Sayı |
: ŞBB.400.80/ |
14/01/2015 |
Konu |
: Merkez Cahit ZARİFOĞLU İmam-Hatip Ortaokulu Usulsüz Nöbet Görevi |
|
OSMANİYE VALİLİĞİNE
(İl İdare Kurulu Müdürlüğü)
İlgi: a) 26.07.2014 Tarihli ve 29072 Sayılı Resmi Gazete'de Yayımlanan Millî Eğitim
Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği
b) Ankara İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün 28.04.2014 tarih ve 1684682 sayılı yazısı
Sendikamıza ulaşan bilgilere göre, İlimiz Merkez ilçesi Cahit Zarifoğlu İmam-Hatip Ortaokulu'nda görev yapan öğretmenlere haftada iki kez nöbet görevi verildiğiyönünde bilgiler gelmiştir.
Bu bilgi üzerine sendikamızca, Merkez Cahit Zarifoğlu İmam-Hatip Ortaokulu Müdürlüğü'ne yazı yazılarak öğretmenlere haftada iki kez nöbet görevi verilmesinin yanlış olduğu ifade edilerek yapılan hatalı uygulamanın iptal edilmesi istenmiştir. (Ek-1)
Merkez Cahit Zarifoğlu İmam-Hatip Ortaokulu Müdürlüğü tarafından yazımıza cevaben gönderilen 31.12.2014 tarih ve 297 sayılı yazıda "?Okulumuzda nöbet iş ve işlemleri, ilgili mevzuatın 44. Maddesi doğrultusunda yapılmakta..." denilerek talebimiz reddedilmiş ve öğretmenlere iki nöbet görevi verilmesi uygulamasına devam edilmiştir. (Ek-2)
Halbuki, Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumlarında öğretmenlerin nöbet görevi, İlgi (a) Yönetmeliğin "Öğretmenlerin nöbet görevi" başlıklı 44. maddesinde yer almaktadır.
İlgi (a) Yönetmeliğin 44. maddesinde;
"Öğretmenlerin nöbet görevi
MADDE 44 ? (1) Bağımsız anaokulu ve uygulama sınıfı öğretmenleri kendi devrelerinde ve etkinlik saatleri dışındaki zamanlarda nöbet tutarlar.
(2) Ana sınıfı ve özel eğitim sınıfı öğretmenlerine, boş geçen dersleri doldurma ve nöbet görevi verilmez.
(3) Öğretmen sayısı iki ve daha az olan uygulama sınıflarında bölüm şefi de nöbet tutar.
(4) İlköğretim kurumlarında; okulun bina ve tesisleri ile öğrenci mevcudu, yatılı, gündüzlü, normal veya ikili eğitim yapma gibi durumları göz önünde bulundurularak okul müdürlüğünce düzenlenen nöbet çizelgesine göre öğretmenler, normal eğitim yapan okullarda gün süresince, ikili öğretim yapan okullarda ise kendi devresinde nöbet tutarlar.
(5) Öğretmen, birden fazla okulda ders okutuyorsa aylığını aldığı okulda, aylık aldığı okulda dersi yoksa en çok ders okuttuğu okulda nöbet tutar.
(6) Okuldaki öğretmen sayısının yeterli olması durumunda, bayanlarda 20, erkeklerde 25 hizmet yılını dolduran öğretmenlere nöbet görevi verilmez. Ancak, ihtiyaç duyulması hâlinde bu öğretmenlere de nöbet görevi verilebilir.
(7) Hamile öğretmenlere, doğuma üç ay kala ve doğumdan itibaren bir yıl süre ile nöbet görevi verilmez.
(8) Nöbet görevi, ilk ders başlamadan 30 dakika önce başlar, son ders bitiminden 30 dakika sonra sona erer. Ancak bu süre okulun özelliğine göre öğretmenler kurulu kararıyla kısaltılabilir.
(9) Nöbet görevine özürsüz olarak gelmeyen öğretmen hakkında, derse özürsüz olarak gelmeyen öğretmen gibi işlem yapılır.
(10) Nöbetlerde uyulması gereken esaslar öğretmenler kurulunda görüşülerek okul yönetimince nöbetçi öğretmen görev talimatnamesi hazırlanır. Öğretmenlere yazılı olarak duyurulur."
Bu mevzuat hükümlerine göre; Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumlarında öğretmenlere yukarıdaki mevzuatlarda açıkça düzenlenmeyen haftada iki kez nöbet konusunda kıyaslama yoluyla nöbet görevi verilemez.
Diğer taraftan, İlgi (b) yazı ile Ankara İl Milli Eğitim Müdürlüğü Hukuk-Mevzuat Şubesi İnsan Kaynakları Birimine verdiği görüş yazısında "?okulda görev yapan kadrolu öğretmenlerin tamamına veya bunlardan norm fazlası olup da maaş karşılığı derslerini dolduramayanlara haftada iki kez nöbet görevi verilemeyeceği değerlendirilmektedir." denilerek iki kez nöbet görevi verilemeyeceği yönünde görüş bildirilmiştir.
Ayrıca; Okullarımızdaki personel yetersizliklerinin çözüm yolu olarak yorucu ve ağır sorumluluk taşıyan ekstra nöbet görevi öğretmenlere dayatılamaz.
Yine ilgi Yönetmelik dışı angarya olarak verilen bu görev 1982 Anayasa'sının "II. Zorla çalıştırma yasağı" başlıklı 18. maddesindeki; "Hiç kimse zorla çalıştırılamaz. Angarya yasaktır" hükümlerine de aykırılık teşkil etmektedir.
Bu nedenle de, yukarıda izah ettiğimiz durumun Valiliğinizce araştırılması, Merkez Cahit Zarifoğlu İmam-Hatip Ortaokulu Müdürü Mahmut KAHRAMAN hakkında mevzuata aykırı olarak öğretmenlere nöbet görevi verdiğinden(birden fazla nöbet görevi) soruşturma açılarak idari işlem yapılması, ve şikâyetimiz üzerine Valiliğinizce yapılan iş ve işlemler hakkında tarafımıza bilgi verilmesi hususunda;
Gereğini talep ederim.
Ahmet KANDEMİR
Şube Başkanı
Mahmut Kahraman mesai saati içinde okul okul gezip sendikasına üye yapma peşinde. Bir müdür olarak acep kendisi okulunun nöbetini tutuyor mu? Ya sendikacılık yap, ya müdürlük yap. Ne demiş atalar: bir koltuğa iki karpuz sığmaz. Bu yük ağır geldi mahmut kahramana
Mahmut Başkanım yazık hiç yakıştıramadım. Bir de sendika başkanı olacaksınız. Bizleri sendikanıza üye yaparken hocam her sıkıntınızda yanınızdayız,haklarınızı savunmak için varız,eğitim camiasının sorunları için kurulduk vs vs ` gibi sözler ediyorsunuz. Çok yazık başkan çok yazık. Sendika başkanı olarak öğretmen odaklı bir idareci olacağınıza öğretmeni ezen bir,eğitim camiasını bölen bir sendikacı müdür olarak osmaniye eğitim tarihinin kara sayfalarında yerinizi aldınız. bugünden tezi yok istifa ediyorum sizden. web siteniz al gülüm ver gülüm ilişkisiyle dolu, türk eğitim sen gibi bir sendika neden olamıyorsunuz, mahmut başkan?