezkur Kanunun "Çalışma Saatleri" başlıklı 99. maddesinde "Memurların haftalık çalışma süresi genel olarak 40 saattir. Bu süre Cumartesi ve Pazar günleri tatil olmak üzere düzenlenir." hükmü bulunmaktadır.

 

Bütün bu açıklamalar uyarınca, devlet memurlarının yıllık izin kullanma haklarının olduğu, yıllık izin sürelerinin hizmet yılına göre değiştiği, yıllık izin kullanımı konusunda idarenin sınırları tanımlanmış bir takdir yetkisinin bulunduğu ve devlet memurlarının hafta sonu diye tabir edilen Cumartesi ve Pazar günleri tatilde oldukları açıkça ifade edilmektedir.

 

         Ayrıca, İlgi (e) görüş yazısında ise "yıllık iznin kullanılacağı zaman bakımından idareye takdir yetkisi tanınmış olmakla birlikte, 5 gün yıllık izin talebinde bulunan personele, verilen bu izne, iznin bitimine tekabül eden ve yıllık izin süresinin içerisinde kalmayan Cumartesi Pazar günlerinin dahil edilmesinin uygun olmadığı" denilerek yıllık iznin bitimine denk gelen Cumartesi ve Pazar günlerinde memurların tatilde oldukları dikkate alındığında bu günlerin yıllık izne dahil edilemeyeceği kesin bir dille ifade edilmiştir.

 

         Benzer olarak İlgi (f) görüş yazısında "Yıllık izin talebinde bulunan personele verilen iznin bitimine tekabül eden ve yıllık izin süresinin içerisinde kalmayan Cumartesi-Pazar günlerinin tatil olarak düzenlendiği hususundan hareketle yıllık izne dahil edilmesinin uygun olmadığı" belirtilerek hafta sonlarının yıllık izne dahil edilmesinin uygun olmayacağı belirtilmiştir.

 

         İlgili mevzuat hükümleri ve bu hükümleri açıklığa kavuşturan Devlet Personel Başkanlığı'nın mezkur görüşleri uyarınca hem yıllık iznin başlangıcına hemde yıllık iznin bitimine  denk gelen Cumartesi ve Pazar günlerinin tatil günleri olduğu dikkate alındığında yıllık izinle birleştirilemeyeceği; diğer bir ifadeyle, zaten tatil olan bu günlere tekrardan yıllık izin vermek suretiyle bu günlerin bir kez daha tatil edilemeyeceğinden yıllık izinler kullandırılırken bu hususlara riayet edilmesi gerekmektedir. Aksi yönde yapılan uygulamalar memurların mağduriyetine sebebiyet verecektir.

 

         Ayrıca, yıllık izinlerin kullandırılmasında mevzuat hükümleri uyarınca amirlere takdir yetkisi verilmiş olsa da, bu yetkinin sınırsız olmadığı, sınırları belli olan bir yetki olduğu, bu yetkinin kullanımında memurlara Uluslararası Sözleşmeler, Anayasa ve Yasalarla verilen bir hakkın  engellenmesinin mümkün olamayacağı da unutulmamalıdır. Keza, İlgi (f) görüş yazısında "Kamu hizmetlerinin sevk ve idaresinin kesintisiz  olarak yürütülmesini sağlamak amacıyla, memurların yıllık izin haklarını kullanma zamanları bakımından amirlere tanınan takdir yetkisinin mevzuatın çizdiği sınırlar içinde, adalet ve eşitlik ilkelerine uygun bir şekilde, kamu hizmet ve gerekleri ile kamu yararı amacıyla kullanılması gerektiği değerlendirilmekte olup, bu bağlamda bahse konu takdir yetkisinin Anayasal ve yasal olarak tanınmış bir haktan ilgililerin faydalanamaması sonucunu doğuracak şekilde kullanılmamasının uygun olacağı" görüşüyle yetkinin kullanımına ilişkin açıklamalara yer verilmiştir.

 

Tüm bu açıklamalar uyarınca;

1-   Yıllık izin vermekle yetkili amirlere tanınan takdir yetkisinin sınırsız bir yetki olmadığı,

2-   Yıllık izinlerin başlangıç ve bitişine denk gelen Cumartesi ve Pazar günlerinin yıllık izne dahil edilerek memurun yıllık izin süresinden düşülemeyeceği,

3-   Aksi yönde yapılan uygulamaların memurlara Anayasa ve yasalarla verilen bir hakkın engellenmesine sebebiyet vereceği,

sonucuna ulaşılmaktadır.

 

         Yukarıda yer verdiğimiz açıklamalar uyarınca, Osmaniye İl Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde görev yapan devlet memurlarının yıllık izinlerinin kullandırılmasında,

 

1-   Yıllık izinlerin başlangıç ve bitişine denk gelen Cumartesi ve Pazar günlerinin yıllık izne dahil edilmemesi,

2-   2015 Yılı içerisinde aksi yönde yapılan uygulama sonucunda hafta sonlarının da yıllık izinlere dahil edilerek yıllık izin sürelerinden düşürülen bu sürelerin tekrardan devlet memurlarının yıllık izin sürelerine dahil edilmesi,

3-   Aksi yönde hareket ederek memurların mağduriyetlerine sebebiyet verecek kamu görevlileri hakkında yasal girişimlerde bulunacağımızın bilinmesi,

4-   Yıllık izin kullanma hakkına sahip olan devlet memurlarının yazımız hakkında bilgilendirilmesi hususunda;

 

Gereğini talep ederiz.

 

 

                                                          Cihat KARAKUŞ                         Ahmet KANDEMİR

                                                    Şube Mevzuat Sekreteri                      Şube Başkanı

 

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Kategorinin Diğer Haberleri