28 Mart 2024 Perşembe
Anasayfa > HABERLER > Ara Sınıfların Birleştirilmesi Hususunda Açıklama

Ara Sınıfların Birleştirilmesi Hususunda Açıklama

03.09.2019 12:56 12 14 16 18 yazdır
İlimizde her yıl yaşadığımız ara sınıfların birleştirilmesi hususunda açıklamadır;
Ara Sınıfların Birleştirilmesi Hususunda Açıklama

Okul bütünlüğünde öğretmen, öğrenci ve sınıf var iken ara sınıfların birleştirilmesi işlemi; yeni norm fazlası öğretmen meydana getirmekte, personel boyutunda atıl kapasite yaratmaktadır.


Halbuki ara sınıflarda mücbir sebep olmadıkça sınıf birleştirme işlemi yapılamaz ancak ve ancak eğitim öğretimin başında sınıf planlamalarını yapıldığı zamanlarda; 1. sınıf, 5. sınıf ve 9. sınıf oluşturuluyor iken öğrenci sayılarını ilgili mevzuatta yazan sınırlar içinde belirlenmesi gerekmekte fakat sınıf oluştuktan sonra ve yasal olarak sınıfta bulunması gereken öğrenci sayısının altına düşmedikçe ara sınıflar birleştiremez.


Millî Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürlüğünün 08.09.2017 tarih ve 13381884 sayılı ve “Sene Başı İş ve İşlemleri “ konulu yazısının 2. maddesindeki;  “Kayıtlarda bir sonraki eğitim ve öğretim yılında zorunlu eğitime başlayacak çocuklar ile okulun bulunduğu kayıt alanındaki çocuklara öncelik tanınması esastır. Okul müdürlüklerince e-Okul Yönetim Bilgi Sistemi içerisinde aday kayıt listesinde öğrenci olup olmadığı kontrol edilecek, varsa bu öğrencilerin kesin kayıt işlemleri ivedilikle tamamlanacaktır. Şubeler oluşturulurken, öğrenci sayısı yönetmelikte belirtilen otuz sayısı dolmadan yeni şube açılarak gereksiz kontenjan ve norm oluşturulmayacak, buna rağmen kontenjan boşluğu olması ve kayıt alanı dışından kontenjan boşluğu için başvurunun mevcut kontenjandan fazla olması durumunda, e-okul Yönetim Bilgi Sistemi aracılığıyla kura çekimi yapılacaktır.” açıklamasında yer alan “yeni şube açılarak gereksiz kontenjan ve norm oluşturulmayacak,” açıklaması ara sınıfları ilgilendirmeyip birinci sınıfları ilgilendirmektedir.


Bu yazıya atıfta bulunularak açılmış olan ara sınıfları birleştirme yoluyla kapatmak öğrencilerimizin öğretmenlerinden ayrılmalarına ve psikolojik sorunlara neden olmaktadır. Kısacası ara sınıfların pedegojik olarak kaptılmasında kamu yararı bulunmamaktadır.


Bu uygulama zincirleme olarak okuldaki tüm sınıfların hizmet puanlarına bağlı olarak öğretmenlerinin değişmesine yol açacağından öğrencilerimizin öğretmenlerinden ayrılmalarına ve psikolojik sorunlara neden olmaktadır. Dolayısıyla pedagojik açıdan ara sınıfların birleştirilmesinde kamu yararı, öğrenci ve öğretmen yararı bulunmamaktadır. Hiç kimse normalde kendi çocuğunun öğretmenin değişmesini istemez. Bunu yanında mevcut sınıfların bölünerek yeni sınıflar oluşturulmasında da kamu yararı yoktur.


Açılacak olan 1. 5. ve 9. sınıfların hedeflenen 30 öğrenci sayısının üstünde ve 222 Sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanununun 50. maddesindeki; "Birleştirilmiş sınıflar da dahil olmak üzere bir öğretmene düşen öğrenci sayısı 40 dan fazla olamaz."hükmü gereği 40’ın altında olması gerekmektedir.


Boş sınıflarımız ve norm kadro fazlası sınıf öğretmenlerimiz var iken okullarımızda eğitim ve öğretim hizmetlerinin gerekli ve yeterli personelce yürütülmesi, personel boyutunda atıl kapasite yaratılmaması, var olan atıl kapasitenin ihtiyaç duyulan okul ve kurumlara yönlendirilmesi ve verimliliğe dönüştürülmesi için ara sınıfların birleştirilmemesi gerekmektedir.


Okul bütünlüğünde öğretmen, öğrenci ve sınıf varsa ara sınıflar pedagojik açıdan kapatılamazlar veya birleştirilemezler. Ara sınıflarda sınıf birleştirme veya kapatma işlemi sadece mücbir sebeplere dayanılarak yapılabilir.


Mücbir sebepler ise sınıf ihtiyacı, öğretmen yokluğu ile 24.06.2017 tarih ve 30106 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Kurum Açma, Kapatma Ve Ad Verme Yönetmeliğinin “Okul öncesi eğitim ve ilköğretim kurumlarının açılması” başlıklı 6. maddesi 2. fıkrası (b) ve (c) bendindeki; (2) İlkokul açılabilmesi için; 

“b) İlkokullarda en fazla 32 derslik, 1 inci sınıf için en az 10 öğrenci, görsel sanatlar atölyesi ve/veya, müzik dersliği, fen dersliği, spor veya drama salonu bulunması, gerekir.

c) Ulaşım şartlarının elverişsiz olması veya öğrenci velilerinin tamamının çocuklarının taşıma yoluyla eğitime erişim kapsamında öğrenim görmelerini istememeleri durumunda ilkokul 1-4 üncü sınıflarda öğrenci sayısının toplamda en az 8 olması ve valilikçe gerekli görülmesi hâlinde Bakanlıkça bu ilkokulların açık kalması sağlanabilir.” hükümlerine göre öğrenci sayısının sınıf kapatma sayısı olan 10 ila 8'in altına düşmesiyle mümkündür.


Bu konuda hazırladığımız dilekçe örneğini bilgisayarınıza indirmek için tıklayınız.


Bu konudaki sorunları aktardığımız Milli Eğitim Müdürümüz Aydın Albak ile yaptığımız görüşmede ara sınıfların mücbir sebep olmadıkça birleştirilmeyeceğini söyleyerek hem öğrencilerimiz hem de öğretmenlerimiz açısından duyarlılık göstermiştir. Milli Eğitim Müdürümüz Aydın Albak’a teşekkür eder saygılar sunarız.


Buradan tekraren uyarıyorum Bakanlığın en tepesindeki norm kadro yetkilisi ara sınıflar bileştirilemez derken bu yazıyı kullanarak iş güzarlık yapmaya çalışan okul müdürü ve yardımcısı ilçe milli eğitim müdürü ve şube müdürü  müfettiş, bakanlık müfettişi kim varsa bizi karşısında bulacaktır. 


Bu bağlamda mücbir sebep yok iken ara sınıfları bileştiren okul müdürlerimizin bize iletilmesi kamuoyuna arz olunur.





Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Kategorinin Diğer Haberleri